Instagram-kändis gripen – efter spöklika bilderna

Sahar Tabar säger själv av smink och redigering ligger bakom effekten.
Sahar Tabar, 20, stylad som Angelina Jolie.
Foto: Instagram
Nu har hon gripits i Iran.
Foto: Instagram
Angelina Jolie har inte kommenterat Sahar Tabars utseende.
Foto: VPCD / STELLA PICTURES BACKGRID US

Den iranska Instagram-stjärnan Sahar Tabar, 22, blev känd för sina kusliga bilder och den slående likheten med Angelina Jolie.

Nu har hon gripits misstänkt för bland annat hädelse och för att ha förolämpat Irans klädkod, rapporterar BBC.

Sahar Tabar adderas därmed till den långa listan människor som frihetsberövats för att ha satt sig upp mot den islamiska republikens hårda lagar.

Sahar Tabar skapade rubriker över hela världen när hennes bilder började spridas 2017. Hennes spöklika utseende omgärdades av rykten om ett 50-tal plastikoperationer, men Sahar själv menade att smink och bildredigering låg bakom den största delen av effekten. Samtidigt medgav den iranska internetstjärnan att hon opererat näsan och läpparna samt genomgått en fettsugning.

Sahar Tabar har mött stor kritik för sitt utseende och har bland annat liknats vid en zombie.

Men trots all kritik och allt hat har det även varit många som uttryckt oro rörande 22-åringens hälsa.

– För mig är det allra viktigaste att jag får ett godkännande av Gud och min familj. Det godkännandet är tillräckligt för mig. Andra människors åsikter påverkar inte mig alls. Jag släpper allt sånt, har Sahar Tabar tidigare sagt.

Gripen misstänkt för hädelse

Nu har Sahar Tabar gripits i Iran misstänkt för en rad brott, rapporterar BBC som hänvisar till nyhetsbyrån Tasnim.

Enligt nyhetsbyrån ägde gripandet rum efter anmälningar från allmänheten. Sahar Tabar anklagas för hädelse, anstiftan till våld, illegalt förvärvande av egendom, förolämpning av landets klädkod och för att ha uppmuntrat unga till korruption.

Samtidigt har hennes konto på Instagram raderats.

Aktivisten dömdes till fängelse och piskrapp

BBC skriver att Sahar Tabar nu adderas till en lång lista av iranska internetstjärnor och bloggare som har omhändertagits av myndigheterna.

Den islamiska republiken Iran styrs av religiösa ledare som regelbundet kränker mänskliga rättigheter. Exempelvis är homosexualitet olagligt och straffas med döden.

Tidigare i år dömdes människorättsaktivisten Nasin Sotoudeh, som var kritisk till slöjtvånget, till 38 års fängelse och 148 piskrapp, vilket bland annat Göteborgs-Posten skrev om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.