Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vikingakungen dog i fiendens ormgrop

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Travis Fimmel som Ragnar Lodbok och Alyssa Sutherland som Kraka i HBO-serien "Vikings".
Foto: HBO/TV4

Vikingarna var obarmhärtiga plundrare och fruktade krigare. Attackerna var snabba, skoningslösa och helt överraskande.

De var tungt beväpnade, djärva, och fick för det mesta med sig vad de var ute efter.

Myten om att vikingarna bara var råskinn stämmer inte. För kvinnor i erövrade riken var de blonda bjässarna från andra sidan havet ett hett byte.

Ragnar Lodbrok är storväxt, har vackert utseende, begåvad med gott förstånd, högdragen mot sina män och grym mot sina ovänner. Han skaffar sig manskap och blir den störste krigare så att hans like knappast fanns.

Så beskrivs den svenskdanske krigarkungen i Snorre Sturlassons ”Heimskringla”.

Europa darrar för den fruktade vikingen. Han rövar och mördar sig till väldiga rikedomar i renaste silver.

Och han dör den grymmaste av dödar.


LÄS MER: Del ett om vikingarna – Så plundrade och mördade vikingarna 


Ragnar fick hela Europa att darra

Ragnar Lodbrok föds i slutet av 700-talet. Han är av ädlaste vikingaätt.

Hans far är Sigurd Ring, hjälte och segrare i slaget vid Bråvalla (som troligen låg utanför Norrköping). Här är hans historia, enligt den isländska sagokrönikan:

Kampen i Bråvalla står mellan svears och västgötars kung Sigurd och hans farbror Harald Hildetand som härskar över danerna, norrmännen, venderna och östgötarna.

Kung Harald är en gammal man. Han orkar inte stiga upp på sin häst utan körs i vagn. Kungen fruktar att dö i sotsäng.

Enligt asatron kommer vikingar bara till dödsriket Valhall om de lämnar livet modigt kämpande i strid.

Hans önskan är att vinna evig ära genom att besegra sin brorson och göra hela Norden till ett enda rike.

Självaste Oden griper in och avgör slaget. Asaguden sätter yxan i kung Haralds huvud.

Sigurd Ring blir en mäktig man, kung över hela vikingariket.

Han styr tills han blir mycket gammal. På ålderns höst blir han förälskad i en ung flicka från Nörrejyske ö norr om Jylland. Flickan heter Alvsol, och föräldrarna vill inte ge henne till den skröplige kungen.

Sigurd Ring kommer till ön med en stor flotta för att hämta Alvsol med våld.

När flickan ser kungens flotta närma sig tömmer hon en giftbägare. Hon dör hellre än blir Sigurd Rings hustru.

I striden dödas Alvsols bröder och många av Sigurd Rings krigare. Kungen själv blir sårad.

Han sista gärning är att lasta Alvsol, hennes bröder och andra döda på sitt skepp. Därpå sätter han eld på skeppet, stiger ombord och störtar sig mot sitt eget svärd.

Det brinnande dödsskeppet driver ut mot Nordsjön och ses aldrig mer.

Ragnar Lodbrok gjordes odödlig bland annat i de isländska historieberättelserna och hans rykte lever vidare än i dag när tv-serien "Vikings" lockar många tittare.
Foto: Bernard Walsh / BERNARD WALSH

Märkliga blandningar av släkthistoriska myter

Ragnar Lodbrok blir jarl hos danernas kung Hårik.

Islandssagorna i Eddan, som Snorre Sturlasson skriver på 1200-talet, är märkliga blandningar av släkthistoria och myter.

Om Lodbrok berättas att han får sin första hustru Tora Borgarhjort genom att hugga huvudet av ett drakliknande monster som kallas lindorm och vaktar över flickans dygd.

För att skydda sig mot lindormens eld i kampen har Ragnar sytt byxor och jacka av fårskinn med ullen inåt och kokat dem i tjära och rullat dem i sand.

Monstret sprutar etter och försöker bränna Ragnar till döds men kläderna skyddar honom. Så får han sitt namn. Lodbrok betyder på fornnordiska ludenbyxa.

Han vinner kampen och Toras far, jarlen av Herröd, låter Ragnar gifta sig med henne.

Tora dör snart, och den olycklige Ragnar ger sig ut på irrfärder.

Han kommer med sitt skepp till Spangereid på halvön Lindesnes vid norska ändan av Skagerrack. Ragnar sänder sina män i land för att skaffa mat.

De återkommer och berättar att de mött en kvinna som är den vackraste de sett. Männen säger att hon heter Kraka.

Ragnar sänder efter flickan, och för att testa henne har han krav:

Hon ska komma varken påklädd eller naken, varken hungrig eller mätt, varken ensam heller i sällskap.


"Kraka kommer. Hon är klädd i ett fisknät, har en hund med sig och en lök i munnen."

Kraka kommer. Hon är klädd i ett fisknät, har en hund med sig och en lök i munnen.

Ragnar faller för hennes skönhet, charm, och för att hon så listigt löst hans gåtlika inbjudan.

De gifter sig och får fem söner, Ivar Benlös, Halfdan, Ubba, Björn Järnsida och Sigurd Ormöga. Till dem återkommer vi senare.

Kraka har ett annat namn också – det vet alla korsordslösare. Hon heter även Aslög, och hennes föräldrar är sagans drakdödare Sigurd Fafnersbane och sköldmön Brynhild.

Richard Wagner skrev på 1800-talet en berömd 16-timmars opera, ”Nibelungens Ring”, om Aslögs föräldrar. Den spelas varje år fyra kvällar i augusti i Bayreuth i Tyskland.

Munkarna hade varningssystem för vikingarna

I spetsen för en flotta på 120 drakskepp seglar Ragnar Lodbrok våren 845 längs Nordsjöns södra kust. I Le Havre viker han in i Frankerrikets stora flod Seine.

De har 20 mil kvar till målet: kung Karl den skalliges palats i Paris.

Paris är en stor stad redan då, men inte landets huvudstad.

På Ile de la Cité, ön mitt i Seine, finns det kungliga slottet och katedralen fylld av kyrkliga skatter.

Ni som besöker ön i dag hittar det ståtliga Palais de Justice på platsen där kungens palats låg och kyrkan har ersatts av Notre-Dame (som började byggas på 1100-talet).

Det är inte första gången vikingar plundrar i trakten. Munkarna längs Seine har ett varningssystem: de tänder eldar och skickar ryttare med bud från kloster till kloster när de skymtar drakskeppens gulröda segel.

Abboten i Saint-Germain sänder varningar till ärkebiskopen av Paris och till Karl den skallige om att ny fara syns på floden.

Kungen kommer med sina ryttare. De posteras på Seines stränder vid Ile de la Cité. Vikingarna måste stoppas innan de går i land.

Ragnar Lodbrok attackerar på västra stranden där kung Karls styrkor är svagast. Ett regn av pilar möter vikingarna. De skyddar sig med sköldborgar och rycker framåt.

Striden blir våldsam. Många dör på båda sidor. Stranden färgas röd av blod. Till sist ger frankerna upp och flyr.

Lodbrok avrättar 111 av fångarna och hänger deras huvudlösa kroppar i träden. På andra stranden sitter Karl den skallige hjälplös på sin häst och ser på.


Travis Fimmel spelar Ragnar Lodbrok i "Vikings".
Foto: Bernard Walsh / BERNARD WALSH

Omringar palatsön på påskdagen

På påskdagen den 28 mars 845 omringar vikingarna palatsön. De möter inte mycket motstånd. Försvarsverken på Ile de la Cité är från romartiden och krossas lätt. Lodbroks män plundrar och bränner och bytet blir rikt.

Kung Karl flyr med sitt hov och söker skydd hos munkar i Saint-Dénis-klostret.

För att hindra ännu mer blodbad kallar kungen till förhandling. Han ger Lodbrok ett generöst bud i utbyte mot att lämna staden - silver.

Tunnor fulla, tre ton, värt en hissnande summa.

Lodbrok lastar skeppen och seglar hemåt. De rövar ännu mer. I avtalet ingår även att Karl den skallige ger vikingarna tillstånd att plundra kloster längs resan.

Kungen och hans tre bröder ligger i inbördeskrig om makten i Frankerriket och Karl den skallige tycker det bra om hans fienders områden försvagas.

Hamburg blir nästa offer för Ragnar Lodbrok. Inte för att staden på den tiden är särskilt rik, stor eller viktig. Orsaken är en annan.

År 830 gör påven i Rom det lilla fiskesamhället Hamburg till huvudort för kyrkans mission att kristna hedningarna i norr.


"Vikingarnas kungar känner sig hotade av vad de kallar irrläror. Påvens hus måste krossas."

Vikingarnas kungar känner sig hotade av vad de kallar irrläror. Påvens hus måste krossas.

I Hamburg finns en kyrka och ett munkkloster med många ovärderliga handskrifter. Biskop för det nygrundade ärkestiftet är 44-årig man som vi kommer att höra mycket talas om.

Han heter Ansgar, en benediktinmunk.

Ansgars andra kontakt med vikingar håller på att kosta honom livet. Han flyr från det brinnande klostret och lyckas rädda heliga reliker som han bär i en säck.

Andra munkar råkar illa ut. De som överlevt kedjas med fotbojor och släpas till drakskeppen. De säljs senare på slavmarknaden i Hedeby.

Kommer till Birka

Ansgar känner vikingar sen tidigare. 829 kommer han till Svearikets viktigaste handelsplats på ön Birka i Mälaren och försöker förmå hedningarna att överge åskguden Tor och asakungen Oden för Vite Krist.

Ansgar talar för döva ören, ändå låter rikets hövding Björn honom både leva och fortsätta missionera i ett par år. Sen ger Ansgar upp och vänder hem.

Några år senare kommer tre andra av Guds tjänare till Birka. De blir martyrer efter att vikingarna huggit huvudena av dem.

Ansgar är en modig man. Trots att hans kloster och kyrka i Hamburg bränts till aska vågar han sig till Birka ännu en gång, år 851.

En och annan viking byter tro och hängkedja runt halsen, Torshammaren mot korset. Men för det mesta utsätts kyrkomannen för hån och spe.

853 upplöser Ansgar sin lilla församling och åker hem.

Långt efter sin död får Ansgar sin belöning. Vi ger honom hederstiteln Nordens apostel. På Birka (som heter Björkö i dag), reses 1834 Ansgarsmonumentet på höjden ovanför hamnen där han gick i land.

Gustaf Skarsgård spelar Folke som bygger drakskepp i "Vikings".

Hårdaste straffet – fredlöshet

Ni som följer tv-kanalen Historys succéserie ”Vikings” vet en del om Ragnar Lodbrok och hans söners vilda äventyr.

Tro inte allt ni ser. Varken på vikingatiden eller nu finns det fjordar eller renar i danernas land.

Och när Lodbrok dömer folk av egen klan till dödsstraff så hände det aldrig. Vikingalagens värsta straff är att döma till fredlöshet, att mista heder och hem och fördrivas från byn. De dömda kallas nidingar och kan inte räkna med beskydd av någon.

Några svenskar ingår i seriens vikingafölje:

Gustaf Skarsgård, 38, är sen seriestarten Floke som bygger drakskepp.

Anna Åström, 27, som spelade Ofelia i SVT:s julkalender ”Dieselråttor och sjömansmöss”, var Ragnar Lodbroks fru Aslögs tjänarinna i några avsnitt.

David Lindström, 22, från tv-dramat ”Blå ögon”, spelar Sigurd, en av Lodbroks söner.

Josefin Asplund, 26, som setts i ”The girl with the dragon tattoo” och ”Call Girl, är vikingakvinnan Astrid.

Satte moské i brand

Hundra år efter profeten Muhammeds död har kaliferna i den umayyadiska dynastin erövrat ett världsimperium som sträcker sig i öst från floden Indus på Indiska halvön över norra Afrika till nuvarande Portugal och Spanien i väst.

På Iberiska halvön finns både kristna kungadömen och det muslimska al-Andalus. Största staden är den oändligt rika Córdoba med över 100|000 invånare.

Första kända vikingatåget mot morernas rike rundar nuvarande Portugals sydspets Cabo de Sao Vicente sommaren 844. Det är en stor grupp; 2|000 krigare med 60 drakskepp och ett okänt antal lastfartyg, så kallade knarrar, avsedda för att lasta rovbyte och slavar.

Några skepp viker in i floden Guadadalquivir, mot Sevilla och Córdoba. Sevilla blir ett lätt byte. Portarna och murarna som muslimerna byggt för att skydda staden forceras lätt.

Med eldpilar sätter vikingarna den stora moskén i brand. I sju dygn plundrar, bränner och mördar de.

Då inget mer finns att ta seglar de norrut, mot Córdoba.

Längre upp för floden, vid byn Tablada, möts de av en överraskning. Córdobas emir Abd al-Rahman väntar med sina elitsoldater.

Vikingarna anses på den tiden vara de yppersta krigarna. Nu möts de av män som är jämbördiga i skicklighet med vapen, krigsvana och list.

Och lika grymma.

Det första stora militära mötet mellan araber som vikingar står vid flodstranden i november 844.

Och för första gången berättar krönikorna om ett svidande och blodigt nederlag för nordmännen.

500 vikingar dör, bland dem en hövding, och fyra drakskepp blir till aska.

Emiren hugger huvudet av 200 vikingar, även hövdingen, saltar ner, stoppar i tunnor, och sänder till sin bundsförvant, emiren i Tanger, för att visa att vikingar inte är oslagbara.

Tv-serien "Vikings" har dramatiserat livet för tusen år sedan och visar upp det brutala våldet som nordmännen kunde utöva ynder sina plundringståg och inbördes strider.
Foto: HBO/TV4

Vikingarna når Rom

Björn Järnsida är näst äldste son till Ragnar Lodbrok. Namnet bär han eftersom han sägs vara så stark att inte ens det vassaste vapen biter på honom.

Överlevande från katastrofen i Guadalquvir-dalen har berättat för honom om rikedomarna i al-Andalus och om de stora slavmarknaderna.

Försommaren 858 seglar Björn Järnsida söderut med ännu fler krigare - daner, svear och norrmän - och ännu fler drakskepp.

I Biscayabukten lämnar de fartygen och rider de tio milen mot Pamplona i det kristna Navarra. Stadens ledare tas till fånga och de köper sina liv i utbyte mot 70|000 silverdinarer.

De fortsätter söderut, genom sundet vid Gibraltar.

I Algeciras bränner de moskén och plundrar byarna runtom. De gör staden till flottbas och seglar över sundet till det som i dag är Marocko på jakt efter slavar.

Människor från länderna söder om Sahara kallas av vikingarna för blåmän. De är exotiska och eftertraktade på slavmarknaderna. Särskilt för unga pojkar och flickor får vikingarna bra betalt av morerna.

Järnsida och hans män seglar längs Medelhavets kuster och rövar där inga vikingar tidigare varit.

De härjar på Mallorca, längs spanska Costa Brava, franska Cote d´Azur och den liguriska Rivieran i norra Italien.

