Foto: Tomas Säljen/Eps
 Foto: Tomas Säljen/Eps

Veckan då S höll andan

Publicerad
Uppdaterad
För en vecka sedan avgick Håkan Juholt i ett proppfullt köp­center i Oskarshamn.
Carin Jämtin tog kommandot och satte sig i ett maratonmöte med partiets innersta krets. Till slut kunde de enas om en kandidat som ville ta över: Stefan Löfven.
Hans strategi är välplanerad, enligt Expressens källor: Håll dig undan de första dagarna så att du är förberedd. Och låt Juholt göra comeback.
Expressen har kartlagt veckan då Sveriges största parti höll andan.
Foto: Roger Vikström
Det har varit en turbulent vecka för Socialdemokraterna, kanske en av de mest händelserika i partiets historia. På mindre än en vecka lämnade partiledaren Håkan Juholt sin post för att ersättas av en annan. Under torsdagen offentliggjorde VU sin nye kandidat. Och redan under fredagen väljer partistyrelsen IF Metalls ordförande Stefan Löfven till ny partiordförande.
Efter fredagen har Löfven hållit sig undan frågor. Taktiken är nämligen fastställd: Håll dig undan de första dagarna så att du är väl förberedd när politiken ska förklaras - grodorna och popcornmaskinens tid är förbi. Och förbered en comeback för Juholt. Så ser strategin ut, enligt Expressens källor.
Stefan Löfven har nu satts i skolbänken. På lördagen åkte han till riksdagen för att lära sig mer om svensk politik.
Förutom inskolning står en stark skugg­regering i riksdagen på dagordningen. Löfven behöver en stark gruppledare som kan ta riksdagsdebatterna mot Reinfeldt men också en skuggfinansminister som kan matcha Anders Borg.
Han är också satt under press att ta vara på Håkan Juholt. Inom partiet har behandlingen av Juholt väckt starka känslor och ett krav från Juholts vänner i VU har varit att hans heder ska återupprättas, enligt en S-källa.
Så här började veckan:

LÖRDAG 21 januari

Men bara för drygt en vecka sedan var situationen inom S en annan inför dåvarande ledaren Håkan Juholts press­konferens i Oskarshamn.
Håkan Juholt värmer upp med Monthy Python i det röda radhuset med vita fönster i Oskarshamn. Köpcentret Flanaden fylls samtidigt med folk.
Vid 15.01 ställer sig Juholt framför mikrofonerna. Tv-kamerorna är uppställda i en halvcirkel runt den provi­soriska lilla scenen. Inne på Domus inte långt därifrån avslöjar Expressens förstasida i tidningsstället vad Juholts ska berätta. "GER UPP", står det.
Efter en stund kommer Juholt till kärnan i budskapet. Socialdemokraternas kortaste partiledarkarriär någonsin är över.
- Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna, säger han.
Folk i publiken ropar "Nej!". Vissa börjar gråta. Det blir väldigt tydligt varför Juholt valt Oskarshamn för sin sorti. Han lämnar köpcentret och åker hem utan att svara på frågor.
I Stockholm agerar partiet snabbt och håller pressträff vid 16.30.
Carin Jämtin kliver in i hörsalen på Sveavägen 68. Det är hon som leder partiet nu. Det verkställande utskottet, inklusive Jämtin, avsatte Juholt, så hon visste vad som skulle ske. Ändå hävdar hon att det var hans beslut.
Presskonferensen känns improviserad. Hon upprepar sig och famlar efter ord.
- Det är med sorg i hjärtat som jag tror att alla svenskar, eh, alla socialdemokrater i Sverige tog emot det här budskapet i dag, säger hon.
Journalisterna på plats får reda på vad som ska hända nu. VU "förbereder" partistyrelsen i frågan om hur man ska ta fram en ny partiledare. I praktiken betyder det att VU bestämmer, partistyrelsen lyder. Siktet är inställt på att ha en ny S-ledare klar till fredagen, då partistyrelsen ska sammanträda.

 

SÖNDAG 22 januari

Det var bara en tidning som fick prata med Håkan Juholt samma dag som han avgick. På söndagen publicerar Östran, tidningen som Juholt själv är tjänstledig ifrån, en stor intervju med fotografen som blev partiledare.
Han är lite bitter över misstag han har begått, men vill ändå signalera att han är på gott humör.
- Det har varit roligt hela tiden. Till och med nu på morgonen har jag haft kul, säger Juholt.
På söndagen sätter sig VU i sitt första möte efter Juholts avgång. Vid 14.30 samlas ledamöterna på Sveavägen 68.
På väg in till mötet svarar de på frågan om de vill bli partiledare. En efter en säger de nej. Även Stefan Löfven.
- Nej, det är inte aktuellt, säger han.
Sex och en halv timma senare tar VU paus. Det serveras potatiskaka till middag. Leif Pagrotsky twittrar och klagar skämtsamt över att han inte fick öl till maten.
Jämtin medverkar på kvällen i Agenda.
Plötsligt är hon rak och tydlig i svaren. Det är inte alls samma förvirrade partisekreterare som höll presskonferens dagen innan.
- Nu måste jag kliva in i den här rollen och vara ledare, säger hon.
Efter Agenda återupptas mötet på Svea­vägen.
Expressen avslöjar nästa dag att Jämtin under detta möte fått frågan om hon vill leda partiet. Det är framför allt vänsterfalangen som försöker övertala henne. Men Carin Jämtin säger nej.
Strax före midnatt samlar hon journalisterna igen för att meddela att man inte kommit fram till något. Beskedet är att man diskuterar om partiet ska utse en tillfällig partiledare direkt eller utlysa en extra­kongress.
Men i själva verket pratar man redan namn. Och i medierna är spekulationerna i full gång.

