”Inte särskilt mysig stämning i Centern”

Expressens podd ”Politikrummet” tar bland annat upp partiledarfrågan i Centerpartiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ulf Kristerssons förhandlingar har hittills placerat Richard Jomshof som ordförande i justitieutskottet. Vad händer nu? 

Regeringsfrågan och Centerpartiets snåriga partiledarprocess är två av ämnena som Viktor Barth-Kron och Helena Gissén avhandlar i det senaste avsnittet av Expressens podd ”Politikrummet”.

I väntan på en regering har det politiska strålkastarljuset riktats mot fördelningen av utskottsposter – något som vanligtvis inte brukar få folk att höja på ögonbrynen. I år läget ett annat och anledningen till uppmärksamheten är som med så mycket annat Sverigedemokraternas inblandning. Partiet knep bland annat ordförandeposterna i både justitieutskottet och utrikesutskottet.

– SD fick fler poster än vad mandaten medger, kanske som ett tröstpris från de borgerliga som inte vill ge dem statsrådsposter, säger Viktor Barth-Kron i ”Politikrummet”.

Fina skalper för partiet – men betydelsen kan vara överdriven. 

– Ska sanningen fram så brukar ju väldigt få människor känna till vilka som leder riksdagens utskott. Fredrik Lundh Sammeli har inte gjort något väsen av sig, säger Helena Gissén om Richard Jomshofs föregångare på posten som justitieutskottets ordförande. 

Annie Lööfs efterträdare

Vem som efterträder Annie Lööf som C:s partiledare är i högsta grad en öppen fråga – men vi har fått en första kandidat. 

Emma Wiesner (C).
Foto: Christine Olsson/TT

– Emma Wiesner gick ut i Dagens Nyheter, det moderna Centerpartiets svar på Land Lantbruk, säger Viktor Barth-Kron.

– Det sägs att Wiesners öppna programförklaring i det här tidiga läget har landat lite snett. Hon anses vara en stockholmare med ringa erfarenhet, säger Helena Gissén och pekar ut en rad namn på C-politiker som bedöms ligga bättre till om de väljer att kandidera. 

Stämningen i partiet beskrivs som långt från mysig nu:

– Det sägs här och var att det är vässade knivar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.