Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Intern kritik mot Botström efter kampanjen: ”Konstigt”

Vår reporter Federico Moreno har pratat med flera inom SSU.
SSU-ordföranden Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utrikesminister Margot Wallström (S).
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndagseftermiddagen blev Philip Botström omvald som ordförande för SSU.

Men internt växer kritiken mot hans ledarskap.

Expressen kan avslöja att Botströms personvalskampanj inför riksdagsvalet 2018 bekostades med en kvarts miljon ur SSU Värmlands kassa.

– Min första reaktion är att det ser väldigt konstigt ut, säger Anton Karlsson, ordförande i SSU Halland.

Under söndagens SSU-kongress röstade medlemmarna om vem som ska bli förbundets nästa ordförande.

Philip Botström, som styrt Socialdemokraternas viktiga plantskola sedan augusti 2015, valdes.

Men internt ifrågasätts hans ledarskap.

I fjol fick förbundsordföranden kritik sedan Kvällsposten/Expressen avslöjat att en odemokratisk falang styrde det viktiga distriktet SSU Skåne.

Botström sa då att det inte finns plats i SSU för människor som strider och agerar mot S grundläggande värderingar. Men enligt medlemmar hade informationen om SSU Skåne redan funnits högst upp inom SSU – utan att förbundet agerat.

Året innan hade Botström kritiserats för att ha tagit taxi från Sälen till ett möte i Stockholm som han slutligen aldrig dök upp på, till kostnaden av 7900 kronor som SSU fick stå för. Anledningen var enligt Botström att han led av utmattningssyndrom och han betalade senare tillbaka pengarna.

SSU Värmland betalade fotografering med Margot Wallström

Även i Philip Botströms hemdistrikt Värmland finns ett missnöje.

Inför helgens SSU-kongress skickade SSU Värmland ett brev till valberedningen där de skrev att de inte står bakom Botström, men backade efter påtryckningar från centrala figurer i S i Karlstad.

Nya uppgifter som Expressen nu kan avslöja visar att Philip Botström inför riksdagsvalet 2018 använt stora summor från SSU Värmlands medlemskassa för att finansiera sin egen personvalskampanj.

SSU:s presskontakt Youbert Aziz om Botströms kampanj.

Totalt handlar det om över en kvarts miljon kronor som Botström använde för att fotografera sig bland annat med utrikesminister Margot Wallström, valaffischer, flyers och för att köpa sig personligt reklamutrymme i tidningar.

Flera tunga namn inom SSU som Expressen varit i kontakt med är kritiska. De menar att det visserligen inte är unikt att SSU-distrikt bedriver personvalskampanjer för unga företrädare – men att det då handlar om mycket mindre summor, i storleksordningen 25 000 kronor.

”Vi brände stora pengar – personal fick gå”

– Det här är jättemycket pengar som dessutom lagts på förbundsordföranden som redan får mycket medialt utrymme, säger en av dem.

På distriktets mötesprotokoll står det att ”det finns ett förslag att utse SSU:s förbundsordförande Philip Botström till SSU Värmlands riksdagskandidat 2018 och därmed bedriva en personvalskampanj i anslutning till riksdagsvalet, inom ramen för verksamhetsbudgeten för 2018.

Enligt de fakturor som Expressen granskat kostade Botströms kampanj SSU Värmland minst 258 419 kronor. Den samlade valbudgeten låg på 205 000 kronor.

En person med god insyn i SSU Värmland säger att en oenig distriktsstyrelse var satt under press när man accepterade Botström som sin kandidat. Personen uppger att det inte fanns något beslut om de stora belopp som kampanjen till slut kostade.

”Det ser väldigt konstigt ut”

– Men det kom fakturor på löpande band som vi var tvungna att betala för att de inte skulle gå till inkasso, säger personen. Vi brände stora pengar som ledde till att anställd personal fick gå bland annat för att vi var tvungna att spara pengar.

