Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Löfven: Gör deras liv till ett helvete

Löfven: ”Ett av våra stora samhällsproblem”
Stefan Löfven.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
SSU:s ordförande Philip BotströmFoto: SVEN LINDWALL
Polis på plats efter mordet i Råcksta. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu riktas hårda interna krav mot statsminister Stefan Löfven (S).

S-källor kräver att 73-punktprogrammet styrs om så att mer pengar satsas på att bekämpa gängkriminaliteten, skriver Aftonbladet. 

– Vi måste göra livet för de grovt kriminella till ett helvete, säger SSU:s ordförande Philip Botström till tidningen.

Den senaste tidens sprängdåd och skjutningar har skakat Sverige. Såväl politiker som allmänheten har reagerat starkt på det dödliga våldet.

Under fredagen intervjuades statsministern Stefan Löfven (S) om problemet. Han riktade då hårda ord mot den organiserade brottsligheten.

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv som finns. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka de här gängens våldsutövningar. Sverige ska vara tryggt, sa Stefan Löfven till SVT under fredagen.

Nu riktas även hårda krav mot statsministern från källor inom Socialdemokraterna.

Kräver större satsningar mot gängvåldet

Källorna som Aftonbladet har pratat med kritiserar kostsamma satsningar i 73-punktprogrammet mellan S, MP, C och L. I stället anser man att pengarna bör satsas på att få bukt med det dödliga våldet och den organiserade brottsligheten.

Främst kommer kritiken från socialdemokratiska representanter i kommuner och landsting, skriver Aftonbladet.

– Vi har kommuner som går på knä och gängskjutningar på öppen gata. Det är vad vi behöver satsa på, säger en S-källa till tidningen.

Philip Botström: ”Följ efter de grovt kriminella ”

SSU:s ordförande Philip Botström är en av de som kräver större ekonomiska satsningar mot gängkriminaliteten. Han säger till Aftonbladet att samhället behöver slå tillbaka och göra ”livet för de grovt kriminella till ett helvete”.

Då räcker inte de 10 000 fler poliser som utlovats till 2025. I stället menar Philip Boström att det krävs större resurser för att kunna följa efter de grovt kriminella. Mer fokus måste även ligga på att förhindra att ytterligare dåd utförs, menar han.

– Skrota det kostsamma friåret och avskaffad värnskatt ifall pengarna är huvudproblemet, säger Philip Botström till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.