Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte första gången bron öppnades

Leif GW Persson är mycket kritisk till polisens agerande vid biljakten som ledde till olyckan vid Hjulstabron.Foto: Claudio Bresciani, Lasse Sandström

De två unga männen omkom under biljakten då polisen beordrade öppning av Hjulstabron för att stoppa dem.

Nu hävdar SVT Sörmland att det inte var första gången bron öppnades för att stoppa en bil.

I Sörmlandspolisens händelserapport som SVT har tagit del av antecknade en operatör 00.25.33: "Uppsala ska ringa till brovakten Hjulstabron".

Strax före midnatt den 11 mars tankade Dennis Olsson 288 kronor på Statoil i Uppsala. Han och vännen Rasmus Björk lämnade några minuter senare bensinstationen utan att betala.

Operatörsanteckningen avslöjar polisen

Rasmus Björk, 20, och Dennis Olsson, 21, dog SVT uppger att Dennis Olsson i höjd med Litslena utanför Enköping glömde att blända av från helljus, och polisen tog rygg på de unga männen. För att få tag i dem beordrade Uppsalapolisen då att Hjulstabron skulle öppnas. Enligt Sörmlandspolisens händelserapport för insatsen som SVT tagit del av antecknar operatören 00.25.33: "Uppsala ska ringa till brovakten Hjulstabron".

Inte första gången broöppning beordras

Enligt en granskning gjord av SVT visar det sig dock att det här inte var första gången som polisen beordrade att bron skulle öppnas för att få stopp på smitare. Något som bekräftas av chefsåklagare Håkan Roswall som leder förundersökningen:

– I förhör under utredningen har det framkommit att Uppsalapolisen tidigare öppnat Hjulstabron för att stoppa fordon. Uppgifterna kommer från sex personer. Fem av dem är polisanställda. Det har dock inte gått att kontrollera, säger Roswall till SVT.

Leif GW Persson kritisk till agerandet

Enligt SVT fanns det inne på länskommunikationscentralen, platsen varifrån allt yttre polisarbete styrs, en lapp med telefonnumret direkt till brovakten.

Leif GW Persson är mycket kritisk till polisens agerande i fallet:

- Att man tar undan en bro, det är en potentiell dödsfälla. Den måste nog relateras till ett brott som är ungefär lika farligt. Och det finns ju ingenting som tyder på att det skulle vara det, säger Leif GW Persson till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.