Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna kritiken mot Sabuni: ”Visar politisk oskicklighet”

Ledarskribenten om Sabunis ultimatum som kan orsaka regeringskris.
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni får intern kritik för att inte ha förankrat sitt hot om att lämna Januarisamarbetet.

– Antingen struntar hon i förankringen eller skjuter hon bara från höften i ett extremt känsligt läge, säger en källa med insyn.

Partiets riksdagsgrupp och partistyrelse har suttit i möte under dagen för att diskutera partiets vägval framåt.

Inga beslut har tagits men det var ett ”bra samtal”, säger partisekreteraren Juno Blom.

Det var i förra veckan som Nyamko Sabuni i ett utspel i Expressen krävde att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som inte fick majoritet i Migrationskommittén.

Enligt Sabuni är förslagen budgetpåverkande och kan därför inte läggas fram utan att Liberalerna också är för dem. Det handlar bland annat om en bredare humanitär skyddsgrund än den som Migrationskommittén föreslår.

I går sa Nyamko Sabuni till SvD att hon är beredd att gå till extra val på frågan.

Den intervjun, liksom att ställa ultimatum till Löfven, har väckt irritation i delar av partiet, enligt de liberaler Expressen varit i kontakt med. De tycker inte att partiledaren har förankrat tillräckligt mycket.

Källor uppger till Sveriges Radio Ekot att inte ens partiledningen var informerad om att Nyamko Sabuni skulle hota med att lämna budgetsamarbetet.

 – Många tycker det är dålig förankring och upplever att man rundas i en kabinettsfråga. Antingen struntar hon i förankringen, eller skjuter hon bara från höften i ett extremt känsligt läge, säger en källa med insyn, som inte vill lämna samarbetet, till Expressen.

”Politisk oskicklighet” att inte förankra

En deltagare på dagens möte med riksdagsgruppen och partistyrelsen säger att det visar på ”politisk oskicklighet” att inte förankra mer noggrant.

– Sakfrågan har förankrats men inte att hon skulle ställa kabinettsfråga. Sakpolitiskt är alla med på tåget. Men processen att försöka runda riksdagsgruppen och partistyrelsen är inte uppskattad och ganska onödig. Hade hon varit mer transparent så hade hon fått fler på sin sida.

Samtidigt säger källor nära Nyamko Sabuni att frågan diskuterades på riksdagsgruppens möte före jul och att den visst är förankrad. Dessutom ska både riksdagsgruppen och partistyrelsen fått information om Sabunis utspel i ett mejl vid 17-tiden på eftermiddagen före intervjun i Expressen.

Som ett ”rätt långsamt seminarium”

Liberalernas möte hålls digitalt under hela fredagen. En deltagare beskriver stämningen som lugn och mötet som ”ett rätt långsamt seminarium”.

Bland annat ska statsvetare och före detta tjänstemän i partiet ha deltagit under förmiddagen.

Ytterligare en deltagare Expressen varit i kontakt med beskriver mötet som ”ett seminarium”.

– Det är smart av Sabuni att ordna ett seminarium och inte ett krismöte. Då blir det inte så att diskussionen eskalerar och folk gräver ner sig i skyttegravar. Nu får vi i stället lyssna och göra analyser, men vi kommer inte fatta något beslut i dag, säger källan.

De senaste dagarna har flera riksdagsledamöter och partistyrelseledamöter offentligt tagit avstånd från eller ställt sig bakom partiledarens utspel.

Enligt deltagare på mötet är situationen i partiet komplex. Det går inte att dela upp Liberalerna i för eller emot Sabunis utspel.

Diskussionerna handlar lika mycket om när man ska lämna Januariavtalet, som om man ska lämna det. Och om vilken fråga som är rätt att lämna på.

En del tycker att Liberalerna bör lämna samarbetet före höstens budget, för att 2022 lättare kunna gå till val på sin egen politik. Andra tycker att man ska genomföra punkterna i Januariavtalet först, göra klart den sista budgeten och argumentera för en borgerlig regering inför nästa val.

– Några kräver att vi ska lämna nu, några tycker i höst, några tycker vi ska sitta kvar hela perioden. Några tycker att vi ska välja Ulf men sitta kvar. Några tycker lämna nu och välja Ulf i dag. Några tycker vi ska välja ett mittenalternativ. Det är rörigt, beskriver en källa läget i partiet inför mötet.

Inga beslut ska fattas på mötet

Inga beslut ska fattas på dagens möte. Och det är ännu oklart vilken instans som ska fatta beslutet om Liberalernas vägval. När partiet sa ja till Januariavtalet var röstsiffrorna i partistyrelsen 17-8 och i riksdagsgruppen 13-7. Men det var partirådet som fattade beslutet efter ett långt öppet möte. Då med röstsiffrorna 62-30.

Nu finns det förslag om att medlemmarna i stället ska få rösta.

Nyamko Sabuni har tidigare sagt att hon tycker det är konstigt att partirådet valde Januariavtalet men att medlemmarna röstade fram en partiledare som var skeptisk till samarbetet.

 – Jag tänker att om medlemmarna hade tyckt att Januariavtalet var det bästa så är jag osäker på om de skulle välja en partiledare som var tveksam, sa hon till Expressen i oktober.

Inga beslut togs

Som väntat fattades inga beslut på Liberalernas krismöte under dagen. Liberalernas partisekreterare Juno Blom menar dock att det var ett ”bra samtal”.

– Vi har haft bra samtal som kommer fortsätta framöver, säger Juno Blom.

Hon menar att dagens möte är en del av partiets förberedning inför nästa val.

– Vi har lovat väljarna ett tydligt besked inför valet 2022, säger Juno Blom.

På frågan om Liberalerna kommer bryta januariavtalet säger hon till TT att hon utgår från att socialdemokraterna inte kommer bryta mot avtalet.

Turbulensen i Liberalerna: ”En väldigt uppslitande strid”

Hör Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist Sabunis ultimatum: ”Ganska stor sannolikhet att de lämnar januariavtalet.

Jenny Madestam: ”Sabuni vill sätta sig själv på kartan”

L-ledaren beredd att gå till extra val efter bråk i migrationsfrågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.