Inspelningen avslöjar SD-mans kartläggning

Foto: Suvad Mrkonjic

Riksdagsledamoten Markus Wiechel, SD, har kartlagt och registrerat politiska motståndare i det egna partiet.

Hemliga bandinspelningar som Expressens TV:s Primetime kommit över avslöjar hur riksdagsmannen har upprättat ett arkiv över "allt som bunkern håller på med" och upprättat listor med negativa omdömen om partikamrater i hemdistriktet.

- Jag har hur mycket som helst, i det så kallade arkivet, säger Wiechel på den hemliga bandinspelningen.

Expressen TV:s Primetime avslöjade 25 april att SD-ledamoten Markus Wiechel i en Facebookchatt med en partikamrat skrivit bland annat "satans jävla aphelveten" om människorna i en brutal Youtubefilm om en påstådd häxbränning i Afrika.

Wiechel fick trots Facebook-kommentarerna stanna kvar i partiet. Expressens källor förklarar det med att han är väldigt lojal mot Jimmie Åkesson.

Expressen kan nu avslöja en hemlig bandinspelning som visar hur Wiechel motarbetar Jimmie Åkessons fiender i partiet - genom att kartlägga och registrera dem i ett arkiv.

Wiechel berättar i bandat samtal

I det bandade samtalet, som Wiechel hade med en partikamrat för en tid sedan, berättar SD-ledamoten hur den så kallade bunkerfalangen blivit mer radikal.

Bunkerfalangen är den del av partiet som anses mer traditionellt nationalistisk än nuvarande partiledningen. Falangens främsta företrädare är förre partiledaren Mikael Jansson, den nu uteslutna SD-toppen i Göteborg Patrik Ehn och inte minst ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand.

I samtalet med partikamraten oroar sig Markus Wiechel för bråket som uppstått mellan Jimmie Åkesson och Gustav Kasselstrand. Sedan berättar han om sitt arkiv:

WIECHEL: - Jag lovade att visa ett dokument som finns över ett arkiv om man säger så med allt som finns och jag ska göra det.

PARTIKAMRATEN: - Ett arkiv?

WIECHEL: - Med allt som bunkern håller på med, med Gustav i spetsen.

Han återkommer till "arkivet" över bunkerfalangen senare under samtalet:

- Grejen är så här att jag har hur mycket som helst, i det så kallade arkivet.

Markus Wiechel berättar också hur "fraktionsbildningen" i partiet är tydlig och att han ser ett reellt hot från bunkerfalangen och Gustav Kasselstrand.

- Gustav kommer att utmana Jimmie 2015, det är jag övertygad om.

Har gjort hemliga listor

Men det är inte bara de politiska motståndarna i bunkerfalangen som kartlagts och registrerats av Markus Wiechel. Flera källor berättar för Expressen hur SD-ledamoten upprättat en lista med omdömen över partikamrater i Östergötland, där Wiechel är distriktsordförande. En person som sett listan säger att den innehåller omdömen som "opålitlig", "bråkmakare" och "politiskt avvikande".

I ett samtal mellan en tidigare aktiv SD-medlem och dåvarande riksombudsmannen Håkan Borg bekräftar Borg att han tagit emot listan av Wiechel.

PARTIKAMRATEN: - Då kan jag också tala om för dig att Markus har också sagt till mig att han har suttit och gjort listor över oss, vad vi är... våra negativa sidor.

BORG: - Jag har gjort som så här att när jag blev tillsatt som distriktsombudsman här så frågade jag Markus: kan du ge mig en lista över vilka som sitter i olika styrelser och vem som sitter var och så vidare. Sen fick jag en lista på alla människor vad hans...

PARTIKAMRATEN: - Omdömen.

BORG: - Ja precis. Då fick jag listan som jag liksom, ok, det var inte riktigt det här utan jag ville ha listan på vilka som sitter var. Men jag kan säga att den listan, den har jag ju på säkert förvar, den är inget som nån annan fått se utan det är liksom...

PARTIKAMRATEN: - Alltså är det värdigt en distriktsordförande och sitta och göra listor över våra negativa sidor? Vore det inte mycket bättre...

BORG: - Fast det var inte, ärligt talat det var inte bara negativa saker, han skrev en hel del positiva saker också.

PARTIKAMRATEN: - Jasså, jaha. Till mig sa han bara att han skrivit vad vi var dåliga på.