De seglar uppför floden Arno och stjäl guld och kyrkans skatter i Pisa, en gammal romersk handelsplats. Det lutande tornet finns inte då, det byggs 1173.

Vikingarna seglar in i Genuabukten och längs Toscanakusten. En morgon slår skeppsutkiken larm. Han ser en stor befäst stad, glänsande av vit marmor. De skymtar tornet från en väldig katedral.

Vikingarna tror att de kommit till Rom, den eviga staden, som sägs vara ännu rikare än Konstantinopel.

Lurade sig in i klosterkyrka – mördade präster

Staden är så mäktig och så väl försvarad att vikingarna inte vågar sig på ett försök att den med storm.

Björn Järnsidas vapenbroder Hastein funderar ut en list.

Drakskeppen ankrar i hamnen. Stadens portar är stängda och på murarna står bågskyttar redo att slå tillbaka ett anfall.

En viking utan vapen med fridsflagg kommer till stadsporten och bankar på. Hans budskap är att drakskeppens hövding är svårt sjuk och vill döpas i den sanna tron innan han dör.

Ingen kyrklig kan neka en döende man den sista smörjelsen.

Biskopen i full skrud går till skeppet där Hastein, som låtsas vara mycket illa däran, ligger. Han ber böner och smörjer med helig olja.

Nästa dag knackar vikingarnas budbärare på stadsporten igen. Han säger att hövdingen dött under natten och att vikingarna vill att han ska få en kristlig begravning. Även den önskan beviljas.

Biskopen lovar att själv utföra begravningsritualen och hövdingen ska få sin sista vila i stadens kloster.

I utbyte kräver biskopen att vikingarna ska skänka allt guld och silver de rövat till kyrkan. Vikingarna lovar.

Hastein bärs på bår från skeppet. Vikingar med smycken och halskedjor och yxor och svärd som är prydda med guld och ädla stenar går före. De visar sin sorg genom att gråta, klaga högt och slå på skördarna med sina yxor.

Stadens invånare trängs på gatorna för att se de fruktade främlingarna.

Klosterkyrkan är fylld. Hasteins bår bärs in. Biskopen börjar hålla tal – om hedningen som inför döden valde Vita Krist.


"Han kastar sig över biskopen som står med Bibeln i hand och hugger honom i hjärtat."

Plötsligt vaknar den döde. Hastein har haft svärdet dolt under svepningen. Han kastar sig över biskopen som står med Bibeln i hand och hugger honom i hjärtat.

Därefter dödar han snabbt de andra prästerna. Samtidigt reglar andra vikingar katedralens port inifrån.

Det blir ett blodbad. Gråtande och skrikande män, kvinnor och barn huggs ner utan nåd.

Historikern Dudo av Saint-Quentin beskriver långt senare händelserna i ”Den normandiska historien:

”Våldsamheterna fortsatte på gatorna där mängder av stadsbor blev dödade. Stadsporten öppnades och fler vikingar fortsatte den skoningslösa slakten. Till slut är nästan alla döda”.

Vikingarna hittar en stor amfiteater, ett Form med många välfyllda butiker och ståtliga hus som byggts av Carraramarmor.'

Men inte är det Rom. En av stadens borgare säger namnet på staden innan han dör.

Staden heter Luna (nu heter den Luni) och ligger 30 mil norr om Rom.

Hastein är besviken. Kraftiga unga män och unga vackra kvinnor lastar han i skeppen för att säljas som slavar. Han bränner Luna till grunden och inget liv finns kvar då drakskeppen lättar ankar.

För Björn Järnsida slutar vikingatåget illa. År 862, på väg hem, går hans skepp under i en storm Engelska kanalen. Av de 80 drakskepp som reste ut återvänder bara 18.

Ragnar Lodbruk åker ut på en färd för att krossa de engelska kungarna, men ha råkar illa ut. I ett fältslag mot kung Ella blir han tagen levande. I tv-serien "Vikings" får tittaren ta del av händelsen.
Foto: HBO/TV4

Ryktbarhet det viktigaste för vikingarna

För vikingar är ära och ryktbarhet det viktigaste i livet På gillena sjunger skalderna om modiga mäns bravader.

