Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman den senaste tidens attacker mot flyktingboenden i Sverige. Foto: Sven Lindwall
Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman den senaste tidens attacker mot flyktingboenden i Sverige. Foto: Sven Lindwall

Inrikesministern: "Fegt och ovärdigt"

Publicerad

På kort tid har två flyktingboenden attackerats. Polisen sätter in extra bevakning.

Nu bryter inrikesministern tystnaden om dåden.

– Det är ett fegt och vedervärdigt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Expressen.

På fredagen försökte någon antända ett boende för asylsökande barn i Värnamo. Polisen misstänker mordbrand.

– Det är ett grovt brott som riskerade folks liv, därför är det högprioriterat, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Attacken i Värnamo är en av många den senaste tiden. Så sent som under natten mot lördagen hittades farlig vätska vid ett asylboende i Arboga.

Det utsatta boendet är det som 36-åringen som häktats misstänkt för dubbelmordet på IKEA, bodde på.

I juni kastades Molotovcocktails mot ett blivande asylboende i Filipstad.

Och i maj hotade en man i Falköping ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en hund. Han släppte hunden mot polisen som kom varpå polisen sköt hunden.

Kan utlösa en våg av attentat

Enligt extremismforskaren Heléne Lööw riskerar den hätska nätdebatten att utlösa en våg av attentat.

– Polisen måste hålla ett öga på det här så att det inte drar i väg. De här attackerna drar med sig andra. Andra personer blir inspirerade och sedan rullar det på, säger Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet till TT. Hon forskar kring extremism och kartlagt den stora vågen av flyktingattentat 1988-1992.

Den hätska nätdebatten kan ligga bakom attentatsförsöket.

– När det eldas på ordentligt finns det alltid människor som brukar omsätta det här i praktiken. De ser ofta sig själva som sådana som gör det alla andra pratar om, säger Heléne Lööw.

Inrikesministern: "Fegt och ovärdigt"

Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman den senaste tidens attacker mot flyktingboenden i Sverige.

– Det är ett fegt och vedervärdigt försök till attack på människor som redan flytt undan krig och förföljelse, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Expressen.

Enligt ministern måste det svenska folket agera efter de hatiska dåden.

– Nu måste vi gemensamt stå upp mot hatet och intoleransen, säger han.

Polisen i Arboga stärkte upp bevakningen eftersom man bedömde att det fanns en hotbild mot 36-åringen. Vilket var bra, enligt ministern.

– Tyvärr visar försöken att det var rätt av polisen att förstärka bevakningen, säger Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag