Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Instagram stoppar filter – efter oro för psykisk ohälsa

Instagram satsar mot ohälsosamma ideal.Foto: Shutterstock

Förstorade läppar, pannlyft och rynkborttagning. 

Nu tar Instagram tar bort alla sina filter som har kopplingar till plastikkirurgi. 

Det efter larm om att populära selfiefilter kan påverka ungas psykiska hälsa, skriver The Sun. 

Så kallade ”selfiefilter” kan vara roliga för att få en annorlunda bild av sig själv. Till exempel med en annan frisyr, glasögon eller roliga accessoarer.

Men det finns också filter som handlar om större utseendeförändringar. 

Appen Fix Me ritade streck på användarens ansikte för att markera hur en kirurg skulle kunna planera lyft och andra förändringar i ansiktet inför en skönhetsoperation. 

Filtret Plastica visade hur man skulle kunna se ut om man exempelvis skulle förstora sina läppar eller kinder. 

Instagram vill minska negativ påverkan

En del menar att den här formen av appar bidrar till en ohälsosam bild av utseende, i en värld där allt fler lägger sig under kniven för att förändra hur de ser ut. 

En talesperson för Instagram säger att tanken med dessa filter var att ge användarna en ”positiv upplevelse”. Men nu väljer Facebook, som äger Instagram, att stoppa alla filter som anspelar på skönhetsingrepp och plastikkirurgi.

– Instagram tar bort alla effekter som kopplas till plastikkirurgi och stoppar framtida godkännanden av nya filter med liknande effekter, säger talespersonen enligt The Sun.

Det var tidigare i år som Spark AR, som är den tjänst som Instagram tillhandahållit för skapandet av filter, gjorde det möjligt för vem som helst att skapa selfiefilter till plattformen – och i och med det kom filter som Fix me, Plastica och Bad botox. Fix me har redan tagits bort. Men exakt när den nya policyn startar är ännu inte klart. 

Förbudet är en del av Instagrams nya ansträngningar för att minska innehåll relaterat till bantning, dieter och kosmetisk kirurgi.

https://www.instagram.com/p/Bx2XdrSIc2R/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfixhttps://www.instagram.com/p/B3w2MpVhTue/