Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Veckan vi slutade att äta kyckling

Tömmer butiken. Roland Hedin och Jonas Ewelönn plockar bort Kronfågels produkter ur frysdiskarna på VI-Matpressen i centrala Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Jason Remen, 39, och hans fru Kirsten, 34, kommer ut från Ica med en påse majskyckling.
- Vi äter det en gång i veckan och förmodar att det som säljs i butiken är kontrollerat, säger Jason Remen.
Familjen Remen har inte drabbats av kycklinghysterin. Det har däremot många andra - en tredjedel av befolkningen vågar inte äta.
Här är historien om veckan när Sverige slutade köpa kyckling.
Oron har spridit sig dag för dag sedan glasskärvor hittades i förpackad kyckling - både färsk och djupfryst.
TV4 har låtit göra en opinionsundersökning, som visar att en tredjedel av svenska folket har slutat äta kyckling. Av kvinnorna är det 41 procent, bland männen 24.
Och de som fortfarande vågar äta kyckling håller extra koll på vad de äter.
Antonella och Kenneth Baremo i Tyresö utanför Stockholm bjöd några kompisar på middag i fredags kväll, bland dem två barn - Betrice, 12, och Adam Johansson, 10. Det skulle bli ugnsstekt kycklingfilé med ris och kantarellsås.
- Jag hade köpt Willys frysta kycklingfilé för några veckor sedan. När jag stod och lagade till kycklingen trodde jag först att det var en isbit. När vi sedan började äta hittade vi en glasbit, säger Antonella Baremo.
Familjen är de senaste av en lång rad människor som uppger att de gjort glasfynd i kyckling.

20 mars gjordes
den första upptäckten i Kronfågels färska lårfilé. Dagen därpå upptäcktes glasbitar i Icas färska EMV-kyckling och nu kom larmen allt tätare. Efter en vecka hade Kronfågel återkallat 500 ton. Nu är de uppe i ofattbara 900 ton som måste förstöras och brännas.
Kylboxar står tomma, containrar med kyckling är fyllda och lastbilslass med kyckling körs till destruktion. Nu kopplas polisen i Valla utanför Katrineholm in. Det är i Valla som Kronfågel har sin största anläggning. Polisen åker dit och uppger att en förundersökning har inletts och att personalen förhörs.
I första skedet misstänks att någon i personalen - cirka 300 - kan vara skyldig till sabotage.
- Vi förhör personalen, säger polisens presstalesman Lars Franzell.
Susanne Eriksson, 45, är fackets ordförande på Kronfågels anläggning i Valla. Hon har jobbat i fabriken sedan 1994.
- Jag har inte sett till polisen bland de anställda, polisen har bara pratat med cheferna, säger hon.
Vallafabriken har många produktionslinjer; från slakt, rensning och styckning till förpackning. Susanne jobbar vid den andra produktionslinjen - "rensen".
- Jag besiktar de slaktade kycklingarna; tittar på förändringar i levern eller kollar om kycklingarna har tumörer - sådana kasseras direkt.
Susanne Eriksson säger att de anställda känner olust - dels för att teorier om internt sabotage kan ha förekommit, dels för att ytterligare glaslarm kan skada fågelindustrin i längden.

Anläggningen bevakas
nu dygnet runt av patrullerande väktare och Kronfågel har infört besöksförbud.
- Vi vet inte var vi hamnar, säger hon.
Hon säger också att glas absolut i n t e kan ha hamnat i kycklingen på fabriken.
- Vi får inte ta in flaskor och glas och i personalmatsalen äter vi på blåa plasttallrikar - det känns nästan som att vara på picknick...
Varken polis eller Kronfågel tror att någon på insidan är sabotör.
- Produktionskedjan är intakt. Vi har analyserat den både framlänges och baklänges flera gånger. Vi kan inte se att glaskällan finns hos oss. Dessutom kan vi avfärda att glasbitarna skulle ha kommit från kycklingfodret. Om en kyckling skulle få i sig glas med maten hamnar glaset inte i musklerna, säger Jenny Fridh, informationschef på Kronfågel.
Från början påstods det att Säpo var inkopplat på fallet. Det framstod plötsligt som om rikets säkerhet stod på spel - nu var det allvar.
Men det var inte sant. Från början tyckte Katrineholmspolisen inte att man behövde någon hjälp.
- Det var först i tisdags som vi fick en formell begäran från polisen i Sörmland om att vara behjälpliga, säger Säpos informatör Tina Israelsson.
I veckan fick glas-i-kyckling-härvan ännu större proportioner.
Nu hade det kommit larm från Boden, Umeå, Örnsköldsvik, Bollnäs, Stockholm, Örebro, Karlstad, Laxå, Uddevalla, Linköping, Tvååker, Hässleholm, Klippan, Burlöv, Malmö, Ystad, Sjöbo...

En mängd polismyndigheter
runt om i landet hade fått anmälningar om glas i kyckling och i torsdags beslöt rikspolisstyrelsen att Rikskriminalen skulle samordna alla utredningar.
- Det kan ta ett par dagar innan vi har en heltäckande bild av läget. Vi har inga teorier alls utan är i insamlingsfasen. Vi har inte gjort några analyser än. Den enda gemensamma nämnaren mellan fynden är att det rör sig om glasbitar, säger Tommy Hydfors, biträdande chef vid Rikskriminalen.
I fredags träffade han folk från Coop, Ica, Axfood, Bergendahlgruppen (City Gross), Kronfågel, branschorganisationen Svensk fågel samt Svensk handels säkerhetschef Dick Malmlund.
- Vi fick veta hur vi ska göra för att inte förstöra bevismaterial, hur vi ska ta upp anmälningar och hur vi ska samarbeta, säger Dick Malmlund.
Nu har säkerheten i butikerna höjts.
- Vi har de ordinarie övervakningskamerorna. Dessutom jobbar de ordinarie butikskontrollanterna, som nu har fått ett extra fokus, med att kolla så ingen stoppar glasbitar i maten, säger Malmlund.
I början av veckan satte rädslan och oron fart på allvar. Då bestämdes att kycklingen skulle strykas från menyn på sjukhus ibland annat Varberg, Halmstad, Malmö, Lund och Stockholm.

