Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern maktkamp skakar LO – kan hota Löfven

Tomas Nordenskiöld träffar Kommunals ordförande Tobias Baudin och pratar om arbetsrätten och relationen till Socialdemokraterna.
LO-borgen vid Norra bantorget i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LO skakas av en hård intern maktkamp inför LO-kongress i juni, och insatsen är hög – inte bara för LO, utan också för regeringen Löfven.

En rad LO-förbund mobiliserar nu mot en av januariavtalets mest laddade frågor, den utlovade reformeringen av arbetsrätten.

Samtidigt anklagas LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson för att ha spridit felaktig information om att LO-styrelsen ställt sig bakom januariavtalet.

– Vi fick information när allt var klart, så det fanns ingen chans för oss att påverka, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

För knappt två månader sedan, den 10 december förra året, exploderade en konflikt inom LO inför öppen ridå när fem av LO:s förbund hoppade av förhandlingarna om arbetsrätten.

Enligt förbunden, med Kommunal i spetsen, hade LO-ledningen gått motparten Svenskt Näringsliv alldeles för långt till mötes och fört LO-förbunden bakom ljuset.

– Vårt förtroende för hur LO lett de här förhandlingarna är förbrukat. Vi fick ingen information alls, säger Tobias Baudin, ordförande för LO:s i särklass största förbund, Kommunal.

”Vi är väldigt splittrade”

Han beskriver läget för LO som ”väldigt allvarligt”, och gör ingen hemlighet av att det handlar om en maktkamp inför kongressen, då en ny ordförande och avtalssekreterare ska väljas.

– Det handlar om vilken väg LO ska ta och därför blir kongressen väldigt viktig, säger Tobias Baudin.

– Det är ingen hemlighet att vi är väldigt splittrade, och jag möter medlemmar och förtroendevalda i Kommunal som är jäkligt förbaskade över vad det egentligen är som händer, i både avtalsrörelsen och LAS-förhandlingarna, säger Baudin, som också valt att hoppa av LO-samordningen i avtalsrörelsen.

Tobias Baudin, ordförande fackförbundet Kommunal.Foto: Kommunal

Länge har industrifacken dikterat villkoren i LO, men Kommunal, som numera har hela 40 procent av LO:s medlemmar, flyttar nu fram sina positioner och bygger nya allianser.

– Vi är dubbelt så stora som det näst största förbundet, och vi tycker inte att man lyssnar på oss på det sätt som man borde, säger Tobias Baudin.

– Det här är det nya Kommunal och vi kommer inte acceptera lösningar som gör att våra medlemmar får det sämre eller där otryggheten ökar.

Tar strid mot LO-ledningen

Hittills har slaget om arbetsrätten utspelat sig i LO-styrelsen, och där har alla 14 LO-förbund oavsett storlek en röst var och så har LO-ledningen fyra röster. Det gjorde att LO-ledningen, om än med minsta möjliga marginal, fick mandat att fortsätta LAS-förhandlingen. 

På LO-kongressen i juni är dock maktbalansen en annan. Då har i stället Kommunal, Byggnads, Seko och de andra förbund som vill att LO tar ett rejält kliv tillbaka i LAS-förhandlingarna majoritet.

Tobias Baudin tror att kongressombuden ger nya direktiv om hur LO ska sköta förhandlingarna.

– Fakta är att en majoritet av LO-förbundens medlemmar står utanför de här förhandlingarna, säger han.

En som lär följa händelseutvecklingen inom LO noga är Stefan Löfven. Frågan om förändrad arbetsrätt, som står inskrivet som en av punkterna i januariavtalet, är känslig för Socialdemokraterna. Och kalkylen från S-ledningen sida har hela tiden varit att parterna ska lösa ut frågan genom en överenskommelse.

Dömer ut januariavtalet

Men om en ny LO-ledning efter kongressen i juni inte längre vill eller kan gå Svenskt Näringsliv till mötes, och leva upp till det som står inskrivet i januariavtalet om mer flexibilitet för företagen och ”tydligt utökade undantag” i turordningsreglerna har inte Stefan Löfven något annat val än att lägga fram en egen lagstiftning. Det är nämligen så januariavtalet är formulerat.

