När Mia sökte hjälp för Spot fick hon reda på att en operation skulle kosta någonstans mellan 60 000 och 150 000 norska kronor. Foto: PrivatNär Mia sökte hjälp för Spot fick hon reda på att en operation skulle kosta någonstans mellan 60 000 och 150 000 norska kronor. Foto: Privat
När Mia sökte hjälp för Spot fick hon reda på att en operation skulle kosta någonstans mellan 60 000 och 150 000 norska kronor. Foto: Privat
Mia startade Facebooksidan "Hjelp Spot" där hon bad folk att hjälpa henne att samla ihop pant. "Folk har varit så obeskrivligt snälla mot Spot och mig", säger hon. Foto: PrivatMia startade Facebooksidan "Hjelp Spot" där hon bad folk att hjälpa henne att samla ihop pant. "Folk har varit så obeskrivligt snälla mot Spot och mig", säger hon. Foto: Privat

Mia startade Facebooksidan "Hjelp Spot" där hon bad folk att hjälpa henne att samla ihop pant. "Folk har varit så obeskrivligt snälla mot Spot och mig", säger hon.

 Foto: Privat
Kända och okända människor hjälpte henne att samla pantburkar. Många skickade pantkvitton, andra förde över pengar. Mia lyckades samla ihop 67 000 kronor och i slutet av november opererades Spot. Foto: PrivatKända och okända människor hjälpte henne att samla pantburkar. Många skickade pantkvitton, andra förde över pengar. Mia lyckades samla ihop 67 000 kronor och i slutet av november opererades Spot. Foto: Privat
Kända och okända människor hjälpte henne att samla pantburkar. Många skickade pantkvitton, andra förde över pengar. Mia lyckades samla ihop 67 000 kronor och i slutet av november opererades Spot. Foto: Privat

Insamlingen räddade hästen Spots liv

Publicerad

Mia Emanuelson fick beskedet om att det var bäst att avliva hästen Spot – såvida hon inte kunde betala för hans operation. Det blev startskottet för hennes insamling.

– Vid ett tillfälle trodde jag att det skulle vara det värsta året någonsin men alla de här människorna har bidragit på ett oförglömligt sätt, säger hon.

Norska Mia Emanuelson, 24, köpte sin häst Spotlight, även kallad Spot, för fyra år sedan.

Till en början var allt bra, men när det var dags för inridningen, när Spot fyllde tre år, blev han plötsligt halt och hältan gick inte över.

När Mia sökte hjälp för Spot fick hon reda på att en operation skulle kosta någonstans mellan 60 000 och 150 000 norska kronor.

– Spot är försäkrad men eftersom han blev halt så tidigt så var det omöjligt för oss att ändra hans försäkring.

"Otroligt ledsen"

Mia, som tidigare förlorat en häst, kände att hon inte hade hjärta att ta farväl av Spot.

– Jag blev så otroligt ledsen när veterinären sa att vi skulle avliva och jag kände bara "Nej, inte en gång till!". Operationen var egentligen inte heller en garanti på att han skulle bli återställd.

Men det var helt enkelt för mycket pengar för att Mia skulle kunna betala själv för en operation, så hon kom på en idé.

– När jag var 17 år gammal så samlade jag pantburkar för att komma i väg på en resa till Kroatien tillsammans med en tjejkompis. På en månad fick vi ihop 14 000 kronor, så jag tänkte att det var ett steg på vägen.

Startade insamling

Och visst blev det ett steg.

Mia startade nämligen en Facebooksida, "Hjelp Spot" där hon bad folk att hjälpa henne att samla ihop pant.

– Folk har varit så obeskrivligt snälla mot Spot och mig. Jag trodde att den här perioden skulle präglas av gråt och tårar men det har nästan bara varit tårar av glädje. Jag har inga ord för hur tacksam jag är, människor kan vara fantastiska.

Skickade kvitton

Kända och okända människor hjälpte henne att samla pantburkar. Många skickade pantkvitton, andra förde över pengar.

Mia lyckades samla ihop 67 000 kronor och i slutet av november opererades Spot.

Läkningstiden är mellan 9-12 månader och först då kommer man kunna avgöra hur bra operationen gick.

– Jag är så tacksam för att folk har hjälpt till. Inte minst har jag lärt känna så många nya människor som har ställt upp. Det kommer jag alltid att ha med mig. Vid ett tillfälle trodde jag att det skulle vara det värsta året någonsin men alla de här människorna har bidragit på ett oförglömligt sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag