Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Integration viktigast för svenska väljare

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Norge har sagt sitt – det blir en fortsatt moderat regering. 

Nu börjar nedräkningen till svenska valet i september 2018 – och då är integration och invandring den viktigaste frågan för svenska väljare, visar TV4:s senaste Sifoundersökning.

När det nu är ett år kvar till riksdagsvalet i Sverige presenterar TV4 Nyheterna en färsk Sifoundersökning, som frågar väljarna vilken den viktigaste och mest omdebatterade valfrågan blir.

Fler än var tredje svensk, närmare bestämt 38 procent, tror att integration och invandring blir den mest omdebatterade frågan inför valet. 13 procent tror på sjukvården och 7 procent tror att skola och utbildning blir mest omdebatterat.

 

LÄS MER: Väljarna: S är bäst på ekonomisk politik

 

– Vi har haft mycket fokus på integration under en lång tid. Det blir med i bedömningen. När folk tror att frågorna är viktiga ska det även finnas en tydlig konfliktdimension, säger Toivo Sjörén, chef opinionsundersökningar Sifo, i TV4 Nyheterna.

Viktigaste frågan för väljarna

Även den fråga väljarna själva tycker är viktigast är integration och invandring, men inte med ett lika tydligt övertag.

– Där ser vi en tydlig skillnad. Det är fortfarande på första plats, men då sprider väljarna ut sig på betydligt fler frågor än vad man bara tror att den viktigaste frågan kommer bli, säger Toivo Sjörén i TV4 Nyheterna.

21 procent tycker att integration och invandring är den viktigaste politiska frågan inför valet, 15 procent tycker sjukvården och 12 procent skola och utbildning.

– När väljare tar ställning är det ofta en kombination flera frågor, säger Toivo Sjörén till TV4.

TV4 Nyheternas Sifoundersökning

Mest omdebatterat inför valet?

Integration/invandring: 38%

Sjukvård: 13%

Skola/utbildning: 7%

 

Viktigaste frågan inför valet?

Integration/invandring: 21%

Sjukvård: 15%

Skola/utbildning: 12%

Integration viktigare för M och SD

Man kan i opinionsundersökningen se att integration och invandring är en viktigare fråga för Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare, än för Socialdemokraternas sympatisörer, som prioriterar sociala frågor som vård och utbildning högre.

 

LÄS MER: Kristersson storfavorit som ny moderatledare 

 

Försvaret och bostadsbristen är frågor som hamnar lågt i opinionsmätningen.