Interna L-kritiken efter beskedet: ”Huvudlöst”

Jenny Madestam om vad som kan hända efter Liberalerna vänt januariavtalet ryggen.
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Region Stockholm.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Nyamko Sabuni.
Foto: SVEN LINDWALL

Att Liberalerna – trots interna kritiker – på något sätt till slut skulle vända i frågan om att ingå i ett nytt januariavtal är efter Nyamko Sabunis besked på torsdagen så gott som uteslutet. Det blir tydligt efter den rundringning i partiet som Expressen gjort. 

Samtidigt väcks nu intern kritik mot att partiledaren Nyamko Sabuni alldeles för snabbt gick ut med beskedet om att ett omförhandlat januariavtal inte var aktuellt. 

– Det här är frågan om vi aktivt ska dra fram ett extraval eller inte. Jag tycker det verkar huvudlöst av Liberalerna att göra detta om det inte är mer genomdiskuterat än vad det är nu, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Region Stockholm. 

– Jag förväntar mig att Liberalerna ska ha interna processer för att överväga frågan.

Så sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju med Sveriges Radio på torsdagsmorgonen, dagen efter hon meddelat att Centerpartiet släpper kravet om att införa marknadshyror i nyproduktion i hopp om att kunna få till ett nytt januariavtal och för att undvika extraval. 

Men bara några timmar senare kom Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med ett tydligt besked om att de säger nej även till att omförhandla januariavtalet, vilket hon indikerat redan på måndagen efter att statsminister Stefan Löfven och hans regering fällts i riksdagen. 

Enligt en rad högt uppsatta personer inom Liberalerna som Expressen pratat med finns det i nuläget i princip ingenting som pekar på att partiledaren Nyamko Sabuni kommer att ändra sig – trots att alla inom partiet inte alls är inne på samma spår. 

– Varför skulle vi, när vi redan haft en väldigt konfliktfull intern process och tappat väljare på det till C, köra tillbaka? Det är ett demokratiskt beslut som tagits och det händer liksom inte att vi går tillbaka, säger en person i partiet som beskriver Centerpartiets agerande som ”politisk teater”.

– Nu är bollen hos Annie Lööf igen, säger en annan person i partiet som betonar att de är vana av att Centerpartiet kör ”fulspel” mot dem. 

Föredrar extraval

Flera inom Liberalerna är samtidigt ändå förbryllade över Centerpartiets agerande, eftersom de kunde ha undvikit denna situation om de bara hade backat från kravet på marknadshyror i nyproduktion innan misstroendeomröstningen i måndags. 

– Inte ens de som varit av en annan åsikt inom L kan vända varannan vecka. Och det var C fullt medvetna om. Ändå körde man detta hela vägen till en statsministeromröstning. 

Trots det mycket svajiga opinionsläget på under tre procent i väljarstöd för Liberalerna beskriver flera personer inom partiet – med några undantag – att de hellre vill gå mot ett extraval än att vända tillbaka till januarisamarbetet om det är vad som krävs. 

– Oh ja. Det är inte Jan Björklund du pratar om, utan Nyamko Sabuni och hon är orädd. Som jag känner henne finns det inte en chans.

”C behöver bestämma om de vill ha Löfven”

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Region Stockholm, tillhör en av de inom partiet som tycker att man nu går fel väg. Dessutom är hon kritisk till att partiledaren Nyamko Sabuni gick ut med ett nej till ett omförhandlat januariavtal utan att ha diskuterat saken närmare med partiet. Enligt henne, och flera källor som Expressen pratat med, hade det inte ens tagits upp med partistyrelsen innan beskedet.

– Det förvånar mig att partiledningen anser att man har det mandatet, för partirådet i våras tog ju sikte på valet 2022. Men vi är ju inte där nu. 

– Jag kan bara vädja till partiet om att sansa sig nu och ta lite tid, för det finns ju ändå några dagar kvar. Använd den tiden till att seriöst värdera möjligheten att skapa en ny regering med ett modifierat januariavtal som grund. Som det ser ut nu drivs vi mot ett extraval och det förvånar mig att Liberalerna så aktivt bidrar till det.

Samtidigt skriver Robert Hannah, integrationstalesperson i Liberalerna, på Twitter att ”rapporter om krismöten” inte är annat än ”lögner från media och icke trovärdiga källor”. Han fortsätter:

”Tro inte på mediespinnet. L har bestämt väg. Det är C som behöver bestämma om de vill ha Löfven eller Kristersson som statsminister.”

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1408068151711989772

Förhandla ”under bordet”

Trots Centerpartiets tydliga besked om att inte budgetförhandla med Vänsterpartiet är det den lösningen som av flera nu pekas ut som den enda vägen för att undvika extraval. Från flera håll inom partierna spekuleras det nu om Vänsterpartiet kan tänkas rösta på en budget de inte själva deltar i.

En tänkbar möjlighet, enligt en källa från ett av regeringspartierna, skulle kunna vara om regeringspartierna och Vänsterpartiet på något vis skulle lyckas förhandla budget med Vänsterpartiet ”under bordet” och sedan skicka med sig resultatet av de förhandlingarna till Centerpartiet. Om man skulle få igenom en sådan lösning beskrivs den i alla fall som mer sannolikt än att Löfven skulle regera på en borgerlig budget, vilket skulle kunna bli fallet om han röstas tillbaka utan att ha budgetfrågan löst. 

Från Vänsterpartiets håll anser man att man i princip redan har vunnit i och med att punkten om hyresrätterna lagts ner och att man mot den bakgrunden inte kommer att vara fullt lika hård när det kommer till budgeten. Samtidigt betonas att det skett ett regimskifte inom Vänsterpartiet där tiden som ”dörrmatta” är slut, vilket gör det osannolikt att man skulle rösta på en budget utan att ha fått något alls för det. 

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg intervjuas i Expressen TV
Anders W Jonsson (C) intervjuas i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.