Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan. Hon märkte hur vissa politiker inte uppskattade det budskap som förmedlades i Storkyrkan under riksdagens öppnande.Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan. Hon märkte hur vissa politiker inte uppskattade det budskap som förmedlades i Storkyrkan under riksdagens öppnande.

Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan. Hon märkte hur vissa politiker inte uppskattade det budskap som förmedlades i Storkyrkan under riksdagens öppnande.

Jiangs inlägg på Facebook.Jiangs inlägg på Facebook.
Jiangs inlägg på Facebook.

Inte alla höll med kyrkans budskap

Publicerad

Efter riksdagens öppnande i Storkyrkan var Jiang Millington, informatör vid Svenska kyrkan, stolt över det medmänskliga budskap som förmedlades.

Men också besviken över att vissa politiker tog ställning mot detsamma.

– Det var vissa riksdagsledamöter som inte reagerade på samma sätt, säger Jiang Millington.

Under riksdagens öppnande i Storkyrkan i Stockholm höll författaren och journalisten Göran Rosenberg ett tal.

Talet kretsade kring medmänsklighet, den rådande flyktingsituationen och att Europa måste enas kring en lösning.

Efteråt applåderades Rosenberg av de flesta men inte av alla.

Jiang Millington är informatör vid Svenska kyrkan i Järfälla och var del av det presslag som fanns på plats för kyrkans räkning, och efteråt vittnade hon besviket om att vissa tydligt inte höll med budskapet i Storkyrkan.

"Vände bort blicken"

I samband med riksdagens öppnande skrev Jiang Millington ett inlägg på Facebook med anledning av dagen i Storkyrkan.

"Jag fick många varma leenden från riksdagsledamöter, talmän och ministrar, med några få undantag", skrev hon i inlägget.

Svenska kyrkans representanter var för dagen klädda i tröjor med budskapet “Gör ingen skillnad på människor”.

– Jag upplevde det generellt som att det var fantastiskt varm stämning, och många leenden, man såg vårt budskap och det var väldigt fint, säger Jiang Millington och fortsätter:

– Men sedan var det vissa riksdagsledamöter som inte reagerade på samma sätt. Men det var inte så att man ställde till med en scen, utan det var mer att man noterade min t-shirt och vände bort blicken.

Kungahuset på plats

I sitt inlägg på Facebook skriver Jiang Millington om att hon kände stolthet i kyrkan.

"Jag är omåttligt stolt över att Svenska kyrkan så tydligt står upp för allas lika värde och höjer på ögonbrynen åt att vissa politiker, och talmän, ser ett problem med det”, skriver hon.

    – Några av dem känner jag igen. Sverigedemokrater, andre vice talman Björn Söder, Jimmie Åkesson, och Ian Wachtmeister, så det var många man kände igen. Det var ingen som reste sig upp eller protesterade utan det är mer så att jag tänkte att de känner sig obekväma med det som hände i kyrkan, säger Jiang Millington.

Hur skulle du beskriva stämningen?

– Det var ett starkt ställningstagande för medmänsklighet och humanitet för flytingar. Det var något som uppskattades av kungahuset och av andra riksdagsledamöter och ministrar.

"Blivit mer och mer aktuellt"

Vid riksdagens öppnande 2010 lämnade Sverigedemokraterna Storkyrkan i protest efter att biskop Eva Brunne talat om främlingsfientlighet.

– Det var lite så att man undrade hur de skulle reagera den här gången, säger Jiang Millington.

Budskapet "Gör inte skillnad på människor”, från Jakobs brev 2:1, är ett så kallat motto som valdes av Eva Brunne när hon blev biskop för Stockholms stift i maj 2009.

Svenska kyrkan har sedan dess använt budskapet för kampanjer i lokaltrafiken och i informationsmaterial.

– Och det är väl något som blivit mer och mer aktuellt de senaste åren, säger Jiang Millington.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag