Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern kritik mot S: För stort fokus på migration

Intern kritik inom Stefan Löfvens Socialdemokraterna.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

S riktar kritik mot hur valrörelsen sköttes, uppger Ekot.

Partiet väntade för länge med att presentera löftet om en familjevecka menar ledande socialdemokrater.

Skulle ha pratat "mindre om migration och lag och ordning", anser Ulf Bjereld (S).

Socialdemokraterna kommer inom kort tillsätta en valanalysgrupp som ska titta på det rekordlåga valresultatet.

Samtidigt uppdagas nu intern kritik mot att partiets utspel var för många och spretiga. Bakom kritiken står en rad ledande socialdemokrater i bland annat partistyrelsen, erfar Ekot.

En återkommande kritik handlar att om den så kallade familjeveckan lanserades för sent. Förslaget innebär att föräldrar skulle få fem dagars extra ledighet per år

"Fick fler som valde att rösta på oss"

Bakom kritiken står bland annat EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

– Vi kan se i efterhand i våra valanalyser att den innebar att vi fick fler som valde att rösta på oss på sluttampen, men det kanske var för sent, som sagt var, säger hon till Ekot.

En del partimedlemmar tyckte att välfärdsfrågor generellt fick för lite fokus i valrörelsen. De anser att man misslyckades med målet att få valet till en folkomröstning om välfärden.

– Om man hade pratat i alla fall lite mindre om migration och lag och ordning under våren 2018, så hade man underlättat för traditionella välfärdsfrågor att få en starkare plats på den politiska agendan, säger Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokrater för tro och solidaritet.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad ångrar dock inte att familjeveckan föreslogs sent. Enligt henne hade en tidig lansering inneburit att förslaget skulle drunkna bland alla andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.