Birger Schlaug kallar situationen i MP för "absurd" Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUNDBirger Schlaug kallar situationen i MP för "absurd" Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Birger Schlaug kallar situationen i MP för "absurd" Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Också Valter Mutt är kritisk Foto: / RIKSDAGENOckså Valter Mutt är kritisk Foto: / RIKSDAGEN
Också Valter Mutt är kritisk Foto: / RIKSDAGEN

Interna kritiken i MP: "Är totalt utflippat"

Publicerad

Fallet kring den av Miljöpartiet säkerhetsriskklassade tjänstemannen går vidare.

Nu uppmanar Miljöpartiet sina riksdagsledamöter att säga att de har "fullt förtroende" för partiorganisationen om de blir kontaktade av medierna, enligt Aftonbladet.

En intern konflikt har blossat upp inom Miljöpartiet.

En tjänsteman inom partiet har av partiledningen pekats ut som en säkerhetsrisk, och kallades in på ett möte av sina chefer där han meddelades att han stängs av från sin arbetsplats på riksdagskansliet.

Detta sedan han, enligt MP, haft möte med den ryska ambassadören i riksdagens lokaler utan att informera ansvarig chef, skriver Aftonbladet.

– Jag borde bara ha lämnat rummet och gått därifrån. Den där erinran var så absurd, det var bara gallimatias. Den var tydligt skriven i affekt, mitt namn står inte ens på den, säger tjänstemannen till tidningen.

Miljöpartiet pressar ledamöterna

Nu har Aftonbladet kommit över dokument som visar hur Miljöpartiets ledamöter pressas från ledningshåll om att svara på eventuella frågor om händelsen med ett standardsvar.

"Vi jobbar vidare i hanteringen av det här men skickar här med er några korta talepunkter för er som eventuellt möter media i dag", skriver partiets presschef Pontus Tengby i ett mejl som gått ut till partiets riksdagsledamöter.

Där hänvisas de till att svara att de har "fullt förtroende" för att partiorganisationen har bra rutiner och agerat korrekt, samt att de inte kommenterar det enskilda fallet då det "hanteras av ansvarigchef".

Åsikterna går isär inom partiet

Nu riktar flera tunga MP-profiler kritik mot partiledningen.

– Jag hade stort förtroende för honom. Försöken att utmåla honom som säkerhetsrisk med motivet att han skött sitt uppdrag som utrikespolitisk sakkunnig, det vill säga ha kontakt med ambassader, även Rysslands, upplevde jag som absurda, säger det forna språkröret och riksdagsledamoten Birger Schlaug till Aftonbladet.

Under tiden Schlaug var språkrör arbetade den utpekade mannen som politisk sekreterare.

– Att beskriva det som är en säkerhetsrisk är för mig totalt utflippat, säger riksdagsledamoten Valter Mutt till Aftonbladet.

Han, tillsammans med Birger Schlaug och riksdagsledamoten Annika Lillemets, kräver nu att partiet gör en grundlig och seriös utredning i fallet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag