Intensiva jakten för att hitta medhjälparna

Sverige evakuerar omedelbart sin ambassad i Afghanistan och gör ändringar i regelverket för att kunna ”hämta hem personalen och de lokalanställda”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens Magda Gad träffade nyligen Shakib, som jobbat för svenska insatsen. Nu jobbar regeringen för att få de personer som jobbat för Sverige i säkerhet.
Foto: MAGDA GAD
Jalalabad tidigare under söndagen.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jalalabad.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Magda Gad
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Sverige evakuerar omedelbart sin ambassad i Afghanistan och gör ändringar i regelverket för att kunna ”hämta hem personalen och de lokalanställda”.

Det meddelar regeringen vid en pressträff på söndagen.

– All utsänd personal kommer att vara ute senast i morgon. Det pågår ett intensivt arbete med att lokalisera tolkarna, säger utrikesminister Ann Linde.

Regeringen höll på söndagen en pressträff för att informera om Sveriges åtgärder i samband med krisen i Afghanistan. Utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist och justitieminister Morgan Johansson medverkade i presskonferensen.

– Det som händer nu är fruktansvärt och ingen kunde tro att det skulle gå så fort. All utsänd personal kommer att vara ute senast i morgon. Migrationsverket har arbetat med att ta hem den lokalanställda personalen, säger utrikesminister Ann Linde.

Evakueringsprocessen är redan påbörjad och Förvarsmakten hjälper till. 

– Det finns en särskild plan för hur det här ska gå till och det är ju utrikesförvaltningens område, säger försvarsminister Peter Hultqvist efter pressträffen. 

Samtidigt pågår arbetet med att försöka hitta tolkar och annan personal som bistått svenska Försvarsmakten på plats för att försöka hjälpa dem ut ur landet.

– Det pågår ett intensivt arbete med att lokalisera de afghanska tolkarna som jobbat med Sverige. Det finns svenskar på plats i Afghanistan, det ska vara runt 40 personer, säger Ann Linde.

Vilket ansvar anser du att Sverige har för de här personernas öden, hur det kommer gå för dem? 

– Nu är det ju så att det är ingen som har varit anställd av Försvarsmakten sedan 1 januari 2015. Så det här gäller de som var anställda under tiden för förra regeringen, 2006 till 2014. Och då var det ett stort antal som säkerhetskollades, och inte klarade det. Ungefär ett 70-tal tolkar och annan personal fick komma till Sverige eftersom de bedömdes ha skyddsbehov. Det genomfördes även andra åtgärder som att ge studiestipendier och omlokaliseringar i Afghanistan, säger Ann Linde och fortsätter: 

– Nu handlar det om dem som nu bedömer att de vill göra nya försök att ta sig till Sverige. Det vill vi möjliggöra genom att Migrationsverket får en lista på vilka de är och gör bedömningen genom det så kallade vidarebosättningsprogrammet, de så kallade kvotflyktingarna, som vi genom regeringsbeslut i dag har utökat för att kunna få dem till Sverige, säger Ann Linde. 

Blir svårt att få ut tolkarna ur landet

Försvarsmakten har överlämnat en så kallad bruttolista på personer som hjälpt till under insatsen i Afghanistan. 

– Den lista som överlämnats till utrikesförvaltningen från Försvarsmakten omfattar cirka 300 personer. Det handlar om all personal som före 2015 hade anknytning till svensk försvarsmakt. Där ingår bland annat tolkar, men också övriga lokalanställda, säger Peter Hultqvist. 

Hur gör ni för att försöka lokalisera de här personerna? 

– Det är naturligtvis en väldigt svår fråga därför att säkerhetsläget i Afghanistan och framkomligheten i landet är väldigt svår på grund av den säkerhetspolitiska situationen, säger Hultqvist och lägger till att han inte kan gå in på ”operativa metoder”. 

Hur bedömer du möjligheterna att få ut vissa av de här personerna och föra dem till Sverige? 

– Jag spekulerar inte i den typen av frågor. Däremot så förstår alla att det här inte är enkelt utan ett svårt arbete på grund av säkerhetsläget. 

Ändrar regelverket

Justitieminister Morgan Johansson säger att regeringen ”hoppas kunna genomföra evakueringen trots den osäkra situationen”. Han säger att man ändrar reglerna för att kunna ta lokalanställda till Sverige.

– Vi har behövt göra ändringar i regelverket för att kunna hämta hem personalen och de lokalanställda. Vi tar tillfälligt bort kravet om att man måste befinna sig i tredje land för att man ska kunna bosätta sig i Sverige, säger Morgan Johansson.

Han förklarar att 500-gränsen för akutplatser också tas bort för att ge utrymme till Migrationsverket att fatta beslut om vilka som ska evakueras till Sverige.

”Det är kört”

Expressens Magda Gad har talat med flera tolkar som arbetat med Sverige som uttryckt stor oro för sin säkerhet. Under lördagen var hon i kontakt med Shakid, 43, som bor i Mazar-i-Sharif och som i sju år arbetat för den svenska insatsen i Afghanistan som ansvarig för chaufförer samt med att organisera transporter.

Den svårt invalidiserade Shakid har vädjat till Sverige att ta hand om hans familj, som börjar ge upp hoppet.

”Jag har fått besked om att Shakibs familj anser att det är kört för dem. Det Shakib inte vill var att ligga där rörelsehindrad och se talibanerna storma in och slakta hans fru och barn. Det var det han bad om”, skrev Magda Gad i en chatt med Expressens läsare på lördagen.

TV: Ann Linde: ”All personal ute senast i morgon”

Fullskalig evakuering av svensk personal i Afghanistan

TV: Regeringen ändrar reglerna tillfälligt för att kunna rädda tolkarna

Höll extra regeringssammanträde i dag

Talibanernas övertagande av Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.