Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inte första attacken mot Charlie Hebdo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Redaktionen brann ner efter ett attentat 2011.
Foto: Marc Piasecki

Minst 12 personer är döda efter en skottlossning på tidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Men det är inte första gången som man attackeras.

2011 brann redaktionen ned efter en inkastad brandbomb.

Svenske Christian Åkerlund arbetade på våningen ovanför tidningen den gången.

– Det kommer ju väldigt nära en när man har gått på de gatorna och tagit tunnelbanan från stationen utanför varje dag en längre tid, säger Åkerlund.

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har flera gånger publicerat karikatyrer som skapat kontroverser.

2006 tryckte man bland annat de Muhammed-karikatyrer som danska tidningen Jyllands-Posten tidigare publicerat.

Fem år senare, i november 2011, utsattes redaktionen för ett attentat efter att det framkommit att tidningen planerade att publicera ytterligare karikatyrer.

En som befann sig mitt i kaoset 2011 var svenske Christian Åkerlund, som vid tidpunkten bodde i Paris och arbetade på våningen ovanför tidningsredaktionen.

– Jag kom dit efter brandattentatet. Vårt kontor låg på våningen ovanför på 62 Bd Davout. Området ligger vid Porte de Montreuil och är ett väldigt etniskt blandat område i östra Paris, berättar Åkerlund, och fortsätter:

– Redaktionen flyttade till nya lokaler bara några minuter bort, men vid samma stora gata, efter att deras lokaler brunnit ned.

2012 pryddes ett av Charlie Hebdos omslag av en teckning föreställande en muslim i rullstol, körd av en ortodox jude, med texten "driv inte med oss".

Efteråt har det förekommit hot riktade mot tidningen på flera kända jihadistsajter.

– Vi gör karikatyrer av alla, varje vecka, men när vi gör det med profeten så kallas det för provokation, sa chefredaktören Stephane Charbonnier i fransk tv efter att tidningen gått i tryck.

Under onsdagen var Charbonnier en av de journalister som dödades i massakern.

"Jag är chockad som alla andra"

För Christian Åkerlund blev onsdagens dödsskjutning en mörk påminnelse om attentatet 2011.

– Det kommer ju väldigt nära en när man har gått på de gatorna och tagit tunnelbanan från stationen utanför varje dag en längre tid.

Hur reagerade du när du hörde om dagens dödsskjutning?

– Jag är chockad som alla andra. Jag bodde i Paris i ungefär två år, bredvid det judiska museet, och dygnet runt stod det två beväpnade poliser utanför. Så man blev påmind om det varje dag. I tunnelbanan sprang man, bland passagerare och biljettkontrollanter, även på militärer med automatvapen – det är ju ingen bild vi är vana vid här i Sverige.

Satirtidningen Charlie Hebdo grundades under studentrevolutionen i Paris 1968 och ses som en vänstertidning i Frankrike.

Natten mot onsdagen publicerade tidningen en satirteckning på sitt Twitterkonto föreställande Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för jihadistgruppen Islamiska Staten (IS).

Det är oklart om publiceringen har någon koppling till dagens händelse.

Vittnen hörde automatvapen

I skrivande stund har 12 människor bekräftats döda och tio personer har skadats. För fyra av de skadade ska läget vara kritiskt.

Bland de döda finns två poliser, tre av tidningens karikatyrtecknare och chefredaktören Stephane Charbonnier, även han tecknare.

På en vittnesfilm som först publicerades på Facebook ser man hur en av gärningsmännen, med ett skott i huvudet från nära håll, mördar en av poliserna.

Gärningsmännen ska även ha skrikit "Allahu Akbar, eller "Gud är stor, och att man "har hämnats profeten".

– Vi höll på att jobba när vi plötsligt hörde män som skrek inne i byggnaden. Vi fick en reflex att bara springa upp till taket. Det var då vi hörde automatvapen och förstod att det var på riktigt, säger ett vittne, som befann sig inne i byggnaden, till Le Parisien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.