Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Intern press på Löfven – och missnöjet växer

Regeringsbildningen är Stefan Löfvens sista chans till en nystart. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Carin Jämtin, partisekreterare. Foto: Sven Lindwall

Missnöjet pyr bland ledande socialdemokrater och oron växer inför valet 2018, enligt uppgifter till Expressen.

Regeringsombildningen är Stefan Löfvens sista chans till nystart: en rad ministrar måste bytas ut och regeringen måste börja leverera politik som gör skillnad för väljarna, säger flera S-företrädare.

– Det finns samhällsproblem som oroar väldigt många och där det krävs mer för att övertyga människor om att Sverige är på rätt väg, säger Lars Stjernkvist, S, kommunalråd i Norrköping.

S-röster om opinionsläget

'' Det är inte kul att vi inte riktigt tar fart. Det har ju varit den ena saken efter den andra som skymt sikten, som MP, Mona Sahlin, flyktingsituationen. Väljarna får uppfattning att regeringen inte kommer fram och att det står still, men vi har gjort en massa bra saker, arbetslösheten sjunker och exporten går bra, men de skyms av de olika affärerna. Vi måste kommunicera våra framgångar bättre."

Patrik Björck, S, distriktsordförande Skaraborg och riksdagsledamot

 

"Under en lång tid har debatten dominerats av först flyktingsituationen och sedan Miljöpartiets kriser. När debatten ensidigt fokuserar på just det så påverkar det opinionen. Det skymmer de framsteg som har gjorts."

Niklas Karlsson, S, ordförande Skåne och riksdagsledamot


"Vi vet att allt med flyktingpolitiken har gjort att siffrorna inte ser så bra ut. Sen är det också allt med Miljöpartiet som har varit, det är klart att det påverkar siffrorna."

Conny Kristensen Gahnström, S, ordförande Gotland


"Det beror på att vi har för mycket fokus på frågor som man inte ska ha fokus på. Ska vi kunna möta väljarna på ett bra sätt till valet 2018, måste vi ha en nystart."

Christoffer Bernsköld, S, ordförande, Östergötland


"Det har varit ett extremt läge med Miljöpartiets kris. Det är ganska naturligt med de dåliga opinionssiffrorna med tanke på det som inträffat. Nu måste vi få leverans och då ändras också opinionen."

Hans Ekström, S, distriktsordförande Sörmland och riksdagsledamot


"Det beror säkert på den här turbulensen som har varit. Jag tror att det spelar in jättemycket med de händelser som Miljöpartiet går igenom."

Ann-Sofie Hermansson, S, vice ordförande Göteborg

I opinionsmätning efter opinionsmätning hamnar Socialdemokraterna runt 25 procent. I Expressen och Demoskops väljarbarometer för maj är stödet för S 24,9 procent, under Moderaternas nivå. Det är långt ifrån valresultatet 2014 på 31 procent. Samtidigt rasar regeringspartnern Miljöpartiet till 4,1 i den senaste Sifomätningen efter flera veckors kris.

Nu växer kritiken och oron i Socialdemokraterna. Expressen har pratat med S-företrädare som menar att Stefan Löfven måste vända krissiffrorna nu annars förlorar regeringen valet 2018.

Många hoppas att den regeringsombildning som S-ledaren utlovat under maj månad ska bli en nystart.

En partiföreträdare i toppskiktet säger att de inte kan fortsätta som nu i två år till för då är det slut.

Har inte insett allvaret

Regeringen klarar inte av att kommunicera sina satsningar utåt och har tappat kontroll över debatten, menar flera personer inom Socialdemokraterna som Expressen har pratat med.

Och Stefan Löfven har inte förstått allvaret, anser företrädaren.

Patrik Björck, S, riksdags-ledamot och distriktsordförande Skaraborg, är bekymrad.

