Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna kritiken – efter Hanif Balis vändning

Internutredningen pausades när polisen inledde en förundersökning – som senare lades ner.
Hanif Bali öppnade på söndagen för att ställa upp för omval.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Beskedet kom direkt efter debatten i SVT – vilket väckt frustration inom Moderaterna, skriver Aftonbladet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frustrationen sjuder över riksdagsledamoten Hanif Bali inom Moderaterna, rapporterar Aftonbladet

Med sitt utspel om att öppna upp för att återigen kandidera till riksdagen anklagas han för att stulit strålkastarljuset från M-ledaren Ulf Kristersson under söndagens partiledardebatt. 

– Hanif Bali må vara impulsiv men han vet alldeles utmärkt vad han gjorde när han la ut det här under partiledardebatten, säger en källa som tidningen beskriver som ”en tungt centralt placerad moderat”. 

Enligt Expressen/Sifos mätning gick Ulf Kristersson segrande ur söndagskvällens partiledardebatt i SVT. 

Ändå gror missnöjet inom Moderaterna och hos partiledaren själv, enligt Aftonbladet. 

Orsaken stavas Hanif Bali, som under slutet av debatten publicerade ett Facebook-inlägg där han berättade att han trots allt skulle kandidera till riksdagen. 

https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10158610355230686

”I morgondagens provval står jag med som kandidat, men jag måste vara transparent med att mitt slutgiltiga beslut om att kandidera om är inte taget”, skrev Bali och tackade för allt stöd. 

”Han vet alldeles utmärkt vad han gjorde när han lade ut det här”

Inlägget har fått vissa högt uppsatta moderater att reagera – och de anklagar den kontroversielle riksdagsledamoten för att ha stulit showen från Ulf Kristersson. 

– Hanif Bali må vara impulsiv men han vet alldeles utmärkt vad han gjorde när han la ut det här under partiledardebatten när partiet behövde fokusera på sakfrågorna. Det är ingen som tvivlar på symboliken i det, ingen har missat markeringen i det. Som vanligt handlar det om att han vill ha fokus på sig själv och det här är något som diskuteras ganska livligt i partiet just nu, säger en källa som Aftonbladet beskriver som ”en tung centralt placerad moderat” till tidningen. 

M-källan om avhoppsbeskedet: ”Spel för gallerierna”

När Hanif Bali under söndagen meddelade sitt beslut att kandidera hade det bara hunnit gå en dryg vecka sedan förundersökningen mot honom, angående utnyttjande av barn för sexuell posering lades ned av åklagare eftersom inget tydde på att brott begåtts, och riksdagsmannen skrev att viljan att på nytt kandidera till riksdagen var ”obefintlig”

Men Hanif Bali har inte kontaktat nomineringskommittén under den dryga veckan och riksdagsmannens utspel om att han knappast skulle kandidera på nytt var bara en bluff, uppger vad Aftonbladet beskriver som ”en centralt placerad M-källa. 

– Vad jag förstår så har han avsett kandidera hela tiden, talet om allt annat har bara varit ett spel för gallerierna, säger källan till tidningen. 

Expressen söker Hanif Bali för en kommentar.

Hanif Bali intervjuades av Expressens Nina Svanberg efter att anklagelserna blivit offentliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.