Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Intern splittring i M efter svekdebatt om elstödet

I söndagens ”Agenda” intervjuades energi- och näringsminister Ebba Busch om elprisstödet.
Moderatledaren och statsminister Ulf Kristersson pressas hårt av interna kritiker, enligt Aftonbladet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

En intern splittring har uppstått inom Moderaterna lokalt och på riksnivå efter att regeringen anklagats för att ha brutit sitt vallöfte om elstödet, uppger M-källor för Aftonbladet.

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i.

Sedan tidigare har flera moderater i Skåne öppet kritiserat regeringens nya förslag till elprisstöd. Skånemoderaten och regionrådet Carl Johan Sonesson medverkade på söndagskvällen i SVT:s ”Agenda” och sa där att det elprisstöd som svenskarna ska få ta del av är ”långt ifrån det stöd som utlovades av högerpartierna i valrörelsen”.

Nu växer kritikerna också på riksnivå, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i. Och man klargör inte heller varför man inte står upp för det. Det är haveri i alla delar, säger en källa.

Källa: Brist på mandat

– När regionråd och andra tunga Skånepolitiker känner sig tvungna att fronta en nyvald statsminister säger det en del om bristen på mandat. Både internt och externt, eftersom Ulf sitter där han sitter tack vare Sverigedemokraterna, fortsätter källan.

Också SD i Skåne delar de lokala moderaternas kritik. Niclas Nilsson (SD), regionråd i Skåne, säger att det utlovade högkostnadsskyddet hade varit bättre än det nya förslaget.

Moderaterna har avböjt att kommentera Aftonbladets uppgifter.

Ministerns ilska mot Andersson: ”Far med osanning”

Oppositionen anklagar regeringen får att ge bidrag till jaccuzzis och stora villor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.