Donald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TTDonald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Donald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Cory Gardner: "Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TTCory Gardner: "Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT
Cory Gardner: "Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT
Marco Rubio: "En terrorattack utförd av vit makt-aktivister" Foto: PAUL SANCYA / AP/ TTMarco Rubio: "En terrorattack utförd av vit makt-aktivister" Foto: PAUL SANCYA / AP/ TT
Marco Rubio: "En terrorattack utförd av vit makt-aktivister" Foto: PAUL SANCYA / AP/ TT
Orrin Hatch: "Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska stå oemotsagda på hemmaplan" Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TTOrrin Hatch: "Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska stå oemotsagda på hemmaplan" Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Orrin Hatch: "Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska stå oemotsagda på hemmaplan" Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
David Duke: "Det var vita amerikaner som gav dig presidentskapet, inte radikala vänsteraktivister." Foto: SHABAN ATHUMAN / AP/ TTDavid Duke: "Det var vita amerikaner som gav dig presidentskapet, inte radikala vänsteraktivister." Foto: SHABAN ATHUMAN / AP/ TT
David Duke: "Det var vita amerikaner som gav dig presidentskapet, inte radikala vänsteraktivister." Foto: SHABAN ATHUMAN / AP/ TT

Interna ilskan: Kalla ondskan för vad det är

Publicerad

Donald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv.

Presidentens uttalanden är för flata, menar de.

"Vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" skriver bland andra senatorn Cory Gardner.

Under lördagen utlystes undantagstillstånd i amerikanska delstaten Virginia efter att högerextremister och motdemonstranter drabbat samman under evenemanget "Unite the Right".

En person dog när en bil rammade en folkmassa och sammanlagt 34 skadades, i bilattacker och sammanstötningar. Ytterligare två personer – två poliser – omkom i en helikopterolycka i samband med demonstrationen.

LÄS MER: James, 20, körde rakt in i folkmassan i Virginia 

USA:s president Donald Trump använde Twitter för att uttala sig gällande de våldsamma händelserna:
"Vi måste alla enas och fördöma allt som hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas som en!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896420822780444672?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html

Lite mer än en timme senare twittrade presidenten igen, denna gång nämnde han specifikt det som pågick i Charlottesville och kallade det "sorgligt".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896431205549318144?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html

Kritiken: Trumps uttalanden för flata

I ett kort uttalande sa presidenten också att han fördömde hatet på "många sidor". 

– I starkast möjliga termer fördömer vi hatet, intoleransen och våldet på många sidor. Många sidor.  

 

LÄS MER: Har Donald Trump gjort rasistiskt hat rumsrent?

 

Efter dessa uttalanden har presidenten fått skarp kritik av senatorer från det egna partiet. Hans uttalanden anses vara för flata, framför allt i jämförelse med uttalanden om tidigare händelser där tonen varit betydligt skarpare.

Den republikanska senatorn Cory Gardner skrev:

"Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och detta var inhemsk terrorism"

https://twitter.com/SenCoryGardner/status/896472477844385792

Juristen och politikern Marco Rubio, som ställde upp som republikansk presidentkandidat i valet 2016, instämde med Cory Gardner:

"Det är väldigt viktigt för vår nation att höra presidenten beskriva händelserna i Charlottesville för vad de är, en terrorattack utförd av vit makt-aktivister"

https://twitter.com/marcorubio/status/896483980857532416

Orrin Hatch, som representerar delstaten Utah i amerikanska senaten, nämnde inte presidenten, men använde sig av sin familjehistoria för att ge sin åsikt i frågan:

"Vi bör kalla ondskan för dess rätta namn. Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska kunna stå oemotsagda på hemmaplan – OGH"

https://twitter.com/senorrinhatch/status/896486793083842560

"Ta dig en ordentlig titt i spegeln"

Donald Trumps uttalande ogillades även av politikern och före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke. Han tyckte, å andra sidan, att presidenten borde ha riktat kritik åt ett annat håll:

"Jag skulle rekommendera dig att ta en ordentlig titt i spegeln och minnas att det var vita amerikaner som gjorde dig till president, inte radikala vänsteraktivister."

https://twitter.com/DrDavidDuke/status/896431991821926401?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag