Interna konflikter skakar elitskolan Campus Manilla

Bland eleverna på Campus Manilla finns barn till näringslivstoppar, direktörer och kungafamiljens vänner.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tanken är att prinsessan Estelle ska börja i förskoleklass på Campus Manilla till hösten.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

I höst börjar prinsessan Estelle på Campus Manilla – en av Sveriges mest exklusiva friskolor.

Här går barn till näringslivstoppar, direktörer, kulturpersonligheter och kungafamiljens vänner.

Nu riskerar interna konflikter att kasta en mörk skugga över skolans perfekta fasad.

På elitskolan Campus Manilla i Stockholm inleds varje vecka med en morgonsamling. Rektorn tar först barnen i hand. Ibland lyssnar de sedan på musik från månadens kompositör, ibland uppträder barnen för varandra.

Vissa tilldelas veckans utmärkelse, för att exempelvis ha varit en god kamrat eller gjort framsteg i matematik. Miljön och rutinerna skulle vara främmande för de flesta av Sveriges skolbarn. Nyligen föreläste 2017 års Nobelpristagare i ekonomi för niondeklassarna. I slutet av maj var den ungersk-amerikanske mångmiljardären Charles Simonyi på besök och berättade om sin upplevelse som en av världens första rymdturister.

Vissa av skolans elever är barn till några av landets främsta näringslivstoppar, direktörer, kulturpersonligheter och medieprofiler.

I april kom dessutom beskedet att kronprinsessparet valt skolan åt prinsessan Estelle, som ska börja förskoleklass till hösten. Många av kungafamiljens vänner har redan sina barn på Campus Manilla.


LÄS MER: Vittnesmål: Barn hängs ut av lärare på elitskolan 

Eftertraktad skola 

Skolan, som är både grundskola och gymnasium, grundades 2013. Redan från start var det eftertraktat att få in sina barn här och på bara fem år har Campus Manilla utmärkt sig som en av landets absolut mest exklusiva skolor. Just nu står 8 000 barn i kö för att få börja.

En förälder som haft barn på Campus Manilla sedan starten beskriver den tidigare rektorn Maija Möller Grimakova som en anledning till att de valde skolan. Föräldern - som avböjer att framträda med namn - säger:

– Hon är en mycket kompetent och dynamisk rektor, med gedigen pedagogisk kunskap och intresse av att följa forskningen inom området i världen. Man märker att hon älskar det hon gör. Sedan var det också inriktningen, natur och humaniora, som fick oss att välja skolan. Och naturligtvis den vackra naturen och miljön runt skolan.

På morgnarna hämtas barnen av den privata skolbussen som utgår från Odenplan i Stockholms innerstad. Elever plockas upp i Vasastan och på Östermalm, områdena med några av landets högsta bostadspriser. 

Sedan kör bussen vidare över Djurgårdsbron. Förbi Nordiska museet, förbi Skansen och Gröna Lund innan den till slut kommer fram till den anrika skolbyggnaden, långt ut på lummiga Djurgården, precis intill Saltsjöns vatten.

Oväntat besked

Men innanför den vackra fasaden har skolan de senaste månaderna skakats av en stor konflikt.

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade att den nytillträdda styrelsen tvingat bort rektor Maija Möller Grimakova från Campus Manilla.

I stället ska hon nu jobba heltid som rektor på systerskolan Fredrikshovs Slotts Skola på Östermalm.

Tanken var från början att Möller Grimakova skulle arbeta kvar på Campus Manilla några timmar i veckan, som samordnings- och utvecklingschef. Men nyligen kom beskedet att styrelsen arbetsbefriat henne.

Styrelsen ska ha tvingat bort rektorn Majja Möller Grimakova.
Foto: BEATRICE LUNDBORG/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Delade meningar

Det råder delade meningar om vad som ligger bakom konflikten om rektorn.

Flera lärare och föräldrar beskriver Maija Möller Grimakova som den främsta anledningen till att skolan blivit så framgångsrik och väl ansedd på bara några år.

Nästan alla Expressen pratar med om Campus Manilla vill vara anonyma. Många nämner de mäktiga familjer som har sina barn på skolan – människor man inte vill göra sig ovän med.

– Det är en fantastiskt bra skola. Det är ett högt tempo och sträng pedagogik, säger en förälder.

Samtidigt finns de som riktar kritik mot hur verksamheten sköts. Enligt uppgifter till Expressen är ett av skälen bakom striden kring skolans rektor att barn med särskilda behov inte får den hjälp de behöver.

Den tidigare rektorn Maija Möller Grimakova har tidigare kommenterat uppgiften till Expressen:

– Alla barn är välkomna till Campus Manilla. Dock ska föräldrar välja det skolkoncept som passar deras barn och inte försöka anpassa skolan till sina egna barns behov, sa hon då.

