Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inspektörer jagades av bil vid husvagnsläger

Marlene Rünell och hennes kollega jagades bort från läfgret som de skulle kontrollera.
Foto: Privat
Inspektörerna skulle kontrollera ett läger där asfaltsläggare bor.Bilden är från ett annat tillfälle och ett annat läger.

Två miljöinspektörer i Örebro skulle kontrollera ett husvagnsläger med asfaltsläggare.

Då började en person jagade dem med bil.

– Jag sa åt min kollega att hålla i ratten så vi inte blir prejade, berättar inspektören Marlene Rünell.

På tisdagen fick miljöinspektionen in ett tips om att brittiska asfaltsläggare hade rest ett läger i Berglunda industriområde. Två miljö- och hälsoskyddsinspektörer åkte till platsen för att kontrollera tipset, vilket na.se var först att rapportera om.

Väl där hittade de flera husvagnar och bilar som såg dyrare ut med brittiska registreringsskyltar. Där fanns också fem män, berättar inspektören Marlene Rünell.

Vände på grund av tidigare hotfullheter

På grund av att de båda kollegerna tidigare har läst om hotfullheter vid liknande situationer valde de att vända om med sin bil på den smala vägen.

– Då hör vi en bil i bakkanten som kör upp aggressivt och svängde hit och dit. Min kollega som körde blev jätteprovocerad, säger Marlene Rünell.

Personen i bilen fortsatte sedan att jaga dem tills de kom ut på en större väg. När de sedan svängde åt ett håll så åkte den jagande bilen åt ett annat. 

Marlene Rünell berättar att hon sedan fick veta att de inte var de första som hade stött på problem med personerna.

– När jag kom tillbaka till kontoret så såg jag att jag hade fått mejl om att en privatperson hade blivit jagad på fyrhjuling med järnrör.

Men hon påpekar att skrämseltaktikerna inte kommer att fungera för att hålla dem borta, utan ärendet har nu lämnats över till markägaren – Örebro kommun.

Skräpade ner

Tipset som ledde till att området kontrollerades gällde nedskräpning. Kommunen kommer nu att begära hjälp av polisen eftersom nedskräpning är ett brott mot ordningslagen. 

Efter att personerna har avlägsnats från platsen kommer den att saneras av Örebros miljö- och hälsoskyddsenhet med hjälp av personal från kommunens tekniska kontor.

Marlene Rünell berättar att hon är glad att de fattade beslutet att vända om med sin bil när de anlände.

Så undviker du oseriösa sten- och asfaltsläggare

1. Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket

2. Ta referenser från tidigare utförda arbeten

3. Begär id-handlingar på personerna

4. Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer

5. Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning

6. Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren

Källa: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.