Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna kritiken mot M-topparna: ”Tappade fart”

M-ledaren Ulf Kristersson.Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES
”Mitt parti har varit extremt otydligt”, säger Emilie Pilthammar (M).Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Kristdemokraterna skördar framgångar i opinionen – och nu höjs besvikna röster inom M om att partiet måste göra avtryck inför EU–valet, skriver DN.

– Mitt parti har varit extremt otydligt, säger Emilie Pilthammar, vice kommunstyrelseordförande i Sölvesborg. 

Partisekreterare Gunnar Strömmer håller delvis med om kritiken. 

– Det stämmer att vi tappade fart efter regeringsbildningen, och att det också kostat på i opinionen, säger han. 

Moderaterna mår inget bra – i alla fall om man får tro den interna kritiken som nu höjs mot partiledningen från besvikna politiker på olika nivåer. 

Partiet beskrivs som vilset och uppgivet, och man kräver aktion för att lyckas hålla samma fart som Kristdemokraterna. Ebba Busch Thors parti har ökat i de senaste opinionsmätningarna, men Moderaterna skördar inga framgångar. 

Flera toppmoderater har hoppat av

Linda Frohm, ledamot i partistyrelsen och länsordförande i Norrbotten, tolkar KD:s framgångar med att de slagit ur underläge. 

– Jag tror att vi människor sympatiserar med de som är lite underdogs, de som är på väg att misslyckas. Och som sen kunde de visa att det faktiskt gick med lite hårt arbete, säger hon till DN. 

Det blev ingen ny alliansregering, och valresultatet i höstas blev sämre än 2014. Nu har partiledaren Ulf Kristersson också tappat flera nyckelpersoner. Vice partisekreteraren Anders Edholm har lämnat, precis som Mikael Sandström som var rådgivare under regeringsprocessen. Även presschef Cherine Khalil kommer att gå vidare efter EU-valet.  

”Mitt parti har varit extremt otydligt”

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, säger till DN att han tror att partiet har dåligt själförtroende efter motgången i valet. 

– Det stämmer att vi tappade fart efter regeringsbildningen, och att det också kostat på i opinionen. Och vi kan bli tydligare och mer på hugget. Allt detta tar vi på allvar, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.  

Samtidigt har inställningen till SD länge splittrat partiet. Emilie Pilthammar, vice kommunstyrelseordförande i Sölvesborg, där M kommunen leder med SD, är besviken på att partiledningen inte gett något tydligt svar i frågan. 

– Mitt parti har varit extremt otydligt. Sen tror jag att det beror på var i Sverige man är, vad man tycker om Sverigedemokraterna. Här nere är det kanske Miljöpartiet som har den roll som SD fortfarande har i norra Sverige.

Gunnar Strömmer: ”Vi ska göra Sverige tryggare”

Hon tror att det är ett problem att partiet fortfarande har personer från Fredrik Reinfeldts tid som partiledare på ledande positioner, trots att partiet har skiftat i flera frågor. 

– Många tycker inte att det är seriöst att samma människor sitter kvar men ändrar åsikt. Vi har till exempel ändrat oss i invandringsfrågan medan Ebba Busch Thor har stått stått fast vid det hon tycker, säger hon. 

Gunnar Strömmer menar dock att Moderaterna är på rätt väg. 

– Samtidigt har vi den senaste tiden tagit tag i viktiga långsiktiga frågor för Sverige, som integrationen och kärnkraftens framtid. Och vi kommer möta väljarna i Europavalet i maj med ett mycket tydligt budskap om att vi ska göra Sverige tryggare genom att stoppa stöldligor och terrorister. Det är frågor som vi kommer hålla i och driva långsiktigt, säger Gunnar Strömmer.