Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Foto: Annika Af Klercker
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Foto: Annika Af Klercker

Interna dokument ska avslöja Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Enligt Dagens industri cirkulerar dokument i S-ledningen som visar att Håkan Juholt for med osanning om partiets budgetbråk.
Metallbasen Stefan Löfven säger till tidningen att han vill se en internutredning.
- Det är allt färre som backar upp Håkan Juholt, säger en källa till Di.
När Socialdemokraternas skuggbudget lades fram förra året stod det ingenting om krav på höjd a-kassa.
Frågan skapade en stor strid inom partiet och förslaget fick skrivas om.
Håkan Juholt sa då att kravet funnits med hela tiden.

"Inte korrekta"

Dagens industri avslöjade i december förra året att Håkan Juholt medvetet strukit kravet på höjd a-kassa bara en halvtimme före budgeten skulle presenteras - och trots det fortsatte Juholt att hävda att det inte stämde.
- Uppgifterna är inte korrekta, sa han då till Di.
Nu skriver tidningen att hemliga dokument cirkulerar i Socialdemokraternas toppskikt som avslöjar att Juholt visst tog bort kravet i sista minuten.

"De vet att det stämmer"

Enligt källor till Di innehåller de hemliga dokumenten detaljerade beskrivningar om vad som hände tillsammans med de olika budgetmotionerna.
- Jag förstår inte att de vågar ljuga så här. De vet precis som jag att det som ni skrev i Di stämmer, säger en centralt placerad källa till tidningen som syftar på Juholt och Tommy Waidelich.
Metallbasen Stefan Löfven sitter i partiets verkställande utskott och har fått dokumenten. Han säger till Di att han har hört båda versionerna men har svårt att ta ställning till vilken som stämmer.
- Det här är en intern diskussion som vi måste ha, så att vi bringar ordning i vad som hänt och skapar förtroende så att vi kan börja arbeta med det viktigaste: politiken.
Expressen.se har utan framgång sökt partisekreteraren för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag