Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Interna kritiken i MP: "Är totalt utflippat"

Birger Schlaug kallar situationen i MP för "absurd"Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Också Valter Mutt är kritiskFoto: / RIKSDAGEN

Fallet kring den av Miljöpartiet säkerhetsriskklassade tjänstemannen går vidare.

Nu uppmanar Miljöpartiet sina riksdagsledamöter att säga att de har "fullt förtroende" för partiorganisationen om de blir kontaktade av medierna, enligt Aftonbladet.

En intern konflikt har blossat upp inom Miljöpartiet.

En tjänsteman inom partiet har av partiledningen pekats ut som en säkerhetsrisk, och kallades in på ett möte av sina chefer där han meddelades att han stängs av från sin arbetsplats på riksdagskansliet.

Detta sedan han, enligt MP, haft möte med den ryska ambassadören i riksdagens lokaler utan att informera ansvarig chef, skriver Aftonbladet.

– Jag borde bara ha lämnat rummet och gått därifrån. Den där erinran var så absurd, det var bara gallimatias. Den var tydligt skriven i affekt, mitt namn står inte ens på den, säger tjänstemannen till tidningen.

Miljöpartiet pressar ledamöterna

Nu har Aftonbladet kommit över dokument som visar hur Miljöpartiets ledamöter pressas från ledningshåll om att svara på eventuella frågor om händelsen med ett standardsvar.

"Vi jobbar vidare i hanteringen av det här men skickar här med er några korta talepunkter för er som eventuellt möter media i dag", skriver partiets presschef Pontus Tengby i ett mejl som gått ut till partiets riksdagsledamöter.

Där hänvisas de till att svara att de har "fullt förtroende" för att partiorganisationen har bra rutiner och agerat korrekt, samt att de inte kommenterar det enskilda fallet då det "hanteras av ansvarigchef".

Åsikterna går isär inom partiet

Nu riktar flera tunga MP-profiler kritik mot partiledningen.

– Jag hade stort förtroende för honom. Försöken att utmåla honom som säkerhetsrisk med motivet att han skött sitt uppdrag som utrikespolitisk sakkunnig, det vill säga ha kontakt med ambassader, även Rysslands, upplevde jag som absurda, säger det forna språkröret och riksdagsledamoten Birger Schlaug till Aftonbladet.

Under tiden Schlaug var språkrör arbetade den utpekade mannen som politisk sekreterare.

– Att beskriva det som är en säkerhetsrisk är för mig totalt utflippat, säger riksdagsledamoten Valter Mutt till Aftonbladet.

Han, tillsammans med Birger Schlaug och riksdagsledamoten Annika Lillemets, kräver nu att partiet gör en grundlig och seriös utredning i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.