Även ledande personer i andra distriktsförbund riktar kritik mot upplägget.

– Min första reaktion är att det ser väldigt konstigt ut, säger Anton Karlsson, ordförande i SSU Halland.

SSU Jämtlands ordförande Filip Svantesson ifrågasätter hur finansieringen gått till.

– Det verkar saknas demokratisk förankring till användandet av de stora medlen, därför blir det naturligt att ifrågasätta hur det hela har skett. Jag tänker att det är frågan om väldigt, väldigt höga belopp. Alla pengar i SSU tillhör medlemmarna. Det här verkar ha gått lättvindigt tillväga, säger Filip Svantesson.

SSU:s presskontakt: ”Det är så här vi brukar göra”

SSU:s presskontakt Youbert Aziz säger att det är upp till varje distrikt att besluta om vem och hur man bedriver personvalskampanj för.

– Botström och Värmlands ordförande var överens om att de skulle föreslå för styrelsen att bedriva Botströms personvalskampanj.

Anton Karlsson, ordförande för SSU i Halland, säger att ”Min första reaktion är att det ser väldigt konstigt ut”. Kan du förstå varför han tycker så?

– Jag vet inte vad det är för uppgifter Anton Karlsson fått ta del av så jag kan inte recensera hans reaktion. Men när jag möts av de här uppgifterna och har försökt ta reda på så mycket som möjligt så kommer jag fram till den beskrivningen som jag beskrivit för sig innan. Det är så här vi brukar göra. Det är en distriktsledning, ett SSU-distrikt, som föreslår för sin styrelse ifall man ska ta ett beslut om att ha en personvalskampanj, och det är det man har gjort. Och då är det så klart SSU Värmland som betalar det här. 

De som är kritiska menar att det inte är unikt att SSU-distrikt bedriver sådana här personvalskampanjer men att det handlar om mycket mindre summor. En kvarts miljon kronor, är inte det mycket?

– Det är upp till varje SSU-distrikt att bestämma sig för, hur mycket pengar vill man spendera på sin personvalskampanj om man nu har en. Men det här är inte några konstiga siffror. Det finns personvalskampanjer som har kostat mer, det finns personvalskampanjer som har kostat mindre. Det ser ganska olika ut, vilka förutsättningar man har i de olika distrikten. Och nu bedömde SSU Värmland att det var den här kampanjen man ville bedriva.

Aziz menar också att det inte stämmer att en anställd tvingades gå på grund av distriktets försämrade ekonomi.

- Styrelsen fick veta av bokföringsfirman att man inte hade likvida medel för att ha kvar den anställde. Det visade sig inte stämma men då hade personen sagt upp sig.

- Du gör dessutom beskrivningen att kostnaderna var ovanligt stora. Men jag vet att det bedrivits personvalskampanj för uppemot en miljon.

Vilken personvalskampanj då?

- Det tänker jag inte uppge nu, det är bakgrundsinformation.

Anmäldes till granskningsfunktion

På söndagskvällen framkom nya uppgifter om att Philip Botström anmälts till granskningsfunktionen efter Expressens avslöjande om hans personvalskampanj.

Funktionen införde SSU för att säkerställa att alla förtroendevalda lever upp till förbundets värderingar, efter Kvällspostens avslöjande om att en odemokratisk falang styrde SSU Skåne.

Anmälan har dock avskrivits direkt.

”Eftersom Philip inte varit medlem i styrelsen som fattat beslut om personvalskampanjen har jäv inte varit möjlig. Därav har granskningsfunktionen avskrivit ärendet”, skriver Aziz i ett sms.

Expressen har sökt Philip Boström. På lördagskvällen meddelade en pressekreterare i SSU att ordföranden inte har möjlighet att svara på Expressens frågor.

Expressen har varit i kontakt med Alexander Paulsson, ordförande i SSU Värmland, som avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.