 

MÅNDAG 23 januari

VU träffas vid 10.00 på Sveavägen. På väg in till mötet fortsätter ledamöterna att anmäla sitt ointresse för partiledarposten. De som inte sitter i VU gör samma sak i medierna. Ingen verkar vilja ta över efter Juholt.
Enligt Ekot har VU under helgen enats om att tillfråga ex-ministern Anders Sundström, i dag vd för Folksam, men fått nej.
Det är alldeles tydligt att VU pratar namn, även om nästan alla ledamöter förnekar detta. Sven-Erik Österberg är den enda i VU som erkänner att man diskuterar efterträdare.
- Ja, det är klart att man har gjort, säger han på väg in till VU-mötet.
Vid 14.30 är mötet slut. Jämtin håller presskonferens strax efter 15, men ger bara beskedet att det finns krav från partiet på en snabb process.

 

TISDAG 24 januari

Efter att det står klart att VU har problem med att komma fram till ett namn börjar det snackas om att kandidaten blir en kompromisslösning, någon som tillhör varken höger- eller vänsterfalangen.
Expressen listar på tisdagen möjliga uppstickare. Först på listan är Stefan Löfven, ordförande för IF Metall och ledamot i VU.
Carin Jämtin håller en presskonferens innan partiets gruppmöte i riksdagen, där hon berättar att det troligen inte väljs någon ny partiledare på fredag.
Thomas Östros, som tills nu hållit sig undan frågan, säger att han inte är intresserad. Samma dag går Morgan Johansson ut och säger att han är beredd att ta över, men hellre ser att någon annan tackar ja.
VU sätter sig i möte vid 18.00, denna gång på riksdagskansliet.
Och nu börjar det röra på sig. När leda ­ möterna kommer ut strax efter 23 på kvällen meddelar Jämtin att "många namn" är i luften.
Enligt källor till Expressen har Stefan Löfvens namn kommit upp på tisdagen och flera ledamöter har inlett en övertalningskampanj.
Och kanske var det denna kväll han bestämde sig. Samma kväll ringer till Stefan Löfven nämligen till sin mamma och säger att han ska bli partiledare. Iris Melander, som hon heter, berättar senare för både Expressen och SVT:s "Mittnytt" om samtalet från sonen på tisdagen.
På kvällen rapporterar TV4 att ex-ministern Ulrica Messing fått frågan från VU.

 

ONSDAG 25 januari

Ulrica Messing går snabbt ut i medierna och meddelar att hon inte ställer upp.
VU sätter sig i möte på riksdagskansliet vid 12.00. Strax innan 19.00 tar de en paus och Carin Jämtin håller presskonferens.
- Vi kommer att föreslå en kort process där partistyrelsen utser nästa partiordförande. Vi föreslår det på fredag den här veckan på partistyrelsemötet. Nu går arbetet vidare med att diskutera namn, säger hon.
Men VU har kommit längre än vad hon låter påskina. Stefan Löfven är namnet som de pratar om.
Han har redan ringt sin mamma och berättat att det är klart.
Efter presskonferensen åker VU ut till en konferensanläggning i Saltsjöbaden. Man äter en trerätters middag och dricker vin.
Källor till både Expressen och TV4 uppger på kvällen att Stefan Löfvens namn varit uppe på mötet.
Vid 23.55 lämnar ledamöterna Saltsjö­baden. Plötsligt är Stefan Löfven väldigt hemlighetsfull.
- Jag kommer inte att kommentera någonting överhuvudtaget, säger han till Expressens reporter Johanna Ekström.

 

TORSDAG 26 januari

Västerbottens Folkblad går ut med nyheten att Stefan Löfven är klar som ny partiledare. Expressen har VF:s uppgifter på förstasidan samma dag.
Vid 09.30 sätter sig VU i möte på Svea­vägen. Löfven undviker frågor på väg in till mötet.
Klockan 14.55 står det klart att han är VU:s kandidat. Då intar Löfven scenen och håller presskonferens tillsammans med Carin Jämtin.
- Jag är väldigt stolt över att vara verk ­ ställande utskottets kandidat, naturligtvis, till uppdraget som partiordförande för Socialdemokraterna, säger han.
Expressen besöker Stefan Löfvens mamma Iris, som är stolt som en tupp. Hon berättar att sonen ringde redan på tisdagskvällen och berättade.
- Jag hörde först inte att det var Stefan. Han var så tystlåten. Men så sa han: "Det är klart nu, det är jag som blir ny partiledare. Men det är hemligt tills på fredag", säger Iris.
23.35 på torsdagen kommer Löfven ut från partihögkvarteret, där han gratuleras med rosor av Expressens reporter Diamant Salihu.
- Kommer det en sådan här bukett varje vecka nu, skojar han.
Kvart i tolv på natten kommer han hem till lägen­heten i centrala Stockholm.
- Det känns väldigt bra, säger Löfven till Expressen innan han går in i porten.

 

FREDAG 27 januari

Vid 09.00 sätter sig partistyrelsen i sammanträde på Fotografiska i Stockholm. Där väljer de Stefan Löfven till tillfällig partiledare fram till kongressen i april 2013. Men tanken är att han ska sitta mycket längre än så.
Klockan 12.00 presenteras Löfven som ny partiledare. Håkan Juholt är på plats. Göran Persson syns i minglet, så även Ingvar Carlsson och Thage G. Peterson. Carin Jämtin är gladare än någonsin.
Alla stöttar de Stefan Löfven till hundra procent.
- Detta är det finaste uppdrag som en socialdemokrat kan få, säger en rörd Stefan Löfven i talarstolen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag