Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppen om Stockholmssiffrorna: "Vi tappar till Centern"

Anna Kinberg Batra.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
– Moderaterna är som en multisjuk patient, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Tålamodet med Anna Kinberg Batra krymper i takt med de sjunkande opinionssiffrorna.

Nu ifrågasätts hennes framtid som moderatledare, uppger flera moderatkällor för Expressen.
Enligt uppgifter vacklar stödet mest i Stockholm och partiets egna mätningar visar på stort tapp i huvudstaden - framför allt till Annie Lööf. 

– Moderata väljare i Stockholmsregionen förväntar sig att vi levererar mer än vad vi gör, säger Kjell Jansson, M-ordförande i Stockholms län. 

Oron växer i Moderaterna inför SCB:s partisympatimätning som släpps nu på torsdag.

SCB:s mätning, som kommer två gånger per år, visade 22,8 procent i november. Nu är opinionsläget för Anna Kinberg Batras parti betydligt sämre. 

I mätning efter mätning har man tappat sin position som andra största parti och ersatts av Sverigedemokraterna. 

I Demoskops och Expressens majmätning fick partiet 18 procent. 

När Dagens Nyheter och Ipsos mätning publicerades förra veckan drog många efter andan. Partiet hade rasat hela 10 procentenheter i Ipsos-mätningarna på ett år - från 25 procent i maj 2016 till 15 procent nu.

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop säger att det handlar om flera problem samtidigt. 

– Moderaterna är som en multisjuk patient. Det är inte bara en faktor, nu är frågan vilken blödning man ska stoppa först.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman, M-topp i Skåne, är de mäktiga distrikten i Stockholm de som ligger bakom försöken att få Anna Kinberg Batra att avgå, skriver Aftonbladet.

Det säger också uppgiftslämnare till Expressen.

– Jag tycker man är helt galet ute. Det här skadar partiet, säger han till tidningen.

"Vi har mycket tapp till Centern"

Kjell Jansson, M-ordförande i Stockholms län säger att partiets egna mätningar visar ett stort tapp i hela huvudstadsregionen som han beskriver som allvarligt. 

– Vi har tappat massor här. Vi gör ju mätningar själva, säger han och fortsätter: 

– Vi får nedbrutna mätningar av instituten och vi har sett att vi haft en nedgång sen augusti förra året.

Han beskriver Stockholmsväljarna som kritiska och menar att många av dem gått till Annie Lööf. 

– Stockholms allmänborgerliga väljare är väldigt lättrörliga inom borgerligheten. Vi har mycket tapp till Centern just nu i län och stad. Vi måste bli bättre, säger Jansson.

Tappat kvinnor

Demoskop delar upp de tappade väljarna i olika grupper: 

– Dels har man inte lyckats vinna tillbaka de väljare som man förlorade vid valet. Den här gruppen har inte klippt med Reinfeldt och är inte övertygade om Anna Kinberg Batra, säger Peter Santesson. 

Men framför allt pekar han ut kvinnor i en viss ålder som valt att lämna efter utspelet om Sverigedemokraterna i januari. Enligt Demoskops egna siffror har M tappat närmare 12 procentenheter hos gruppen kvinnor - nära dubbelt så många kvinnor som män. 

– Kvinnor i "livspusselåldern", 35-40 år, ganska välutbildade, som gillade Nya Moderaterna och som tycker att flörtandet med SD är helt förfärligt. De har gått över till Centern, säger Peter Santesson. 

"Torsdag är avgörande"

DN-mätningen var gnistan som gav nytt bränsle till diskussionen om Anna Kinberg Batras framtid. 

Enligt uppgifter till Expressen har det skett en positionsförflyttning i synen på M-ledaren på bara ett par veckor. Flera uppgiftslämnare säger att det gått så långt att hennes framtid nu står på spel. 

– Detta kan bli första gången en partiledare i M får gå utan att ha prövats i ett val. Torsdag är naturligtvis avgörande. Tror inte nedbrytningen några dagar senare kommer påverka lika mycket. I interna undersökningar vet man i Stockholms län att det är katastrof, säger en M-källa. 

"Hon ryker innan valet"

– Anna Kinberg Batra kommer ryka. Frustrationen är för stor, ledarskapet försvagat och kommunalråden är förbannade. Hon ryker innan valet, säger en annan uppgiftslämnare.

Under vårens sjunkande opinionssiffror har försommaren pekats ut som en gräns för när någon i ledningen måste ta straffet. Först pratades det som partisekreteraren Tomas Tobé - nu är strålkastaren riktad mot partiledaren själv. 

– Hon kommer inte sitta kvar. Det är jag nästan helt säker på. Det är en fråga om dagar, veckor snarare än månader, säger en annan moderat uppgiftslämnare. 