– Det är helt befängt att förhandla under hot på det här sättet, säger Tobias Baudin, som inte gör någon hemlighet av vad han tycker om januariavtalet.

– Det finns många saker i januariavtalet som jag är väldigt kritisk till och det här är en sådan fråga. Och det finns tyvärr inte mycket jag ser som är bra i det.

Inom flera av januaripartierna pekas LAS-frågan och hur LO hanterar den ut som det enskilt största hotet mot januariavtalet och därmed även regeringen Löfven, som även har Vänsterpartiets misstroendehot kopplat till just denna fråga att hantera.

Politisk botten i konflikten

Att det även finns en politisk botten i konflikten inom LO är tydligt. Inom en rad LO-förbund anser man att Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ledningen värnat om partiet och inte medlemmarnas bästa i för stor utsträckning.

Det kan också illustreras av hur LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson kommenterat Vänsterpartiets och övriga oppositionens agerande, när de gått samman och kört över regeringen – först i frågan om Arbetsförmedlingen och sedan om pengar till kommunerna.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG

Egentligen har båda frågorna, tack vare oppositionen, rört sig i en riktning som närmat sig LO:s uppfattning, men Thorwaldsson är trots det starkt kritisk.

– Jag tycker att det är viktigt att vår riksdag upprätthåller en värdighet och inte förfaller till populism och det här med ständiga misstroendeförklaringar. Det eroderar synen på vår demokrati, säger han till Expressen och fortsätter:

– Om det här är standarden för hur demokratin i Sverige ska fungerar är demokratin på allvar hotad.

”Jätteglad för M:s nyvaknande”

Tobias Baudin däremot tycker Vänsterpartiet och Moderaterna gjorde helt rätt:

– Jag tycker det var jättebra. Framförallt tycker jag det är bra att partierna i Sveriges riksdag nu tävlar om vem som vill satsa mest på välfärden. Det är bra för medlemmarna, och för mig är 7 miljarder mer än 5 och då är det faktiskt bättre, säger han och syftar på att oppositionen tvingade fram ytterligare miljarder till kommuner och regioner. 

– Och att införa LOV (Lagen om valfrihet) i Arbetsförmedlingen är en vansinnig politik. Det har inte funkat någon annanstans. Jag är jätteglad för Moderaternas nyvaknande och att de ser de här problemen.

Det finns också inom flera förbund en uppfattning att Thorwaldsson spridit en felaktig bild, när han sagt att LO:s styrelse enhälligt ställt sig bakom januariavtalet.

– Vi har på inget sätt godkänt punkterna i avtalet. Det skulle vi aldrig göra, säger Tobias Baudin.

Så ni har inte sagt ja till januariavtalet i LO-styrelsen?

– Nej, definitivt inte. Vi har fått information om det i efterhand över telefon. Det är inte så att den här frågan varit uppe på LO-styrelsens bord och att vi godkänt innehållet. Definitivt inte.

Även Sekos ordförande Valle Karlsson ger en liknande bild:

– Vi fick information om innehållet i Januariavtalet på ett telefonmöte men det är ingen fråga som det röstats om i LO-styrelsen, säger han.

Thorwaldsson: De har rätt

Karl-Petter Thorwaldsson säger i en kommentar till Expressen att både han och kritikerna har rätt. 

– LO har aldrig tagit ett beslut om att Stefan Löfven ska ingå ett januariavtal, utan det var en rekommendation till mig vilken linje jag skulle ha i partiets VU och partistyrelsen. Så det kan man säga att då har de rätt om de säger att vi inte haft något formellt beslut, säger han.

Men även det, att LO:s styrelse gett en sådan rekommendation, vänder sig Tobias Baudin emot.

– Vi fick information när allt var klart, så det fanns ingen chans för oss att påverka, säger Baudin.

Exakt hur Tobias Baudin vill förändra LO, eller hur han vill att relationen till S ska se ut, är han inte redo att lägga ut texten om än, mer än att LO behöver ”moderniseras”. 

Han är samtidigt tydlig med att han själv inte vill bli ny LO-ordförande. 

– Jag kan absolut inte tänka mig det. Jag har fått det stora förtroendet att vara ordförande i Kommunal. Det är jag otroligt stolt över och det vill jag fortsätta vara, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.