Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Interna ilskan: Kalla ondskan för vad det är

Donald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
Cory Gardner: "Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT
Marco Rubio: "En terrorattack utförd av vit makt-aktivister" Foto: PAUL SANCYA / AP/ TT
Orrin Hatch: "Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska stå oemotsagda på hemmaplan" Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT
David Duke: "Det var vita amerikaner som gav dig presidentskapet, inte radikala vänsteraktivister." Foto: SHABAN ATHUMAN / AP/ TT

Donald Trump kritiseras internt av republikanska senatorer efter det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville som krävt tre människoliv.

Presidentens uttalanden är för flata, menar de.

"Vi måste kalla ondskan för dess rätta namn" skriver bland andra senatorn Cory Gardner.

Under lördagen utlystes undantagstillstånd i amerikanska delstaten Virginia efter att högerextremister och motdemonstranter drabbat samman under evenemanget "Unite the Right".

En person dog när en bil rammade en folkmassa och sammanlagt 34 skadades, i bilattacker och sammanstötningar. Ytterligare två personer – två poliser – omkom i en helikopterolycka i samband med demonstrationen.

LÄS MER: James, 20, körde rakt in i folkmassan i Virginia 

USA:s president Donald Trump använde Twitter för att uttala sig gällande de våldsamma händelserna:
"Vi måste alla enas och fördöma allt som hat står för. Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas som en!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896420822780444672?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html

Lite mer än en timme senare twittrade presidenten igen, denna gång nämnde han specifikt det som pågick i Charlottesville och kallade det "sorgligt".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/896431205549318144?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html

Kritiken: Trumps uttalanden för flata

I ett kort uttalande sa presidenten också att han fördömde hatet på "många sidor". 

– I starkast möjliga termer fördömer vi hatet, intoleransen och våldet på många sidor. Många sidor.  

 

LÄS MER: Har Donald Trump gjort rasistiskt hat rumsrent?

 

Efter dessa uttalanden har presidenten fått skarp kritik av senatorer från det egna partiet. Hans uttalanden anses vara för flata, framför allt i jämförelse med uttalanden om tidigare händelser där tonen varit betydligt skarpare.

Den republikanska senatorn Cory Gardner skrev:

"Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och detta var inhemsk terrorism"

https://twitter.com/SenCoryGardner/status/896472477844385792

Juristen och politikern Marco Rubio, som ställde upp som republikansk presidentkandidat i valet 2016, instämde med Cory Gardner:

"Det är väldigt viktigt för vår nation att höra presidenten beskriva händelserna i Charlottesville för vad de är, en terrorattack utförd av vit makt-aktivister"

https://twitter.com/marcorubio/status/896483980857532416

Orrin Hatch, som representerar delstaten Utah i amerikanska senaten, nämnde inte presidenten, men använde sig av sin familjehistoria för att ge sin åsikt i frågan:

"Vi bör kalla ondskan för dess rätta namn. Min bror dog inte i kriget mot Hitler för att nazistiska värderingar ska kunna stå oemotsagda på hemmaplan – OGH"

https://twitter.com/senorrinhatch/status/896486793083842560

"Ta dig en ordentlig titt i spegeln"

Donald Trumps uttalande ogillades även av politikern och före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke. Han tyckte, å andra sidan, att presidenten borde ha riktat kritik åt ett annat håll:

"Jag skulle rekommendera dig att ta en ordentlig titt i spegeln och minnas att det var vita amerikaner som gjorde dig till president, inte radikala vänsteraktivister."

https://twitter.com/DrDavidDuke/status/896431991821926401?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.latimes.com%2Fpolitics%2Fwashington%2Fla-na-essential-washington-updates-trump-but-not-his-wife-is-silent-for-1502559178-htmlstory.html