I Växjö har kycklingrätter stoppats på grundskolor och förskolor.
Företaget Merirest som lagar 40000 portioner till sjukhus Lund och vill returnera köttet till Kronfågel. Samma sak gäller Eurest, som driver 75 personalrestauranger i landet. I Skåne har flera kommuner beslutat att tillfälligt sluta servera kyckling.
Det är naturligtvis upp till var och en att bedöma hur stor risken är att få i sig glas om man äter kyckling, men faktum är att hittills har Kronfågel bara fått in 14 bekräftade fall av glas i kyckling - tolv från lårfiléer märkta Kronfågel, en från varumärket Ivars (danskt) och en från Coop (som tillverkas av Kronfågel).
- Vi har märkt att storköken har slutat beställa kyckling. De har valt att sluta servera kyckling, även om det inte grundar sig på fakta - de har inte hittat glas. Däremot grundar det sig på deras egen oro. Men de lager med kyckling som de har kvar vill vi inte ta tillbaka, säger Kronfågels Jenny Fridh.
Psykiatriprofessor Ulf Åsgård säger:
- Det är inte så konstigt att människor har slutat äta kyckling, det är ingen som vill ha glas i maten. Enda sättet att undvika det är att sluta äta. Det är vad förövaren vill ska hända. Men det går inte att rationalisera för människor och säga att det är så liten risk - det vet man ju inte. Att eventualiteten finns betyder ju att det också kan hända mig själv
Äter du kyckling själv?
- Ja, men jag undersöker den noga innan jag äter, säger professor Ulf Åsard.
Kriminologen och författaren Leif GW Persson har försökt analysera läget, och säger att han åt kyckling i fredags kväll.
- Människor är inte kloka i huvudet; det är en ynkedom. Människor dog som flugor i både Lützen och Poltava, och nu håller vi på och tjatar om glasbitar i mat. Den faktiska risken för att drabbas är något mindre än den upplevda risken.., säger Leif GW Persson.
Han har funderingar på hur glaset kan ha hamnat i kycklingen (och senare i brödet, frukten, korven och pyttipannan):
- Det finns alternativa, brottsliga teorier. Det kan vara anställda som är missnöjda, det kan vara miljöaktivister som inte alltid tar på sig skulden, och det tredje alternativet är en vanlig lysmask (galning). Det fjärde är människor med efterapningsbeteende, det femte alternativet är att människor lagt dit glaset själva för att få uppmärksamhet och kanske pengar - förmodligen är det så enkelt. Dårar saknas inte...

Familjen Baremo i Tyresö
, som ringde Willys om glas i kycklingpaketet, säger att de fick svaret, att "du är inte den första som ringer - och säkert inte den sista."
Camilla Fogelström, informationsansvarig på Willys, säger:
- Vi har under senaste tiden fått ett antal larm. Det är en handfull som har kommit tillbaka till affären för att få pengarna tillbaka. Men det finns de som varken har glasbit eller förpackning kvar. Men vi tar allt på största allvar - det handlar ju om konsumentsäkerhet.
Expressen frågar Leif GW Persson:
Tror du att polisen lägger mycket krut på utredningen?
- Nej, det tror jag inte. Varför skulle de göra det? Man får hoppas att den lokala polisen verkligen kollar uppgiftslämnarna ordentligt, säger Leif GW Persson.
Drygt en handfull misstänkta glasbitar i kyckling av nästan en miljon kilo kyckling - hur kan man förklara att så många som en tredjedel av befolkningen nu vägrar äta kyckling?

Henrik Olinder vid Myndigheten
för samhällsskydd och beredskap, är expert på kriskommunikation:
- Det viktiga är människors oro, det är grunden för att man har en beredskap. Människor gör sig därför beredda när saker och ting uppmärksammas.
Han jämför med fågelinfluensan:
- Då pratades och skrevs det mycket om fågelinfluensan, men människor fortsatte att äta kyckling lika mycket som förut. Då påstods det att människor i södra Europa hade drabbats av panik, men så var det inte.
- När något sånt här inträffar dramatiseras det och vi ska inte bara skylla på medierna. Människor talar med varandra, vilket är det mest kraftfulla sättet att kommunicera, säger Olinder.
Han förklarar oron med att dagens människa hela tiden lägger ut sitt förtroende till någon annan, till exempel när det gäller ambulansen eller brandkåren som ska komma i tid.
- Samma sak här - vi har lagt ut vårt förtroende till dem som gör vår mat; det vi köper ska vara säkert från allt från smitta till främmande föremål. När det inte gör det bryts vårt förtroende.
- När saker inträffar och det uppmärksammas är den naturliga reaktionen att man slutar äta och tillaga maten. Det visar att samhället är sårbart på olika sätt. Men fågelproducenterna kan ju inte ha tusentals anställda kontrollanter som kollar så att kycklingarna inte pickar i sig glas eller nålar, säger Henrik Olinder.
- Ju mer uppmärksamhet glaslarmen kommer att få, desto oftare kommer det att ske. Men om det fortsätter länge kommer det inte att uppmärksammas - då är det ingen nyhet längre utan bara ett allmänt problem - och då är det inte spännande att lägga glas i kycklingen längre, säger trebarnspappan Henrik Olinder.
Äter ni kyckling där hemma?
- Ja, vi har ätit kyckling.