Det finns inte tillräcklig vetenskaplig underlag för att diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén epidemiolog och tidigare direktör vid SBU. Foto: Expressen TVDet finns inte tillräcklig vetenskaplig underlag för att diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén epidemiolog och tidigare direktör vid SBU. Foto: Expressen TV
Det finns inte tillräcklig vetenskaplig underlag för att diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén epidemiolog och tidigare direktör vid SBU. Foto: Expressen TV
SBU lämnade sin rapport. Foto: Expressen TVSBU lämnade sin rapport. Foto: Expressen TV
SBU lämnade sin rapport. Foto: Expressen TV
Norman Guthkelchs, 99, studie från 1970-talet la grunden till skakvåldsdiagnosen – men han har sedan ångrat sig djupt. Foto: Axel ÖbergNorman Guthkelchs, 99, studie från 1970-talet la grunden till skakvåldsdiagnosen – men han har sedan ångrat sig djupt. Foto: Axel Öberg
Norman Guthkelchs, 99, studie från 1970-talet la grunden till skakvåldsdiagnosen – men han har sedan ångrat sig djupt. Foto: Axel Öberg

Inte tillräckligt stöd för skakvåldsdiagnosen

Publicerad

Hundratals svenska familjer kan ha drabbats, enligt kritiker.

Anklagats för barnmisshandel på lösa grunder.

På onsdagen lägger statliga SBU fram en rapport om skakvåld – och dömer delvis ut diagnosen.

– Det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för diagnosen, säger Måns Rosén, epidemiolog och tidigare direktör vid SBU.

Expressen avslöjade förra året hur minst 35 svenska familjer slagits i spillror efter starkt ifrågasatta anklagelser om barnmisshandel.

Diagnosen shaken baby syndrome har dömts ut av både svenska och amerikanska domstolar men fortsatt att splittra familjer. Det har varit kraftigt debatterat och ifrågasatt.

Kritik mot shaken baby syndrom

Flera av diagnosens amerikanska upphovsmakare berättade också i Expressen-intervjuer att de i dag är kritiska till diagnosen och ångrar sin medverkan i dess uppkomst.

 

LÄS MER: De fick sitt barn omhändertaget

 

2014 inledde SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, en granskning av diagnosen skakvåld mot spädbarn, även kallat shaken baby syndrome. Den har genomförts tillsammans med Smer, Statens medicinsk-etiska råd.

På onsdagsförmiddagen presenterades rapporten.

Syftet med granskningen var att utvärdera vilken vetenskaplig grund som finns för diagnosen och de symtom som har kopplats till den.

 

LÄS MER: De fick rätt mot skakläkarna

 

SBU: Finns inte vetenskap för diagnosen

Resultatet:

SBU anser inte att det finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att ställa diagnosen skakvåld.

– Det vetenskapliga underlaget är inte tillräckligt för att identifiera diagnosen skakvåld, säger Måns Rosén, epidemiolog och tidigare direktör vid SBU.

Han säger att man har kikat särskilt på något som kallas triaden, tre specifika symptom för skakvåld.

– Skakvåld kan orsaka triaden men det finns annat som också kan orsaka den. Man ska ta triaden på allvar, den kan vara en indikation på att skakvåld har förekommit men den räcker inte, säger Måns Rosén.

 

LÄS MER: Här är varningen till shaken baby-läkarna

 

Triaden består av symtomen subduralblödning, ögonbottenblödning och hjärnpåverkan.

Professorn: Risk för överdiagnostik

Ingemar Engström, professor och sakkunnig vid Smer, säger att det finns risk för "överdiagnostik" när vården snabbt drar slutsatser om skakvåld.

– Det är etiskt problematiskt att det finns barn som utsätts för skakvåld som inte identifieras, man ska alltid prioritera barnens behov av skydd. Men det är också etiskt problematiskt att man fastslår att vissa skador är bevis för att ett barn utsatts för skakvåld.

Ingemar Engström fortsätter:

– Ingen vårdnadshavare ska dömas oskyldig och vi från sjukvården ska inte bidra med tvärsäkra diagnoser det inte finns vetenskapligt stöd för.

De som ligger bakom den nya rapporten är överens om att det krävs mer forskning på området.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag