Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump avslöjad i samtal – svaret i natt: Stämning

Donald Trump vädjade till Georgias republikanske valtopp att ”hitta” röster för att kunna vända valresultatet i delstaten: ”Det finns inte en chans att jag förlorade i Georgia”.
Donald Trump.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Georgias republikanske valtopp Brad Raffensperger
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump och Donald Trump.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris i natt.
Foto: STEPHEN B. MORTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

President Donald Trump vädjade till Georgias republikanske valtopp att ”hitta” röster för att kunna vända valresultatet i delstaten, avslöjar Washington Post.

Nu har Trump lämnat in två stämningsansökningar mot republikanen – eftersom samtalet var konfidentiellt.

– Det låter verkligen som desperationens röst, helt klart det, säger den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris vid ett kampanjtal. 

Ett inspelat samtal avslöjar president Donald Trumps försök till påverkan på det amerikanska valresultatet. I den timmes långa inspelningen uppmanar Trump Georgias republikanske valtopp Brad Raffensperger att rota fram 11 780 röster för att kunna vända valresultatet i delstaten, enligt Washington post. 

– Georgias invånare är arga och landets invånare är arga. Det är inget fel med att säga att ni har, du vet, räknat om, säger Donald Trump i inspelningen.

Presidenten går vidare och tar upp ”rykten” om ”strimlade röstsedlar” och manipulerade röstningsmaskiner. Men Raffensperger upprepar flera gånger att Trump har fel i sina påståenden och att det enbart är konspirationsteorier. Han säger även att Joe Biden vinst är rättvis.

– Du vet vad de har gjort utan att anmäla det. Det är kriminellt. Du kan inte låta det hända, det är en stor risk för dig och Ryan, din advokat, säger Trump

Trump stämmer partikollegan

På söndagen gick Donald Trump till verbalt angrepp på Twitter mot Brad Raffensperger, där han bland annat påstod att Raffensperger var ovillig att svara på frågor om påstått valfusk.

Brad Raffensperger replikerar med att detta inte stämmer.

– Herr president, problemet är att du har fel, sanningen kommer att komma ut, skriver han på Twitter.

Republikanernas ordförande i Georgia, David Shafer, skriver på Twitter att Trump har lämnat in två stämningsansökningar mot Raffenberger, eftersom samtalet var konfidentiellt och inte fick spridas. Den ena ansökan är på federalnivå. Den andra på delstatsnivå.

Han hävdar även att samtalet som publicerats i Washington post är klippt – men får mothugg av Amy Gardner, politisk reporter på tidningen. Hon skriver på Twitter att samtalet är publicerat i sin helhet – utan att någon nämner att det skulle vara konfidentiellt.

Kamala Harris: ”Desperationens röst”

Den tillträdande vicepresidentkandidaten Kamala Harris riktar hård kritik mot Trump efter samtalet.

– Har ni alla hört om det där inspelade samtalet? Det låter verkligen som desperationens röst, helt klart det. Och det var ett öppet, transparent, djärvt maktmissbruk av USA:s president, sa hon under ett kampanjtal i Georgia på söndagen.

Även bland Trumps partikolleger finns kritiker. Republikanen Adam Kinzinger, som sitter i representanthuset för Illinois, kallar det för ”fullkomligt stötande”, enligt Politico.

– Det är antitesen av det som vår demokratiska process är, och det låter som att det kunde vara olagligt, säger vidare demokraten Sanford Bishop.

Adam Schiff, demokraten som ledde riksrättsprocessen mot Trump, går ännu längre. Han menar att samtalet är ”bland det mest avskyvärda maktmissbruken på hans [Trumps reds. anm] långa lista, eventuellt kriminellt, moraliskt motbjudande, våldsamt odemokratiskt och farligt för vår demokrati”.

”Ett klart brott”

Samtidigt uppger åklagare för The New York Times att presidentens ord kan ha varit olagliga.

– För mig verkar det som att det han gjorde var ett klart brott mot Georgias lagar, säger försvarsadvokaten Leigh Ann Webster.

Hon pekar bland annat mot den lag som förbjuder påtryckningar mot en annan person att ägna sig åt valfusk. 

Den republikanske valjuristen Matthew Sanderson säger dock att det kan bli svårt att nå åtal, eftersom det inte finns bevis för att Trump hade för avsikt att följa upp hoten mot Raffensperger. 

https://twitter.com/AmyEGardner/status/1345893247776940038
Georgias republikanske valtopp Brad Raffensperger .
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Harris om läckta samtalet: ”Desperation”

”Har ni hört om den där inspelade konversationen”.

Här byggs Trumps mur in i det sista

Biden har lovat att stoppa bygget – nu bygger Trumps administration dygnet runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.