Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern oro inom L för att uppgörelsen ska brytas

Expressens politikreporter Karolina Skoglund om läget i Liberalerna.
Nya partiledaren Nyamko Sabuni (L) har tidigare varit kritisk mot uppgörelsen med S, MP och C.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tidigare partiledaren Jan Björklund tecknade mittenuppgörelsen för Liberalernas räkning. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter knappt två månader som partiledare sätter Nyamko Sabuni allt mer sin prägel på Liberalerna. 

Samtidigt blandas intern oro för mittenuppgörelsens överlevnad med försiktig optimism från tidigare motståndare.

– Jag är nyss återinvald i partiledningen, säger Anna Starbrink som öppet hejade på både januariavtalet och Erik Ullenhag.

Nyamko Sabunis nya, innersta krets har gjort att frågan om Liberalerna verkligen avser att fullfölja överenskommelsen med S, MP och C lyfts på nytt.

Såväl partisekreterare, stabschef, gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson är personer som var kritiska till att Liberalerna släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

– Så länge regeringen levererar på överenskommelsen kommer Liberalerna hålla sig till sin del av avtalet. Man ska alltid lita på Liberalerna, sa Nyamko Sabuni till Expressen i tisdags när Mats Persson gjorde comeback som ekonomisk-politisk talesperson.

Nyamko Sabuni (L) och Mats Persson (L). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabunis närmaste krets

Sedan den 28 juni står det klart att Juno Blom, som var anhängare till ”nej”-sidan vad gäller mittenuppgörelsen i regeringsbildningen, blir ny partisekreterare och att Johan Pehrson och Christer Hallerby, också anhängare till ”nej”-sidan, får rollerna som gruppledare respektive stabschef. 

 

På tisdagen återgick dessutom Mats Persson, också från ”nej”-sidan, till sin gamla roll som ekonomisk-politisk talesperson med motiveringen att partiet nu valt en partiledare som är en ”tydlig och stridbar politiker”.

Intern oro om januariavtalet

Men enligt liberaler som Expressen talat med finns fortfarande en hel del frågetecken internt om hur den nya politiska profilen kommer att se ut och vilka förändringar som kommer att ske.

Splittringen i partiet när det gäller regeringsfrågan är i allra högsta grad levande. 

En person med insyn lyfter en av mittenuppgörelsens kryphål som ett orosmoln: att avtalet inte är särskilt tydligt i vissa av de 73 punkterna, vilket ökar möjligheterna för att tolka det på olika sätt – om man vill.

Om det exempelvis anges att det ska satsas mer på ett visst område – men inte hur mycket – går det för den som är kritisk mot avtalet i sig att hävda att den andra parten inte uppfyllt sin del eftersom definitionen av ”mer” kan göras på många olika sätt.

Svend Dahl. Foto: Tobias Björkgren

Statsvetaren Svend Dahl, chef på Liberala nyhetsbyrån, menar att mittenuppgörelsen sitter säkert åtminstone under 2019. Vad som sker sedan är han däremot inte alls lika säker på.

– Nu gäller det att få leverans på vissa punkter kortsiktigt. Men enligt min bedömning är det det inte är osannolikt om man börjar fundera på om man verkligen ska ha det här avtalet om det upplevs som ett sänkte efter nästa sommar, när det ska göras en ny budget.

– Dessutom kommer det att vara svårt att gå in i valrörelsen med januariavtalet om man vill profilera sig som ett borgerligt parti. Då kommer man behöva göra en ganska politiskt komplicerad spagat.

Svårare för L än för C? 

– Ja, det är det. Liberalerna konkurrerar i grunden med Moderaterna. Det är samma väljargrupper man är intressant för. Centerpartiet har hittat en del andra väljarnischer och tycks vara mer tillfreds med den här lösningen. 

Flera motståndare kvar i ledningen

Utöver tidigare partiledaren Jan Björklund och tidigare partisekreteraren Maria Arnholm var det ingen annan som byttes ut när Liberalerna spikade sin nya partiledning för några dagar sedan. Något som Svend Dahl menar är ett tecken på att Nyamko Sabuni verkligen försöker ena partiet.

Det anser även Anna Starbrink, som stod på ”ja”-sidan till mittenuppgörelsen och öppet stöttade Erik Ullenhag som ny partiledare.

– Det är klart att vi var många av de som hejade på Erik blev besvikna när han hoppade av kandidaturen och inte blev vald. Men jag skulle säga att jag är positiv och märker att Nyamko Sabuni anstränger sig för att inkludera alla, även de som hellre skulle ha sett en annan partiledare.

– Bilden nu är att hon handplockat personer som gillade henne och som inte gillade januariavtalet. Jag tycker inte den stämmer. Jag själv är alldeles nyss återinvald i partiledningen precis som till exempel Lotta Edholm, Helene Odenjung och Christer Nylander. Vi är ju kvar och jag tycker att vi fått stort utrymme. Så det känns väldigt hoppfullt. 

Anna Starbrink (L). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Anna Starbrink, som är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, beskriver stämningen inom partiet som ”lugn och skön”. Åtminstone i jämförelse med våren före partiledarvalet, och säger att hon är helt övertygad om att Nyamko Sabuni har ett ärligt uppsåt att hålla fast vid överenskommelsen med Löfven.

– Nu låter det som att jag bara målar upp solsken. Men det som finns kvar och som är en utmaning för Nyamko Sabuni och oss andra är så klart att det finns medlemmar i partiet som känner sig tilltufsade och som är ledsna och kanske oroliga för vad som ska hända framåt. Och det tycker jag blir en viktig uppgift: att visa på en öppenhet och inkludera alla så att alla medlemmar får känna den här förhoppningen som jag själv känner rätt starkt nu.

En försiktig start för Sabuni

Efter Nyamko Sabunis tal i Almedalen var det flera ledarsidor och kommentatorer som konstaterade att hennes tal inte stack ut på det sätt som de kanske väntat sig. 

En av de liberaler som Expressen talat med säger att ”många i partiet nog blev förvånade” över att Nyamko ”inte tog chansen mer” när hon väl valdes till partiledare och att det var en del som trodde att det ”skulle gå snabbt uppåt och bli väldigt enkelt”.

Anna Starbrink har också bilden av att Nyamko Sabuni uppfattats som något försiktig under de första månaderna som partiledare, men ser det snarare som en fördel. 

– Hon är vald av ett parti där vi haft en stor stridighet och en stod del av partiet som ville ha en annan partiledare. Det är helt rimligt att vara varsam för att kunna ena partiet då. Men det betyder ju inte att man ska vara politiskt försiktig, och det kommer hon säkert inte vara heller. Däremot måste hon ju vara politiskt välförankrad inom partiet.

Ullenhag snart tillbaka i Jordanien

Erik Ullenhag tog i våras tjänstledigt från sitt jobb som Sveriges ambassadör i Jordanien för att försöka bli vald till partiledare i Liberalerna.

Erik Ullenhag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Enligt svenska ambassaden i Amman är Ullenhag fortfarande på semester, men ska vara tillbaka på jobbet i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.