– Det har varit den ena saken efter den andra som skymt sikten, som MP, Mona Sahlin och flyktingsituationen. Väljarna får uppfattningen att regeringen inte kommer fram och att det står still, men vi har gjort en massa bra saker, arbetslösheten sjunker och export-en går bra, men det skyms av de olika affärerna. Vi måste kommunicera våra framgångar bättre, säger han.

S-företrädare säger till Expressen att flera av Löfvens ministrar är för dåliga på att få ut sina budskap och behöver bytas ut.

Enligt uppgifter ses infrastrukturminister Anna Johansson, S, som en person som sitter löst och enligt MP-källor med insyn finns ett intresse hos Miljöpartiet av att ta över hennes frågor.

Socialdemokrater som Expressen pratat med efterlyser erfarna namn som ska ge nytt blod till en trött regering och som kan leverera snabbt. Tidigare statsministern Göran Persson, Malmö- politikern Katrin Stjernfeldt Jammeh och Kristianstads Heléne Fritzon nämns som drömkandidater.

Ygeman får beröm

De S-ministrar som anses sitta säkert och beröms för sina insatser är bland andra inrikesminister Anders Ygeman, migrationsminister Morgan Johansson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Också Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke hyllas av både miljöpartister och socialdemokrater.

Flera personer Expressen pratat med anser att regeringen fokuserar på fel saker i för liten skala och inte det som verkligen betyder något för människors vardag.

– Vi har för mycket fokus på frågor som man inte ska ha fokus på. Ska vi kunna möta väljarna på ett bra sätt till valet 2018, måste vi ha en nystart, säger Christoffer Bernsköld, S, ordförande i Östergötland.

En ledande socialdemokrat går till och med så långt som att säga att regeringen inte längre fungerar.

– Vi är inte relevanta för väljarna.

Pensionerna nämns som ett exempel där regeringen måste jobba hårdare och bostads- frågan pekas av flera personer ut som ett av de största misslyckandena. Inom partiet finns önskemål om att S ska ta över frågan från Miljöpartiet efter Mehmet Kaplans avgång.

– Jag tycker att det är bra om S har bostadsminister- posten, dels för att det är ett kärnområde inom välfärden, dels för att vi behöver full fart på bostadsbyggandet nu, säger Patrik Björck.

Conny Kristensen Gahnström, S, ordförande på Gotland, tycker inte att Miljöpartiet ska få behålla sina sex ministerposter.

Saknar kompetens

– Det brukar gå enligt storleksordning. Jag tycker att de fick bra med ministerposter när vi bildade regering ihop och det har inte gått så bra så kanske ska man lära sig av sina misstag och verkligen hitta folk som kan ta ministerposterna, säger hon och fortsätter:

– Som det ser ut i dag så visar det sig att de inte har kompetenta folk att sätta in på posterna.

Lars Stjernkvist, S Foto: Olle Sporrong

Lars Stjernkvist, S, kommunalråd Norrköping, hoppas att regeringsombildningen framför allt blir en politisk nystart.

– Regeringens problem är inte i första hand olika statsråds tillkortakommanden. Grundproblemet är politiskt. Det finns samhällsproblem som oroar väldigt många och där det krävs mer för att verkligen övertyga människor om att Sverige är på rätt väg.

Stjernkvist nämner jobb och utbildning som områden där det måste hända mer.

– Problemet med den höga arbetslösheten som vi har hos den grupp som står långt från arbetsmarknaden har blivit ännu större, det var ungefär 200 000 innan flyktingkrisen. Regeringen har satsat en del på utbildning men för att leva upp till det vi sa före valet men framför allt för att leva upp till de behov vi har krävs det mycket mer.

Stjernkvist skulle önska att partiet kunde diskutera hur man kan vända utvecklingen.

– Men stämningen i partiet är bättre än vad opinionssiffrorna motiverar.

Partisekreterare Carin Jämtin vill inte kommentera regeringsombildningen utan hälsar via sin pressekreterare:

"Just nu finns det inget att uttala sig om, det kommer Stefan presentera innan maj månads utgång. Vi får hänvisa till statsministern och invänta det förslag som tas fram."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!