Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Instagram rapporterade bilderna som porr – nu får fotografen rätt

Selenas bilder har under lång tid tagits bort från sociala medier. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Bilderna föreställer både mammor och förlossningar. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography
Nu har hon fått rätt mot nätjätten. Foto: Instagram / @brisbanebirthphotography

Sedan 2011 har hon fotograferat förlossningar – och kämpat för att bilderna inte ska tas bort från Instagram.

Nu får Selena Rollason, 39, äntligen rätt mot nätjätten.

– Genom att förbjuda de här bilderna sa Instagram att det inte var okej att utbilda kvinnor om förlossningens verklighet, säger hon.

Selena Rollason, 39, bor i Australien och arbetar som fotograf. Hennes specialområde är förlossningar – och hon har länge delat med sig av sina verk på Instagram.

Borttagen från Instagram

Med jämna mellanrum har hon dock drabbats av svåra bakslag – Instagram har nämligen ansett att bilderna är av pornografisk karaktär, skriver Daily Mail. De har därför tagits bort, och hela Selenas konto har vid olika tillfällen stängts av helt och hållet.

https://www.instagram.com/p/BeFUsTXH2R-/?taken-by=brisbanebirthphotography

– Nästan alla mina bilder har raderats från sociala medier, och jag har inte kunnat ladda upp något utan att vara rädd för att de ska bannas, säger Selena enligt Daily Mail.

– Jag blir förkrossad av att se det hända. De är inte sexuella utan har ett utbildningssyfte, och förlossningen är en naturlig process.

Selenas kamp mot nätjätten

Selena drog i gång en namninsamling tillsammans med ett gäng andra fotografer – och i veckan meddelade Instagram att man backar. Bilder på förlossningar, samt nakenhet i samband med förlossningar, kommer nu tillåtas.

https://www.instagram.com/p/BeRa3IdHWsI/?taken-by=brisbanebirthphotography

Selena firade segern genom att släppa ett helt galleri med bilder som tidigare har tagits bort. Hon menar att sociala medier är en ultimat plattform för att bekämpa stigmat kring förlossningar:

– Genom att förbjuda de här bilderna sa Instagram att det inte var okej att utbilda kvinnor om förlossningens verklighet – för att visa att det inte är något man behöver vara rädd för, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!