När Ragnar Lodbroks blir äldre bleknar hans äventyr. Sönernas bedrifter, särskilt Björn Järnsidas, Sigurd Ormögas och Ivar Benlös, når ännu högre hjälterykte.

Lodbrok vill visa att gammal är äldst. Han riggar sina drakskepp och ger sig i väg på äventyret som blir hans sista.

Planen är att krossa de engelska kungarna och göra hela ön till lydrike under danerna. Det ska ge honom ära till evigheten.

England på den tiden består av ett lapptäcke av små självständiga kungadömen: Östanglia (East Anglia), Wessex, Northumberland och Mercia, där London ligger.

Ragnar Lodbruk råkar illa ut. I ett fältslag mot kung Ella blir han tagen levande och förs till kungens palats i staden York.

Lodbrok vägrar att säga sitt namn. För att tvinga vikingen att tala kastar kungen honom i en grop med giftiga ormar.

Medan ormarna biter honom med sina huggtänder sjunger Lodbruk enligt sägnen en drapa som blir berömd (”Ragnar Lodbroks dödssång”).

Verserna börjar med stofen: Vi fällde dem till marken med våra svärd.

I sitt sista andetag uttalar den döende vikingen en profetia: ”Grymta månde grisarna om de visste vad den gamle galten lider”.

Dödsbudet når sönerna. De svär att hämnas.

I skymningen en vårkväll 865 ser kustborna i Östanglia en syn som väcker fasa. Hela horisonten fylls av rödgula segel.

De ser långskeppen, de slanka krigsfartygen, som kommer med mördare, plundrare, slavjägare.

Lodbroks söner Ivar Benlös, Halfdan och Ubba har rustat den största vikingaflottan som någonsin setts.

Den här gången kommer nordmännen inte för snabba räder och snabbt silver. De ska förverkliga Ragnar Lodbroks dröm: att driva bort kristendomen och göra ön till ett vikingarike.

Männen rycker fram genom Östanglia. De stjäl hästar, spannmål och pengar och tvingar fram fredsavtal med lokala hövdingar.

Vintern 866 fortsätter de norrut och härjar i det bördiga området kring floden Tyne.

Därefter delar de styrkan i två. En grupp rider norrut, de andra bordar skeppen.

Målet är Northumerland, ett platt och kargt landskap där flera stormän krigar om makten.

Där finns kung Ella, mannen som mördat Ragnar Lodbrok.

Han besegras i ett fältslag och tas till fånga. Hämnden blir grym. Kungen avrättas med en metod som vikingar kallar blodörn.

Männen som överlever striden tvingas se på. Kungens rygg skärs upp och revbenen skärs av så att de liknar fågelvingar. Därpå slits lungorna ur kroppen. Döden kommer plågsamt och sakta.

Kung Edmund mördas

I Östanglia sätter sig en annan kung, Edmund, till motvärn. Han vinner flera slag och tvingar Ivar Benlös och Ubba att lämna området. De återkommer med brodern Halfdan och förstärkning.

Kung Edmund förlorar ett stort slag. Han tas till fånga, kedjas och förs till Ivar Benlös.

Hedersregeln på slagfältet är att låta en besegrad motståndare som kämpat tappert behålla livet.

Ivar Benlös är beredd att låta kungen leva. Villkoret är att han inför sina män överger kristendomen och övergår till asatron.

Kungen vägrar. Då binds han vid en påle. Vikingarna ställer sig i halvcirkel. På kommando avlossar de pilar som genomborrar kungen.

Därpå drar Ivar Benlös sitt svärd och hugger huvudet av honom.

Det händer den 20 november 870 i Hoxne i nuvarande grevskapet Suffolk.

