Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inspelning avslöjar Khashoggis sista ord – innan han mördas

I januari var det 100 dagar sedan mordet.
Jamal Khashoggis sista ord avslöjas på en inspelning från mordkvällen. Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Alla bevis tyder på att Saudiarabiens kronprins beställt mordet på Khashoggi, enligt en FN-rapport. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Han ber gärningsmännen att inte täcka för hans mun på grund av astman – sedan drogas och mördas han. 

En turkisk tidning har nu publicerat en inspelning som sägs fånga den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggis sista ögonblick i livet.

Den regimkritiska journalisten Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul 2 oktober förra året för att ordna de papper han behövde för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmo. Men han kom aldrig ut. 

I stället drogades och mördades han inne på konsulatet av en grupp män som pekats ut som anlitade av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har nekat till all inblandning i fallet och elva saudiska män har åtalats för mordet. 

Inspelningar har florerat i medier 

Påstådda inspelningar från mordkvällen har florerat tidigare i turkiska medier, och myndigheterna har gått ut med bekräftelse på upptagningarnas autenticitet. 

Khashoggi gick in på konsulatet för att få alla papper klara för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Foto: Privat

Nu publicerar den turkiska tidningen The Sabah nya detaljer från en av dem, skriver BBC. På inspelningen framgår att Khashoggi blivit misstänksam när han väl var inne på konsulatet, och att någon sagt åt honom att han måste återvända till Riyadh på grund av en order från Interpol. 

Khashoggi ska enligt inspelningen ha vägrat gå med på gruppens krav, som också innefattade att han skulle smsa sin son. På inspelningen hörs hur tumult uppstår när Khashoggi vägrar ge vika för gruppen. 

Sedan hörs hans sista ord: han säger att han inte kan andas och ber mördarna att inte täcka för hans mun på grund av astman. 

Sedan injiceras Khashoggis med lugnande medel, innan en påse träds över hans huvud och han kvävs till döds. 

FN: Trovärdiga bevis

Elva månader har gått sedan mordet och ännu har Khashoggis kropp inte hittats. 

FN har i en 100 sidor lång rapport slagit fast att alla trovärdiga bevis pekar på att mordet beställts av kronprins Mohammed bin Salman. 

– Slutsatsen är att Khashoggi föll offer för en avsiktlig, planerad utomrättslig avrättning som Saudiarabien är ansvarig för i enlighet med den internationella lagen om mänskliga rättigheter, säger Agnes Callamard till the Guardian.