Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra nya fall av smittade i Sverige – elva fall totalt

Totalt elva svenskar har smittats.
Infektionskliniken vid akademiska sjukhuset i Uppsala på fredagen.Foto: Läsarbild
De som smittas i Sverige sätts i karantän.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Västra Götalandsregionen höll pressträff efter att en man testats positivt. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets epicenter är i Wuhan. Foto: AARON FAVILA / AP TT NYHETSBYRÅN
Medicinsk personal förbereder sig på ett sjukhus i Marseille.Foto: DANIEL COLE / AP TT NYHETSBYRÅN
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN
Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: EMIL NORDIN
Läkare i södra Frankrike på torsdagen.Foto: DANIEL COLE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Under fredagskvällen har fyra nya coronafall bekräftats i Sverige.

Två personer har testat positivt i Stockholm, en person i Uppsala och en i Jönköping.

Hittills har cirka 600 personer testats för viruset i landet – och totalt har elva personer smittats.

I Sverige har cirka 600 personer testats för coronaviruset. Vid elva tillfällen har provsvaret varit positivt.

Under fredagskvällen bekräftades fyra nya fall av smittan. Det handlade om två personer i Stockholm, en kvinna i Uppsala och en man i Jönköping.

De två personerna som smittats i Stockholm är kopplade till det tidigare fall som bekräftades i regionen under torsdagen. Patienterna är nu isolerade på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

– Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.

Fyra nya coronafall i Sverige

Patienten i Uppsala är en medelålders kvinna som nyligen varit i Iran.

– Det är en medelålders kvinna som mår relativt väl och som nu är hemma efter provtagning. Hon är isolerad i hemmet, säger Fredrik Sund, verksamhetschef infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset.

Det bekräftade fallet i Jönköping rör en man i 50-årsåldern som nyligen återvänt från en resa i norra Italien. Mannen återvände 24 februari och insjuknade 25 februari. Dagen därpå testades han för viruset, varefter det positiva provsvaret kom under fredagen.

– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Smittade på tåg

Bara i torsdags bekräftades fem fall av coronavirus i Sverige. Tre av personerna bor i Västra Götaland och två uppges ha varit i kontakt med en person som varit i norra Italien.

Personen landade i Stockholm i tisdags, den 25 februari, efter att ha lämnat Milano. Dagen därpå satte sig personen, då smittsam, på ett tåg från Stockholm till Göteborg.

Folkhälsomyndigheten misstänker att tåget tillhörde SJ och har därför begärt ut passagerarlistor. Personalen från SJ som var ombord har tillfälligt tagits ur tjänst.

Antal smittade i Sverige:

* En kvinna i Jönköping (31/1)

* En person i Västra Götaland (26/2)

* En kvinna i Uppsala (27/2)

* Tre personer i Västra Götaland (27/2)

* En kvinna i Stockholm (27/2)

* En man i Jönköping (28/2)

* En kvinna i Uppsala (28/2)

* Två personer i Stockholm (28/2)

Kontaktspårning 

Samtliga elva smittade i Sverige är kopplade till regioner där det finns pågående smittspridning. Nu arbetar sjukhusregionerna med så kallad kontaktspårning för att ta reda på vilka andra personer som kan ha exponerats för smittan.

Smittade i världen

Enligt WHO är 84 174 smittade av coronaviruset, varav 78 832 är från Kina. Näst flest smittade har Sydkorea, därefter Italien. Noterbart är att 705 som befann sig på Diamond Princess smittades – fyra dog. 

Totalt har 2 876 dött, varav 2 788 är från Kina. 

 

Värden: 84 174

Dödsfall: 2 876

Tillfrisknat: 36 880

Statsminister Stefan Löfven (S) har även kallat in krishanteringsrådet – som bland annat består av Försvarsmakten, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och MSB, skriver TT. Parterna ska mötas på måndag för att informera om hur myndigheter krishanterar och samverkar.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken hög att fler smittade personer upptäcks i Sverige. Samtidigt har Världshälsoorganisationen, WHO, uppgraderat risken för en global spridning av coronaviruset till ”mycket hög”.

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/10/
Lätt att göra fel: ”Något som de flesta missar”.
Kritiken mot Corona: ”Extremt dålig smak”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.