Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inna, 27, bor i staden ryssarna intagit: ”Stor smärta”

Expressens Nina Svanberg rapporterar från Lviv.
Inna bor i Cherson, och beskriver en stor oro för vad som ska hända. ”Å andra sidan har jag och mitt folk ett väldigt stort mod, ilska och motivation att fortsätta kämpa.”, säger hon.
Foto: Privat

Kvällen innan invasionen lagade Inna pasta med sin man.

Nu är hon kvar i ryskockuperade Cherson, och måste leva efter Rysslands arméregler.

Igår stod hon i kö i fyra timmar i regnet för att köpa mat och medicin.

– Vi mår väldigt, väldigt dåligt inuti. Det är så känslosamt, säger Inna, 27.

Onsdagen den 23 februari hade Inna videolektioner i ukrainska med sina studenter.

Hon kände sig inspirerad, och spelade också in ett nytt klipp till sin Youtube-kanal. 

Det blev pasta till middag. 

Men det var som att Innas man redan kände på sig att något var fel.

– Han sa ”Inna, du kan inte köra bil. Det är väldigt viktigt”. Och han hade rätt. För om jag kunde skulle jag kanske tagit en bil och kört i väg från min hemstad under krigets första dag.

”Hjärnan kunde inte fungera”

Bara timmar senare vaknade Inna till att Ryssland invaderat landet. Hon fick meddelanden från släkt och vänner över hela Ukraina som också vaknat av explosioner. 

Allt kändes som en mardröm, en stor overklighetskänsla, berättar hon.

– Hela kroppen skakade och hjärnan kunde inte fungera normalt, jag kunde inte förstå vad jag skulle packa, säger Inna, som tidigare medverkat i P1:s ”Studio ett”.

Hon har stannat kvar i Cherson. Under torsdagen bekräftade borgmästaren att rysk militär tagit sig in i Chersons stadshus. Det är den första staden som Ryssland nu uppges ha kontroll över och omringar.

Rykte om fejkad demonstration

Igår var Inna ute för första gången på tre dagar. Hon och en vän stod i kö i fyra timmar på gatan för att köpa mat och mediciner. Vissa varor var slut.

– Folk var upprörda, deprimerade och trötta, och vi kände det också.

Expressen har tagit emot bilder från staden, som visar stora skador på husen.
En annan bild från förödelsen.
Stridsvagnar som intog Chersons torg i torsdags, den 2 mars.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS

Inna berättar hon nu måste leva efter regler som den ryska militären satt upp. Bland annat får invånarna bara röra sig max två och två på gatorna och utegångsförbud gäller efter klockan 20.00. 

Hon och andra personer Expressen varit i kontakt med uppger att det börjat spridas ett rykte i staden, om att Cherson på något sätt kommer förklaras självständigt, som Donetsk och Luhansk.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba hävdar att Ryssland planerar att sända ut en fejkad demonstration där det ska framställas som att medborgare hyllar utvecklingen.

Det har hittills inte besannats.

”Vi vill överleva, vi vill leva”

Inna vet inte vad som ska hända nästa timme. Hon har alltid väskan packad, en ständig oro för alla hon känner, och gömmer sig i en källare när flyglarmet går.

Det enda hon önskar är att det ska bli fred. De ryska anfallen är inne på sin tionde dag, och Inna säger att det saknas ord för att beskriva vad hon känner.

– Vi har en stor smärta i våra hjärtan att det här händer oss nu, för vi kan fortfarande inte förstå att Ryssland invaderade oss. Vi lever i fara. Vi vill överleva, vi vill leva.

Se också:

Under natten mot fredagen besköts kärnkraftverket i Zaporizjzja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.