Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Instagram fylls av svarta bilder efter George Floyds död

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död
Bläddra för att se bilder från protesterna.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK
Protester i Hollywood under måndagen.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK
Protester har också hållits i Belfast på Irland.Foto: PRESS EYE LTD/SHUTTERSTOCK / PRESS EYE LTD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Många har tagit med sig egengjorda skyltar för att visa sitt stöd.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK / CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Fort Lauderdale, USA.Foto: MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK / MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Protester i Hollywood.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK / CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Från en protest i västra Hollywood i Los Angeles.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK / CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Fort Lauderdale, USA.Foto: MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK
Foto: MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK / MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Demonstranter möts av poliser.Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Protesterna drog i gång efter att George Floyd dött efter ett omtalat polisingripande.Foto: ROBERT GAUTHIER/SHUTTERSTOCK / ROBERT GAUTHIER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
”Rättvisa för George Floyd”.Foto: LONDON ENTERTAINMENT / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
1 / 13

Just nu sprids hundratusentals inlägg med hashtagarna #BlackOutTuesday och #BlackLivesMatter.

Röster menar samtidigt att bildkampanjen inte är oproblematisk och artisten Kehlani uppmanar nu till att bara använda den ena hashtaggen.

Just nu fylls sociala medier med bilder på svarta rutor för att visa solidaritet med de protester som pågår i USA efter polisingripandet som orsakade George Floyds död i Minneapolis.

Privatpersoner, företag och kändisar – som basketstjärnan LeBron James, Premier League-spelaren Marcus Rashford och svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani – deltar i kampanjen #BlackOutTuesday som ofta även inkluderar hashtagen #BlackLivesMatter.

”Låtsas inte som att det inte finns problem i USA. Vänd inte ryggen mot rasism”, lyder också ett inlägg av skotillverkaren Nike på Twitter.

https://www.instagram.com/p/CA7NppHFXyh/?utm_source=ig_embed

Skeptiska röster mot användning av #BlackLivesMatter

Användandet av de svarta rutorna ihop med hashtagen #BlackLivesMatter är dock inte helt oproblematiskt, hävdar röster.

De menar att det leder till att människor ”inte nås av annan viktig information” som vanligtvis sprids via #BlackLivesMatter när flödet fylls med blanka inlägg.

”Något med utförandet känns inte smart. Vi håller varandra informerade, vi kan inte bara försvinna för en dag”, skriver sångerskan Kehlani till sina 11 miljoner följare på Instagram och konstaterar:

”När du kollar på #BlackLivesMatter nu är det inte längre videoklipp, nyttig information, resurser och dokumentation av orättvisor, det är bara rader med svarta rutor”.

https://twitter.com/QueerXiChisme/status/1267714998807060481https://twitter.com/salemmitchell/status/1267712588537663489

Kehlani skriver vidare att bildkampanjen visar på den solidaritet som finns men att det ”känns kontraproduktivt just nu och jag vet att det inte var meningen från början... men det här måste fixas till nu. Folk måste scrolla ganska länge för att hitta information”.

Användare uppmanas att i stället använda hashtagen #BlackOutTuesday.

Övervakningsfilmen visar gripandet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.