Ex-lärare vittnar

Den 8 juli publicerade Expressen en artikel där en tidigare lärare från Campus Manilla berättar om sina upplevelser från skolan. Läraren vittnar bland annat om hur skolans mörkhyade elever inte fick synas på officiella bilder.

– Det var väldigt viktigt att synas i pressen och det här var något alla vi anställda fick veta på ett eller annat sätt, att de mörkhyade skulle gärna inte synas på de bilderna, sa läraren då.

Rektor Maija Möller Grimakova tog tydligt avstånd från uppgiften.

– Det är nonsens. Det räcker bara att titta på vår hemsida för att förstå att det är ett helt absurt påstående, sa hon i samma artikel.

Ex-läraren beskrev även hur en av skolans elever hängts ut av sin lärare framför klassen.

Maija Möller Grimakova tog avstånd även från detta:

– Campus Manilla har kompetent och professionell lärarkår och jag har svårt att tro att det kan inträffa.

Samtidigt har hovet meddelat att kronprinsessparet följer rapporteringen om skolan, där Estelle väntas börja om bara några månader.


LÄS MER: Victorias vän rekryteras – ska rädda Estelles nya skola 

Agerar som diktatorer

Styrelsens beslut om Maija Möller Grimakova har fått många föräldrar och lärare på skolan att reagera kraftigt. Vissa säger att styrelsen vägrat motivera sitt beslut.

– Maija är en uppskattad och fantastisk pedagogisk ledare. Hon har byggt upp den här skolan, den vore ingenting utan henne. Det är bara faktumet att hon ska bort som är konstigt. Att hon försvinner är katastrof för skolan, säger en lärare.

En förälder med barn på skolan menar att styrelsen vägrar berätta varför Möller Grimakova tvingats sluta:

– Det är katastrof. Skolan har kapats av en maktfullkomlig styrelse som skadar och skapar kaos. De agerar som diktatorer utan att lyssna på varken personal eller föräldrar.

Skolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Trodde inte det här var möjligt”

Flera föräldrar har skrivit på en protestlista som lämnats till styrelsen. I april skickades flera brev från lärare till styrelsen. 

Expressen har tagit del av intern mejlkorrespondens mellan en grupp av skolans lärare och styrelsen:

”Styrelsen har visat att de är villiga att köra över både ledningsgrupp och resterande personal. Detta visar även att de inte jobbar för skolans bästa. Vi begär att styrelsen ställer sina platser till förfogande och att beslutet om Maijas uppsägning dras tillbaka”.

Skolledningen skriver i ett meddelande till alla föräldrar på skolan att de känner oro för att beslutet om Maija Möller Grimakova ska leda till att stora delar av Campus Manillas personal väljer att sluta.

– Jag trodde inte att det här var möjligt i svensk skolvärld 2018, säger en förälder med barn på skolan.

Expressen har sökt medlemmarna i styrelsen. 

18 miljoner i donationer

I samband med rapporteringen kring konflikten har det framkommit att flera familjer donerat stora pengar till skolan – 18 miljoner kronor enligt DN. 

Men donationer pratas det inte om, menar en förälder:

– Nej, jag aldrig hört talas om det förrän nu när det kom upp. Jag vet inte ens vilka föräldrar det handlar om.

Under 2018 har det inkommit åtta anmälningar till Skolinspektionen gällande skolan. Flera av dem utreds fortfarande.

I en anonym anmälan som kom till Skolinspektionen under våren skriver anmälaren att huvudmannen inte tillåter investeringar som är nödvändiga för att hjälpa barn med särskilda behov, trots att skolans ekonomi är god.

I april kom beskedet att kronprinsessparet valt Campus Manilla åt prinsessan Estelle.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Använde kvot för nyanlända

Den 29 juni avslöjade DN att Campus Manilla använt sig av lagstiftning som ska ge nyanländas barn möjlighet att gå före i friskolors kösystem, för att i stället släppa igenom svenska miljonärsbarn. Vid ett av tillfällena ska Campus Manilla samtidigt ha fått 10 000 kronor i bidrag från kommunen för att ta emot ett nyanlänt barn.

Skolan skriver i sin ansökan till Skolinspektionen om att få använda den särskilda kvoten att de vill kunna ge företräde åt både nyanlända och barn som av andra anledningar bott utanför Sverige i mer än två år.

Styrelsen meddelade tidigare i juli att de utsett Johan Nordenfalk som ny styrelseordförande. Nordenfalk och hans fru umgås i samma kretsar som kronprinsessparet. Johan Nordenfalks far, den tidigare statssekreteraren med samma namn som sonen, har belönats med H.M. Konungens medalj i största storlek. 

Både far och son ingår i kungens jaktlag.

Expressen frågar honom om han tror att hans utnämnande till styrelseordförande för Campus Manilla har något med hans kungliga kontakter att göra.

– Det har jag ingen kännedom om. Det är deras beslut, skriver Johan Nordenfalk i ett sms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.