Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intern kritik mot Åkesson: Okunnig och nonchalant

Jimmie Åkesson utropade sig till valets segrare på valnatten – men nu kommer intern kritik mot SD-ledaren fram.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Samtidigt kritiseras valkampanjen, där partiet fokuserade mer på att lyfta fram företrädare och image snarare än politiska förslag. Bild från SD:s valvaka.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraterna ökade mest av alla partier – men många var besvikna över valresultatet.

Nu riktas intern kritik mot Jimmie Åkesson, skriver Aftonbladet. 

När siffrorna i söndagens val landade på 17,6 procent klev Jimmie Åkesson upp på scen och peppade partivännerna:

– Jag vet vem som har vunnit det här valet – det är Sverigedemokraterna, så är det, sa SD-ledaren.

Men enligt Aftonbladet hade många inom partiet hoppats på upp till 30 procent av stödet – och nu riktas kritik mot Jimmie Åkesson internt. Enligt källor till tidningen ska han ha framstått som ”okunnig och nonchalant” när han skulle förklara partiets budgethål för SvD samt i partiledarutfrågningen i SVT:

– Han borde kunna vår budget. Utfrågningen i SVT och hans debatt med Bildt var några anledningar till tappet, säger en källa till Aftonbladet.

 

 

”Tog ut segern i förskott”

Samtidigt kritiseras valkampanjen, där partiet fokuserade mer på att lyfta fram företrädare och image snarare än politiska förslag:

– Att vi inte hade några politiska budskap på våra affischer är idiotiskt. Vi tog för givet att folk visste vad vi stod för. Vi tog ut segern i förskott.

Vad som ska ha varit mest allvarligt var de hårda attackerna från S under valrörelsens slutspurt – särskilt rörande SD:s inställning till abort och dubbla medborgarskap:

– Vårt program spretar för mycket. Och det förstod Socialdemokraterna, säger källan till Aftonbladet.

Vissa pekar på valfusk

Enligt tidningen har vissa partimedlemmar hävdat att valfusk påverkat resultatet – detta har dock tillbakavisats av framträdande SD-ledamöter som Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson:

– Man måste tro på avancerade konspirationsteorier om man ska tro att det finns ett organiserat fuskande, säger Kinnunen till Aftonbladet.

Han menar också att ”S-maskineriet” skadade SD i valrörelsens slutspurt, samt att partiet måste ha bättre sakpolitiska förslag till nästa val.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.