Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inte alla höll med kyrkans budskap

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan. Hon märkte hur vissa politiker inte uppskattade det budskap som förmedlades i Storkyrkan under riksdagens öppnande.
Jiangs inlägg på Facebook.

Efter riksdagens öppnande i Storkyrkan var Jiang Millington, informatör vid Svenska kyrkan, stolt över det medmänskliga budskap som förmedlades.

Men också besviken över att vissa politiker tog ställning mot detsamma.

– Det var vissa riksdagsledamöter som inte reagerade på samma sätt, säger Jiang Millington.

Under riksdagens öppnande i Storkyrkan i Stockholm höll författaren och journalisten Göran Rosenberg ett tal.

Talet kretsade kring medmänsklighet, den rådande flyktingsituationen och att Europa måste enas kring en lösning.

Efteråt applåderades Rosenberg av de flesta men inte av alla.

Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan i Järfälla och var del av det presslag som fanns på plats för kyrkans räkning, och efteråt vittnade hon besviket om att vissa tydligt inte höll med budskapet i Storkyrkan.

"Vände bort blicken"

I samband med riksdagens öppnande skrev Jiang Millington ett inlägg på Facebook med anledning av dagen i Storkyrkan.

"Jag fick många varma leenden från riksdagsledamöter, talmän och ministrar, med några få undantag", skrev hon i inlägget.

Svenska kyrkans representanter var för dagen klädda i tröjor med budskapet “Gör ingen skillnad på människor”.

– Jag upplevde det generellt som att det var fantastiskt varm stämning, och många leenden, man såg vårt budskap och det var väldigt fint, säger Jiang Millington och fortsätter:

– Men sedan var det vissa riksdagsledamöter som inte reagerade på samma sätt. Men det var inte så att man ställde till med en scen, utan det var mer att man noterade min t-shirt och vände bort blicken.

Kungahuset på plats

I sitt inlägg på Facebook skriver Jiang Millington om att hon kände stolthet i kyrkan.

"Jag är omåttligt stolt över att Svenska kyrkan så tydligt står upp för allas lika värde och höjer på ögonbrynen åt att vissa politiker, och talmän, ser ett problem med det”, skriver hon.

    – Några av dem känner jag igen. Sverigedemokrater, andre vice talman Björn Söder, Jimmie Åkesson, och Ian Wachtmeister, så det var många man kände igen. Det var ingen som reste sig upp eller protesterade utan det är mer så att jag tänkte att de känner sig obekväma med det som hände i kyrkan, säger Jiang Millington.

Hur skulle du beskriva stämningen?

– Det var ett starkt ställningstagande för medmänsklighet och humanitet för flytingar. Det var något som uppskattades av kungahuset och av andra riksdagsledamöter och ministrar.

"Blivit mer och mer aktuellt"

Vid riksdagens öppnande 2010 lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest efter att biskop Eva Brunne talat om främlingsfientlighet.

– Det var lite så att man undrade hur de skulle reagera den här gången, säger Jiang Millington.

Budskapet "Gör inte skillnad på människor”, från Jakobs brev 2:1, är ett så kallat motto som valdes av Eva Brunne när hon blev biskop för Stockholms stift i maj 2009.

Svenska kyrkan har sedan dess använt budskapet för kampanjer i lokaltrafiken och i informationsmaterial.

– Och det är väl något som blivit mer och mer aktuellt de senaste åren, säger Jiang Millington.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.