Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern kritik mot förra S-toppen: Dubbelspel

Förre S-toppen Annika Billström.Foto: Christian Örnberg

Hennes uppdrag är att slåss mot höjda hyror.

Men Hyresgästföreningens regionchef har också ett annat uppdrag - som nyckelperson i ett av Skandinaviens största bygg- och fastighetsbolag.

Med en helt annan agenda.

Expressen kan avslöja den interna kritiken om dubbelspel mot förre s-toppen Annika Billström.

Norska företaget Veidekke är Skandinaviens fjärde största bolag inom bygg, anläggning och bostadsutveckling.

Där, i den norska koncernstyrelsen, sitter sedan 2010 den förre socialdemokratiska toppolitikern Annika Billström.

Bolaget har tagit starkt ställning i den politiskt känsliga frågan om marknadsanpassade hyror och skrev i ett utspel i somras:

"Bostadssektorn ska i grunden vara marknadsbaserad och inte bygga på subventioner."

"Den marknadsbaserade modellen måste gälla samtliga upplåtelseformer, också hyresbostäder".

Billström är också knuten till Veidekke genom sin roll som styrelseledamot i svenska fastighetsbolaget Keywe som har samarbetsavtal med Veidekke. Och maken, Lennart Weiss, är kommersiell direktör på Veidekke i Sverige.

Men Billström har också ett helt annat uppdrag.

Regionchef för Hyresgästföreningen

Efter sommaren tillträdde hon som tillförordnad regionchef i Stockholm för Hyresgästföreningen - som tagit stark ställning mot marknadshyror både i debatten och i formella beslut i intresseorganisationens fullmäktige.

Expressen har tagit del av interna mejlväxlingar där förtroendevalda inom Hyresgästföreningen kritiserar regionchefen för att vara partisk och med sitt styrelseuppdrag inte kunna strida för hyresgästerna fullt ut.

En annan kritisk röst är Hyresgästföreningen i Stockholms tidigare ordförande Terje Gunnarsson, nu fullmäktigeledamot inom organisationen.

- Det är en tydligt intressekonflikt. Som högsta tjänsteman för regionen ska hon företräda hyresgästerna och följa besluten i fullmäktige om att inte ha marknadshyror. I en bolagsstyrelse ska hon företräda bolaget som i det här fallet har en uttalad åsikt om marknadshyrorna.

- Det är problematiskt att samtidigt sitta som regionchef i just detta område, Stockholm, där den här frågan är glödhet.

Ser ingen motsättning

Jan Johnsson, förbundschef för Hyresgästföreningen på riksnivå, var den som rekryterade Billström och försvarar beslutet.

- Vi kände till detta med hennes styrelseuppdrag som hon har kvar. Vi bedömde att det styrelseuppdraget inte kolliderade med uppdraget att vara regionchef på konsultbasis i hyresgästföreningen eftersom hon inte sitter som motpart, utan företaget arbetar på bostadsrättsmarknaden.

- Sen kom det till vår kännedom efteråt att företaget har förespråkat nån form av marknadshyror i sitt program och då har vi förstås kontrollerat detta med Annika Billström. Det är självklart så att hon företräder våra värderingar och annars kan hon inte ha det här uppdraget.

Annika Billström själv menar att Veidekkes ställningstagande för marknadshyror inte kommer från styrelsen.

Ser du inte en motsättning i dessa två uppdrag?

- Jag tycker inte att det finns en motsättning eftersom jag har en tillförordnad tjänst som regionchef som är på konsultbasis på 80 procent, just därför att jag under den här tiden fram till sista juni 2015 ska kunna ha mina styrelseuppdrag.

"Har sett mejlväxlingar"

- Det andra är att Veidekkes olika skrifter är tjänstemannaprodukter och de här produkterna har aldrig koncernstyrelsen tagit ställning till.

Men som styrelseledamot ska du verka för bolagets intressen?

- Men enskilda broschyrer eller ställningstaganden från tjänstemän det fattar aldrig koncernstyrelsen beslut om utan det är strategiska beslut som vi tar ställning till.

Det finns intern kritik mot detta, har den nått dig och hur har det hanterats?

- Det är klart att jag sett mejlväxlingar mellan förtroendevalda men det är faktiskt ingen som har kommit direkt till mig och pratat med mig om det.