Selenas bilder har under lång tid tagits bort från sociala medier. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotographySelenas bilder har under lång tid tagits bort från sociala medier. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Selenas bilder har under lång tid tagits bort från sociala medier. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Bilderna föreställer både mammor och förlossningar. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotographyBilderna föreställer både mammor och förlossningar. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Bilderna föreställer både mammor och förlossningar. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Nu har hon fått rätt mot nätjätten. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotographyNu har hon fått rätt mot nätjätten. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Nu har hon fått rätt mot nätjätten. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography

Instagram rapporterade bilderna som porr – nu får fotografen rätt

Publicerad

Sedan 2011 har hon fotograferat förlossningar – och kämpat för att bilderna inte ska tas bort från Instagram.

Nu får Selena Rollason, 39, äntligen rätt mot nätjätten.

– Genom att förbjuda de här bilderna sa Instagram att det inte var okej att utbilda kvinnor om förlossningens verklighet, säger hon.

Selena Rollason, 39, bor i Australien och arbetar som fotograf. Hennes specialområde är förlossningar – och hon har länge delat med sig av sina verk på Instagram.

Borttagen från Instagram

Med jämna mellanrum har hon dock drabbats av svåra bakslag – Instagram har nämligen ansett att bilderna är av pornografisk karaktär, skriver Daily Mail. De har därför tagits bort, och hela Selenas konto har vid olika tillfällen stängts av helt och hållet.

https://www.instagram.com/p/BeFUsTXH2R-/?taken-by=brisbanebirthphotography

– Nästan alla mina bilder har raderats från sociala medier, och jag har inte kunnat ladda upp något utan att vara rädd för att de ska bannas, säger Selena enligt Daily Mail.

– Jag blir förkrossad av att se det hända. De är inte sexuella utan har ett utbildningssyfte, och förlossningen är en naturlig process.

Selenas kamp mot nätjätten

Selena drog i gång en namninsamling tillsammans med ett gäng andra fotografer – och i veckan meddelade Instagram att man backar. Bilder på förlossningar, samt nakenhet i samband med förlossningar, kommer nu tillåtas.

https://www.instagram.com/p/BeRa3IdHWsI/?taken-by=brisbanebirthphotography

Selena firade segern genom att släppa ett helt galleri med bilder som tidigare har tagits bort. Hon menar att sociala medier är en ultimat plattform för att bekämpa stigmat kring förlossningar:

– Genom att förbjuda de här bilderna sa Instagram att det inte var okej att utbilda kvinnor om förlossningens verklighet – för att visa att det inte är något man behöver vara rädd för, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag