Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Interna konflikten i V: ”Irritation och vrede”

Expressens politikredaktion gör podden Politikrummet. Från vänster: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld. Nytt avsnitt varje tisdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES/SIGGE KLEMETZ SIGGE KLEMETZ

Mycket har gått Nooshi Dadgostars väg det senaste året.

Vänsterpartiet har tagit sig in från kylan, fått sitta med vid förhandlingsbordet och har fina siffror i opinionsmätningarna.

Ändå bubblar ett missnöje internt i partiet, avslöjar Helena Gissén i nya avsnittet av podden Politikrummet.

I början av februari håller Vänsterpartiet digital kongress.

Det är ett parti som har mycket att glädjas åt.

– Naturligtvis finns en stor belåtenhet med de fina opinionssiffrorna, de höga förtroendesiffrorna för Nooshi Dadgostar och inte minst att hon lyckats sätta bilden av att Vänsterpartiet inte längre är en dörrmatta åt Socialdemokraterna, säger Helena Gissén i Expressens podd Politikrummet.

– Inte bara bilden, utan i praktiken. Sen får vi se om det de och S kommit överens om går igenom i riksdagen, konstaterar Viktor Barth-Kron.

Målgrupp: ”Män i glesbygd”

Gissén igen:

– Jag trodde att det var frid och fröjd. Men så är det inte. Det finns en konflikt kring miljö- och klimatpolitiken inom Vänsterpartiet. Dadgostar har gått all in med industrivurmen, hon turnerar på fabriker och byggen med gul bygghjälm och reflexväst och enligt vissa är andemeningen: Klimatpolitik är bra – om det ger jobb.

– Precis, inflikar Tomas Nordenskiöld, hon vänder sig till män i glesbygd. Manliga LO-medlemmar.

Miljö- och klimatfrågorna är viktiga för många vänsterpartister. Och nu hörs missnöjda röster, bland annat i den egna riksdagsgruppen.

– Droppen som fick bägaren att rinna över var när partiledningen i höstas körde över riksdagsgruppen om det här undantaget för Cementa som skulle ge dem rätt att fortsätta bryta kalk på Gotland. Det utlöste en irritation och en vrede och den finns kvar, säger Helena Gissén.

Mer om Vänsterpartiet – och Socialdemokraternas vilja att valet till en folkomröstning om vinster i välfäreden – i Politikrummet, avsnitt 16: ”Dålig stämning i succépartiet”.LÄS MER: Maria är både SD-politiker och lärare: ”Aldrig varit märkligt”

LÄS MER: Kalldusch för Miljöpartiet efter sortin från regeringen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.