Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte tillräckligt stöd för skakvåldsdiagnosen

Det finns inte tillräcklig vetenskaplig underlag för att diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén epidemiolog och tidigare direktör vid SBU.
Foto: Expressen TV
SBU lämnade sin rapport.
Foto: Expressen TV
Norman Guthkelchs, 99, studie från 1970-talet la grunden till skakvåldsdiagnosen – men han har sedan ångrat sig djupt.
Foto: Axel Öberg

Hundratals svenska familjer kan ha drabbats, enligt kritiker.

Anklagats för barnmisshandel på lösa grunder.

På onsdagen lägger statliga SBU fram en rapport om skakvåld – och dömer delvis ut diagnosen.

– Det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för diagnosen, säger Måns Rosén, epidemiolog och tidigare direktör vid SBU.

Expressen avslöjade förra året hur minst 35 svenska familjer slagits i spillror efter starkt ifrågasatta anklagelser om barnmisshandel.

Diagnosen shaken baby syndrome har dömts ut av både svenska och amerikanska domstolar men fortsatt att splittra familjer. Det har varit kraftigt debatterat och ifrågasatt.

Kritik mot shaken baby syndrom

Flera av diagnosens amerikanska upphovsmakare berättade också i Expressen-intervjuer att de i dag är kritiska till diagnosen och ångrar sin medverkan i dess uppkomst.


LÄS MER: De fick sitt barn omhändertaget


2014 inledde SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, en granskning av diagnosen skakvåld mot spädbarn, även kallat shaken baby syndrome. Den har genomförts tillsammans med Smer, Statens medicinsk-etiska råd.

På onsdagsförmiddagen presenterades rapporten.

Syftet med granskningen var att utvärdera vilken vetenskaplig grund som finns för diagnosen och de symtom som har kopplats till den.


LÄS MER: De fick rätt mot skakläkarna


SBU: Finns inte vetenskap för diagnosen

Resultatet:

SBU anser inte att det finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att ställa diagnosen skakvåld.

– Det vetenskapliga underlaget är inte tillräckligt för att identifiera diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén, epidemiolog och tidigare direktör vid SBU.

Han säger att man har kikat särskilt på något som kallas triaden, tre specifika symptom för skakvåld.

– Skakvåld kan orsaka triaden men det finns annat som också kan orsaka den. Man ska ta triaden på allvar, den kan vara en indikation på att skakvåld har förekommit men den räcker inte, säger Måns Rosén.


LÄS MER: Här är varningen till shaken baby-läkarna


Triaden består av symtomen subduralblödning, ögonbottenblödning och hjärnpåverkan.

Professorn: Risk för överdiagnostik

Ingemar Engström, professor och sakkunnig vid Smer, säger att det finns risk för "överdiagnostik" när vården snabbt drar slutsatser om skakvåld.

– Det är etiskt problematiskt att det finns barn som utsätts för skakvåld som inte identifieras, man ska alltid prioritera barnens behov av skydd. Men det är också etiskt problematiskt att man fastslår att vissa skador är bevis för att ett barn utsatts för skakvåld.

Ingemar Engström fortsätter:

– Ingen vårdnadshavare ska dömas oskyldig och vi från sjukvården ska inte bidra med tvärsäkra diagnoser det inte finns vetenskapligt stöd för.

De som ligger bakom den nya rapporten är överens om att det krävs mer forskning på området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.