I dag vördas kungen som helgon i romersk- katolska kyrkan. Hans namn är Edmund Martyren och många kyrkor i England är uppkallade efter honom.

Vikingarna bygger sitt starkaste fäste i York. Staden ligger på en landtunga mellan floderna Ouse och Foss. Läget är strategiskt och lättförsvarat.

De kallar fästningen för Jorvik.

Vikingakungar kommer att styra där i 100 år, tills de jagas bort 954.

Ivar Benlös blir kung över kelterna och härskar från Dublin över ett rike som sträcker sig till Skottland, Hebriderna och öarna i Irländska sjön till Wales.

Han är 79 år då han dör 873.

Halfdan blir kung över Northumberland. Han dör i ett sjöslag på Irländska sjön 877.

Ubba erövrar London och Nottingham och styr en period över Mercia. Vad som senare händer med honom är okänt.

För att tvinga Ragnar Lodbrok att prata kastas han i en grop med giftiga ormar. Scenen skildras i tv-serien "Vikings".
Foto: HBO/TV4

Vikingarna gav namn åt lördag

Vikingarna mördar hövdingar och stormän och delar ut förlorarnas hus och jord till sina krigare. Många av dem lever som bönder och går ut i krig bara då de blir kallade.

Vikingar som bosätter sig blir populära bland kvinnor. De är spännande, kraftfulla, handlingskraftiga män.

Vikingarna klär sig elegant, med starka blå och röda färger i tunika och mantel. Stormännen har prydlig mustasch, välansat skägg och under hjälmen elegant uppfäst hår.

Tvättdag heter laugardag på vikingarnas språk, fornnordiska. Det blev lögardag – och nu säger vi lördag.

Då kokar vikingar stora grytor med vatten och tvättar sig rena.

Kim Hjardar, historiker som skrivit boken ”Vikingar i krig”, säger:

– De tvättade sig och hade rena kläder. Det var ovanligt i dåtidens Europa. Deras klädstil skapade ett mode, särskilt i Northumbria i England.

Många vikingar gifter sig med kvinnor från trakten där de stulit jord, bildar familj och återvänder aldrig hem till Norden.

Området i England där de nya erövrarna slår sig ner blir känt som Danelagen, där danska lagar och seder råder.

På Irland blir många vikingar kvar. På 800-talet växer det upp en stor grupp ”halvblodsvikingar” som är resultat av förhållanden mellan nordmän och iriska kvinnor.

De kallas ”Gall-Gaedhil” (främmande kelter). De står utanför både vikingasamhället och det iriska. Deras fäder ses som förrädare av både nordmännen och irerna.

FAKTA

BIRKA VAR HANDELSCENTRUM

De svenska vikingarnas viktigaste handelsstad var ön Birka, nuvarande Björkö, i Mälaren. En sveakung grundade staden – som anses vara Sveriges första - på 700-talet.

Norrmännen sålde sina rövade varor i Kaupang vid Oslofjorden. Den största handelsplatsen var Hedeby i Danmark.

Vikingarna kom för att sälja järn, hudar, bärnsten, horn och pälsverk. Eller lyxvaror som silver och siden som var krigsbyte.

Köparna var handelsmän från Europa som bytte mot varor som inte fanns här: pärlor, glas, sidentyger, arabiskt silver.

Runt stadsområdet finns över 2|000 bevarade vikingagravar och utgrävningar pågår fortfarande.

Ön försvarades av yrkessoldater. Vid utgrävningar 1934 hittades inne i samhället rester av en fästning som omgavs av murar sten och stockar. Soldaternas utrustning var spjut, yxa, sköld och läderhjälm. Officerarna bar ringbrynja av järn, hjälm och svärd.

År 1009 anfölls Birka av Olof Skötkonungs fiende, den norske kungen Olav Haraldsson, och övergavs. Sigtuna blev därefter den viktigaste staden.