Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilder på döda Amelia, 21, spreds på Instagram

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Brittiska Amelia Bambridge, 21, försvann efter en strandfest på den kambodjanska paradisön Koh Rong i förra veckan.Foto: SIHANOUKVILLE PROVINCE AUTHORITY POLICE / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt brodern Harry har även Amelias 11-årige brorsson sett bilden.Foto: HENG SINITH / AP TT NYHETSBYRÅN

En bild på döde backpackern Amelia Bambridge, 21, har lagts upp och spridits i sociala medier, skriver Daily mail

Men Instagram raderade inte bilderna, vilket fick Amelias familj att rasa. 

”Äcklad” skriver 21-åringens bror Harry på Instagram.

Brittiska Amelia Bambridge, 21, försvann efter en strandfest på den kambodjanska paradisön Koh Rong i onsdags förra veckan. 

Efter ett stort sökpådrag hittades hennes kropp av fiskare, många mil utanför ön, nära den Thailändska gränsen. 

Hennes familj är på plats i Kambodja, och brodern Harry riktar nu kritik mot Instagram, som låtit bilder på systerns döda kropp ligga kvar, trots att han anmält dem. 

Familjens ilska

Enligt Harry har även Amelias 11-årige brorsson sett bilder på 21-åringens döda kropp, skriver Daily mail. På Instagram skriver Harry:

”Dela det här och då den här jävla okänsliga kvinnan att sluta lägga upp bilder på min döda syster” tillsammans med en skärmbild på en av personerna som spridit bilden, han skriver i ett annat inlägg att han är ”äcklad” över saken. 

Även Amelias syster har bett sina följare att anmäla bilden och kontot.

Amelias familj försökte få ner bilden.Foto: Instagram
Brittiska Amelia Bambridge, 21, försvann efter en strandfest på den kambodjanska paradisön Koh Rong i förra veckan.Foto: SIHANOUKVILLE PROVINCE AUTHORITY POLICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Influencer delade bilden

Bilder på Amelias kropp, där man ser hennes livlösa, sandtäckta arm, dök upp på Facebook bara timmar efter rapporterna om att 21-åringen hittats död. 

En av bilderna delades av en amerikansk infleuncer som har över 1,9 miljoner följare på Instagram och det är mot henne syskonen reagerat. På bilden syns Amelias tatuering tydligt och kvinnan ska ha ha skrivit om hur tatueringen hjälpte identifikationsarbetet. Hon tog senare bort bilden. 

Facebook: ”Är ledsna”

En talesperson för Facebook, som äger Instagram, har kommenterat den spridda bilden:

”Vi är ledsna över nyheten om Amelia Bambridge och våra tankar går till hennes familj och vänner. Vi har tydliga regler kring att lägga upp grafiskt innehåll, när vi uppmärksammas på innehållet tar vi bort det.  Folk använder ofta Facebook och Instagram för att dela berättelser och nyheter och det kan resultera i innehåll som vissa kan finna stötande.” säger talespersonen enligt Daily Mail.

Så ska du göra om någon håller på att drunkna:

Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet om hur du ska agera om någon håller på att drunkna.