Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inspelning kan koppla prinsen till mordet: ”Berätta för din chef”

Journalisten Jamal Khashoggi med fästmön Hatice Cengiz bara timmar innan han klev in på Saudirabiens konsulat i Istanbul.Foto: A NEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Strax efter att journalisten Jamal Khashoggi dödades ska en medlem av den saudiska dödspatrullen ha gett instruktioner till en överordnad via telefon:

”Berätta för din chef”.

”Chefen” tros syfta på kronprins Mohammed bin Salman, vilket tyder på en av de starkaste kopplingarna mellan honom och mordet, skriver New York Times. 

CIA-chefen Gina Haspel ska ha tagit del av inspelningen redan i oktober och den anses vara bland de starkaste bevisen som kopplar samman prinsen med mordet på Jamal Khashoggi, skriver New York Times. Även om prinsens namn inte nämns i samtalet tror underrättelsetjänsten att ”din chef” syftar på Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. 

Maher Abdulaziz Mutreb, som tidigare kopplats till både mordet och kronprinsen genom att ha fångats på bild av övervakningskameror vid konsulatet i Istanbul och rest mycket med kronprinsen, ska vara den som ringde samtalet.

”Så nära du kan komma”

– Ett samtal som detta är ungefär så nära ett rykande vapen du kan komma, säger Bruce O.Riedel, som tidigare jobbat på CIA, till New York Times.

Så sent som på måndagen förnekade Saudiarabien att kronprinsen haft ”någon som helst kunskap” om mordet på Jamal Khashoggi. Saudiarabien har fått ta del av inspelningar via Turkiet och säger att det inte någon gång i dessa gjordes någon referens till ett liknande uttalande. Men New York Times skriver att Turkiet kan ha tillgång till fler inspelningar och valt att inte dela alla dessa med Saudiarabien.

Övervakningsbilder som påstås visa hur Jamal Khashoggi kliver in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Övervakningsbilder utanför konsulatet i Istanbul den 2 oktober.Foto: SABAH NEWSPAPER HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkiet har dock sagt att ljudinspelningen inte definitivt tyder på att kronprinsen har med mordet att göra. Den amerikanska underrättelsetjänsten har varnat för att hur övertygande än inspelningen kan vara, så är den inte ett obestridligt bevis på att prinsen medverkade till Jamal Khashoggis död.

Journalisten försvann den 2 oktober

Det var den 2 oktober som den saudiske journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och sedan försvann. Saudiarabien har bekräftat att Jamal Khashoggi är död, men kommit med flera olika förklaringar till händelsen. 

Al Jazeera rapporterade på söndagen att Khashoggis sista ord innan han mördades var: ”Jag kvävs... ta bort påsen”. Uppgiften kommer från Nazif Karaman, chef grävande journalistik på den turkiska tidningen Daily Sabah. 

Enligt Karaman dog Khashoggi med en påse över huvudet och dådet pågick i cirka sju minuter. Den 15 man starka saudiska dödspatrullen ska ha täckt golvet vid mordplatsen med plastpåsar, för att sedan stycka kroppen. Allt som allt ska processen ha tagit en kvart och chefen för Saudiarabiens rättsmedicinska råd, Slah al-Tubaigy, ska ha fungerat som arbetsledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.