Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern press på Annie Lööf om ensamkommande

Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf håller tal på Centerpartiets kommundagar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Beslutet om ensamkommande pressar Centerledaren Annie Lööf. 

Nu kommer krav inifrån partiet på att hon ska bestämma sig. 

 – Jag skulle vilja veta inom en månad. Det påverkar våra beslut, säger Peter Jansson, kretsordförande i Åre.

Samtidigt betonar ett tiotal centerpartister att partiet måste stå upp för sin politik.  

Partiledningen ville diskutera trygghet och sjukvård under Centerpartiets kommundagar men valstrategierna skuggades av en annan fråga. 

Det handlar om regeringens förslag att ge ensamkommande nya möjligheter till uppehållstillstånd, en lagändring som föreslås träda i kraft i sommar.

Förslaget är nu på snabbedömning hos 77 remissinstanser, till exempel myndigheter och organisationer, med deadline den 20 februari. 

Regeringen hoppas på Centerpartiet

Men i dag finns inget stöd i riksdagen och regeringen hoppas därför på Centerpartiet som dock skjuter beslutet framåt, till regeringens slutgiltiga förslag ligger på bordet. 

– Jag har ingenting mer att säga nu än att vi analyserar förslaget. Det är 55 sidor utkast till lagrådsremiss, dels är det flera olika delar gällande yrkespaketen man behöver läsa in sig på som kom före jul före Skolverket och hur de synkar med yrkesprogrammen i kommunerna. Det här en väldigt omfattande och komplex lagstiftning som vi tittar på, säger Johanna Jönsson, C, migrationspolitisk talesperson. 

Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under helgens kommundagar på Arlanda samlade Jönsson lokalpolitiker med särskilt intresse för frågan. 

– Jag har uppmanat dem att ta reda på om deras kommuner ska lämna remissvar,  att de ska sätta sig in i frågan och komma med feedback, säger hon. 

”Det påverkar våra beslut”

Ett tiotal kommun-, region- och landstingspolitiker som Expressen pratat med under helgen betonar att det är av stor vikt att partiet står upp för sina ord om en human migrationspolitik. 

Runtom i landet finns också behov av ett snabbt besked från partiledningen av praktiska skäl. 

– Jag skulle vilja veta inom en månad. Det påverkar våra beslut. Hur vi ska ställa oss till att hjälpa dem som hamnar i det här. De som fyller 18 år, de som blir åldersuppgraderade, om vi ska ta hand om dem och stötta ekonomiskt eller inte, säger Peter Jansson, kretsordförande och vice ordförande i socialnämnden i Åre.

– I Åre i dagsläget berör det 12,13 personer. Hälften av dem kommer in under det här förslaget med datumet och går på gymnasiet. Personligen är jag för att man ska vara öppnare, jag skulle gärna se att de som vill får stanna, säger han.

Hur viktig är frågan för C i en valrörelse? 

– Jag går på min egen känsla och då är den viktig, den är stor. Sen beror det på hur det ser ut i ens egen kommun, säger Jansson. 

”Vi har jättemånga som kommit hit”

Marie Persson kandiderar till kommunfullmäktige i Karlstad och vill avvakta partiets analys innan hon bestämmer sig men tillägger samtidigt att integrationsfrågan är "en jätteviktig fråga". 

– Vi har jättemånga som kommit hit och vi måste vara tydliga med vad vi vill in i valrörelsen och kommunicera det på ett tydligt sätt, säger hon. 

Annie Lööf med partisekreterare Michael Arthursson och gruppledare Anders W Jonsson
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen skriver i förslaget skriver att kostnaderna för statlig ersättning till kommuner och landsting bedöms öka men att det inte innebär nya åtaganden som innebär att den "kommunala finansieringsprincipen ska tillämpas".  

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har pekat på flera frågetecken kring förslaget, bland annat om kommunernas ersättning.

Hoppas att Annie Lööf går igenom förslaget

Barbro Larsson, C, region Västmanland, är en av de företrädare som vill veta.

– Vem ska ta kostnaderna för det här, staten eller kommunerna? Enligt kommunallagen har ju kommunen det yttersta ansvaret för de som vistas där. Vem ska ge mat och bostad?

Hon vill inte att unga ska skickas till Afghanistan men tillägger som många andra C-företrädare att frågan är komplex. 

– Det bombas och vi tar hem myndighetsfolket därifrån till Sverige eftersom det är osäkert för dem. Då känns det inte okej att skicka tillbaka ungdomar som kanske kan få en framtid här.

– Jag hoppas att Johanna (Jönsson, reds. anm) och Annie (Lööf, reds. anm) och de som kan det här verkligen går igenom förslaget och granskar det ordentligt och sen får vi göra så bra som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. 

I dag vill inget annat alliansparti stötta förslaget men varken de centerpartister vi talat med eller partiledaren själv säger att det är ett dilemma.  

– Det skulle bli ett väldigt stort problem om vi inte står upp för vår politik. Det handlar om att vi ska ta tillvara på de krafter som kommer till vårt land och se till att integrera dem så att de kan bidra i vårt samhälle. säger Julia Färjhage, kommunstyrelsens vice ordförande, Lilla Edet.

Ser akademikerkvinnor som potentiella väljare

Men det finns också en annan dimension: väljarna. 

Centerpartiet ser potentiella väljare i gruppen akademikerkvinnor i storstadsområden. Partiets analys är att de bland annat lockats av Centerns migrationspolitik. 

– Mycket kommer från det som hände 2015 då många upplevde att Centerpartiet stod med båda fötterna på marken och stod fast vid vår syn på en generös asyl- och flyktingpolitik, säger Anders W Jonsson, C, gruppledare i riksdagen och förste vice partiordförande. 

Hur viktig blir då frågan om ensamkommande? 

– Vi har sen ett och ett halvt år tillbaka sagt att man måste hitta en vettig lösning och haft ett antal förslag. Så det här kommer att vara väldigt viktigt.


Regeringens förslag om ensamkommande

Regeringen siktar på att en ny lag ska träda i kraft i sommar. 

Den ska ge ensamkommande unga som fått avslag på asylansökan en chans till tidsbegränsat uppehållstillstånd för framför allt gymnasiestudier.

Den nya chansen gäller de som kom till Sverige före 24 november 2015 och som hann fylla 18 år innan utvisningsbeslutet på grund av långa handläggningstider hos Migrationsverket.

Utkastet till lagrådsremiss finns på regeringens hemsida. 

Källa: TT och regeringen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.