Alla däggdjur har något som kallas den cirkadianska rytmen. Det är den biologiska rytmen som motsvarar ungefär 24 timmar. Det rör växlingen mellan sömn och vakenhet hos djur men också hos en del växter. Foto: Ylwa Yngvesson
Alla däggdjur har något som kallas den cirkadianska rytmen. Det är den biologiska rytmen som motsvarar ungefär 24 timmar. Det rör växlingen mellan sömn och vakenhet hos djur men också hos en del växter. Foto: Ylwa Yngvesson

Intelligenta personer är sannolikt nattugglor

Publicerad

Är du nattsuddare? Då tillhör du den smartaste delen av världens befolkning.

Alla däggdjur har något som kallas den cirkadianska rytmen. Det är den biologiska rytmen som motsvarar ungefär 24 timmar. Det rör växlingen mellan sömn och vakenhet hos djur men också hos en del växter.

Men till skillnad från bland andra björnen och elefanten har människan den unika förmågan att ”strunta” i sin biologiska klocka och dess rytm.

Alltså måste vi människor inte följa en dygnsrytm som enbart grundar sig på genetik. Vi kan välja att gå upp tidigare eller somna lite senare.

Enligt en studie som har presenterats i Psychology today är mer intelligenta personer mer sannolikt nattugglor än folk med lägre IQ.

Sover senare

Studien gjordes på unga amerikaner, resultaten visar att intelligenta individer går och lägger sig för att sova senare både under veckan och på helgerna. Sovmönster och IQ-nivåer är helt klart relaterade.

Medelmåttiga hjärnor har varit beskaffade på det sättet att man följer solens upp-och nedgångar. Medan mer intelligenta hjärnor har velat trotsa det mönstret och skapa sina egna.

Det är ett omedvetet trots som kommer från en vägran att följa strömmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag