Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Inte aktuellt med exil i Sverige för Khadaffi"

Carl Bildt efter toppmötet i London på tisdagen.
Foto: Geoff Caddick

Efter toppmötet i London: 

Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen uppges vara nöjd med de bidrag Sverige ger till insatsen i Libyen - trots att Carl Bildt menar att Gripen inte klarar av insatser mot mål på marken. 

- Där har vi begränsningar i våra system i och för sig, det ska man vara medveten om, säger han.

Hemma i Sverige har regeringen och oppositionen kommit överens om att svenska Jasplan ska övervaka flygförbudszonen - men inte attackera mål på marken. 

 Och enligt utrikesminister Carl Bildt skulle Gripenplanen ändå inte vara bra på det. 

 - Markmålsinsatser hade varit annorlunda. Där har vi begränsningar i våra system i och för sig, det ska man vara medveten om. Vi är inte nödvändigtvis bra på allting, säger han. 

Bildt försvarar uppgörelsen

 Efter Nato-toppmötet i London försvarar Bildt uppgörelsen med oppositionen- även om han säger att regeringen var beredda att gå längre.

 - Det gäller alltid i sådana här sammanhang att vi aldrig gör sådana här operationer utan att vi har bred politisk förankring. Vi hade varit beredda att gå längre. Men det är historia och nu har vi en mycket bred politisk förankring för den här missionen. 

Vad har Anders Fogh Rasmussen sagt angående att Sverige inte ställde upp med allt de ville ha hjälp med?

- Han var mycket tacksam för bidraget och att vi ställer upp med allt utom helikoptrar. Han var mycket tacksam. Det var ett av de mer substantiella bidragen sa han. 

 Carl Bildt säger på presskonferensen att han såg det som nödvändigt att Nato tog över operationen i Libyen. 

 Men han vill fokusera på den humanitära insatsen. Och Khadaffis flygvapen ser han inte längre som ett hot. 

 - Det libyska flygvapnet tror jag inte man ska överdriva för ögonblicket, även om det var förvånande att de fick upp några plan i luften häromdagen. Men de var inte så långlivade uppe i luften i och för sig, säger han till Expressen.se och fortsätter:

 – Men sen har vi ett annat problem och det är då embargot, det vill säga att man flyger in. 

Inte aktuellt med exil

 Det kan vara legosoldater eller annat som flygs in. Så det gäller att upprätthålla luftkontrollen, inte bara mot det libyska flygvapnet, som förmodligen är rätt begränsat.

 Italien uppges ha inlett diskussioner om det skulle vara möjligt att ge Khadaffi exil någonstans utanför Libyen. Utrikesminister Carl Bildt säger sig inte känna till några sådana diskussioner. 

 Och att Khadaffi skulle få exil i Sverige håller han för fullständigt omöjligt.

 - Det saknar varje form av aktualitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.