Precis som efter M-ledarens januaribesked om att partiet ska närma sig Sverigedemokraterna pekar flera kritiker ut kommunikationen som en av de största bristerna.

Rollen som alliansledare ifrågasätts 

En uppgiftslämnare anser att man slarvade bort beskedet om en gemensam budget till att prata om Sverigedemokraterna.

Också M-ledarens förmåga att hålla ihop alliansen och mota bort inviter från Stefan Löfven till Centern och Liberalerna ifrågasätts.

Gerdau: "Allvarligt och jobbigt läge"

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande, i Anna Kinberg Batras hemkommun Nacka säger att han har förtroende för sin partiledare - trots allvaret. 

– Det är ett allvarligt och jobbigt läge om man backat så pass mycket i opinionen. Vi har varit inne i en omprövning av vår politik. Det skapar en osäkerhet hos väljarna vad Moderaterna står för, säger han.

Han drar paralleller till katastrofvalet 2002 och EU-parlamentsvalet 2014.

– Vi har inte uppfattats tillräckligt tydliga med budskap som väljarna förstår. 

Hur länge kan Anna Kinberg Batra sitta kvar i ett sånt här läge?

– Den frågan får du nog ställa till henne. Jag har förtroende för Anna och tycker att partiet är på rätt väg. Vi har bra diskussioner om politiken och hur vi vill förändra Sverige och skapa fler jobb. Nu gäller det att vara ihärdig och få ut den bilden.

"Det måste hon avgöra"

Michaela Fletcher, kommunstyrelseordförande i Österåkers kommun, tycker att det borde gå bättre för partiet. 

– Det är klart det är allvarligt, särskilt när vi har legat bra mycket högre, och det finns egentligen stora möjligheter för oss.

Precis som Gerdau, gör hon analysen att partiet uppfattas som otydligt. 

– Det tog en tid med alla arbetsgrupper Moderaterna har haft för att reformera efter det att Anna Kinberg Batra tillträdde. Man hade förväntat sig utifrån vad man hade tidigare med Fredrik Reinfeldt då det var handlingskraftigt och då det var besked.

Hur länge kan Anna Kinberg Batra sitta kvar?

– Det måste hon och partistyrelsen avgöra.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa säger till Dagens Industri att en diskussion om ledarskapet i partiet är oundviklig.

– Min känsla är att partiledningen inte förstår hur djup förtroendekrisen för Moderaterna är.

– Moderaterna behöver en nystart och då måste man se över hela laget, man behöver se över den samlade politiken och man måste få tillbaka kompetens till partiet igen. Det funkar inte nu. Fortsätter vi så här hamnar vi på 12 procent på valdagen. 

Även SvD rapporterar om ett bristande förtroende för Anna Kinberg Batra. 

En källa säger till tidningen att Kinberg Batra kan tvingas avgå inom en vecka. 

– Jag tror att det bästa vore om det skedde ett skifte av partiledare. Då sker det automatiskt förändringar i ledningen runtomkring, säger en annan källa till SvD. 

Flera personer inom Moderaterna pekar på partiledarens insats i den senaste partiledardebatten i SVT som extra kritisk. 

Partiledningens kritiker menar också att Anna Kinberg Batras stab är för oerfaren och därmed inte klarar av att hantera de svaga siffrorna i opinionen.

– Partiet har inte havererat, det är ledningen som har havererat, säger en person till SvD. 

Opinionschefen: "14,5 procent worst case"

Expressen kunde tidigare under tisdagskvällen berätta hur Moderaterna kan ha fallit till 14,5 procent i SCB-mätningen. Siffran presenterades under tisdagen som "worst case" av opinions- och analyschefen Per Nilsson på Moderaternas gruppmöte i riksdagen. 

Samtidigt fick partiledningen ta emot stark kritik. 

– Partiledningens besked är virriga och motstridiga, säger en M-riksdagsledamot till Expressen.

Uppgiftslämnare pekar ut framför allt tre potentiella efterträdare till M-ledaren: hennes skuggfinansminister Ulf Kristersson, tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson och Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholm. 

Svenonius beskrivs dock som ett "rent villospår" av en källa. 

På mötet ifrågasattes också det faktum att varken partiledaren, partisekreteraren, gruppledaren eller förste vice gruppledaren var på plats. 

Expressen söker Anna Kinberg Batra för en kommentar, men partiets pressjour meddelar att det inte går eftersom Anna Kinberg Batra befinner sig på resa i San Francisco i USA där hon bland annat träffar USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice och besöker Facebook. 

– Vi kommenterar inte anonyma citat. Moderaterna arbetar nu med att vände ett tufft läge som vi är mycket ödmjuka inför, säger Niklas Gillström, M-pressekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.