Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Intern S-kritik mot Löfven: ”Kan gå käpprätt åt helvete”

Ny sammanställning: LO-kvinnorna överger S.
Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, får motta intern kritik enligt SvD.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna åker på smäll efter smäll i opinionsmätningarna. 

Samtidigt skakas partiet om av kraftig intern kritik mot statsministern Stefan Löfven, visar en kartläggning från Svenska Dagbladet. 

Socialdemokratins tuffa opinionsläge åskådliggjordes i en undersökning som Sifo utförde på uppdrag av Expressen tidigare under oktober. Undersökningen demonstrerade att Sverigedemokraterna har gått om S i kampen om LO-medlemmarna. 

Siffrorna visade att Sverigedemokraterna har ett 31-procentigt stöd bland LO-väljarna. S är nu nere på 30,6.

Och det är inte den enda opinionsundersökningen som talar om en motvind för Stefan Löfven. I SvD/Sifos senaste mätning ligger S på 24,9 procent, SD på 22,7 procent. 

Intern kritik mot Löfven

Svenska Dagbladet har pratat med flera S-politiker som uttrycker en oro inför partiets nedgång. Rösterna menar att partiledningen måste agera. 

– De måste ta fram en plan, en strategi för att vända den här utvecklingen. Någon sådan har jag ännu inte sett. Politiskt, organisatoriskt och kommunikativt. På alla de tre planen behövs något. Vi gör inte rätt, det är uppenbart, säger riksdagsledamoten Hans Hoff. 

En källa som sägs vara ”centralt placerad” menar att S:s siffror mycket väl kan fortsätta sjunka hela vägen till nästa riksdagsval. 

– Det kan gå käpprätt åt helvete, säger källan. 

Pekas ut som Löfvens ”hov”

Men det är inte bara den tuffa opinionen som väckt missnöje inom partiet. Enligt SvD finns det en oro för att vissa i partiledningen, däribland statssekreteraren Nils Vikmång och näringsminister Ibrahim Baylan, utövar oproportionerligt mycket makt. Makt som borde ligga hos verkställande utskottet. 

– Hovet runt Löfven blir ett demokratiskt underskott. Samtidigt är det ett bekymmer för Löfven att det inte är han som tar befälet. Han låter dem runtomkring honom inte bara vara ett stöd, utan till och med bestämma, när den makten borde ligga hos VU, säger en källa till SvD. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.