Flyr från Expressens reporter

När Expressen träffade Markus Wiechel utanför riksdagens civilutskott på torsdagsförmiddagen vägrade han att svara på Expressens frågor:

- Jag har inte tid med dig.

En knapp timme efter intervjun i riksdagen skickar Wiechel ett mejl till Expressen:

"Inom ramen för mitt arbete som distriktsordförande har jag fört anteckningar om hur organisationen fungerar. Detta efterfrågades av partiets riksombudsman som också fått ta del av dessa anteckningar. Jag kan inte se att det finns något anmärkningsvärt med detta."

När Expressen svarar att listan med omdömen om partikamraterna är betydligt mer detaljerad än att bara handla om "hur organisationen fungerar", och att han inte alls förklarat varför han har ett arkiv över motståndare i partiet väljer Wiechel att inte svara.

Den före detta chefen för Sverigedemokraternas riksombudsmän Håkan Borg säger om listan han tog emot från Wiechel:

- Jag lägger mig inte i det, det får ni ta med dem som är med i partiet. Jag är privatperson och jag vill inte ha med det här att göra, så du får ta det med Markus Wiechel, säger Borg och tillägger att han inte är med i partiet längre.

SDU-ordföranden vägrar kommentera

Expressen har i dag talat med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och redovisat att Markus Wiechel på den dolda bandinspelningen säger sig ha tillgång till ett arkiv med uppgifter om honom och den övriga bunkerfalangen.

- Okej, det är inget jag vill kommentera utan att jag får veta närmare vad som sägs och vad som står, säger Kasselstrand.

Partiets pressansvarige Martin Kinnunen säger om Markus Wiechels arkiv över motståndarna i partiet:

- Allt beror på vad man använder för uttryck och vad det egentligen handlar om. Frågar du Markus i dag så anser han inte att det handlar om ett arkiv.

Vad handlar det om då?

- Lösa anteckningar. Det är det som han gett till känna.

Han pratar ju om ett arkiv över allt som bunkerfalangen håller på med?

- Jag vet inte vad han pratar om. Det han sagt till mig är att det inte är ett korrekt ordval egentligen.

Har du kollat om Wiechel utrett om detta är förenligt med personuppgiftslagen?

- Det här har inget med personuppgiftslagen att göra. Det handlar om så pass lösa anteckningar.

Men han har också upprättat en lista över partikamrater i Östergötland och skrivit omdömen om dem, inte sällan negativa omdömen?

- Han har utvärderat de personresurser som finns i distriktet och försökt värdera dem. Bra egenskaper som finns och olika företrädare och saker som man kan förbättra, och så vidare. Jag har inget mer att säga om detta, säger Kinnunen.

Men Markus Wiechels kartläggning av politiska motståndare i det egna pariet kan, beroende på hur det är upplagt, strida mot personuppgiftslagen PUL.

- Om det är ett register som innehåller känsliga personuppgifter, till exempel politisk tillhörighet, så ställs högre krav. Då krävs som huvudregel samtycke av den registrerade, säger Catharina Fernquist, tillsynschef på Datainspektionen.

Personregisterlagen PUL trädde i kraft 1998. Den slår fast att "en personuppgift är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet".

Kan vara olagligt

Ett personregister kräver tillstånd av Datainspektionen, såvida det inte omfattas av något av undantagen i lagen, till exempel att registret upprättats för "journalistiska ändamål" eller för publicering i skydd av tryckfrihetsförordningen.

De listor över politiska motståndare inom partiet kombinerat med negativa uppgifter om personerna som Markus Wiechel och Håkan Borg beskriver i de dolda inspelningarna kan vara olagliga.

Catharina Fernquist vid Datainspektionen understryker att hon uttalar sig generellt eftersom myndigheten inte ännu granskat det enskilda fallet, men hon konstaterar:

- Om det är ett traditionellt register som är sökbart på personuppgifter, med uppgifter som har strukturerats för att påtagligt underlätta sökningen eller sammanställningen av personuppgifter, då omfattas det av reglerna i PUL. Då finns det en mängd regler som man måste ta hänsyn till för att följa lagen.

Och lagen ställer än högre krav om personregistret innehållet känsliga uppgifter.

- Med det menas till exempel uppgifter om hälsa och politisk tillhörighet och politiska åsikter. Då ställs det ännu högre krav, säger Catharina Fernquist.

- Huvudregeln är att det är förbjudet med alla sådana uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.