Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens ledare samlas i Davos

"BISARRT". "Det är bisarrt, om man ska vara ärlig, med alla man möter. Man blir nästan starstruck", säger EU-minister Birgitta OhlssonFoto: Jens L'Estrade
John Kerry. Foto: Gary Cameron
INFORMELLT. Investors ordförande Jacob Wallenberg har ett informellt möte.Foto: Jens L'Estrade
ÖLFRITT. Det blev ingen öl för David Cameron och Fredrik Reinfeldt i år.Foto: Jens L'Estrade
STJÄRNTÄTT. Filmstjärnan Goldie Hawn hänger lite med norska kronprinsessan Mette Marit.Foto: Mandoga Media
ANSIKTE MOT ANSIKTE. Fredrik Reinfeldt pratar med Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg.Foto: Jens L'Estrade
TOFSMÖTE. Anders Borg anländer till ännu en dag av skämt om hans försvunna tofs.Foto: Jens L'Estrade
David Cameron och Bono. Foto: Denis Balibouse
ROLIGT. Hollywoodstjärnan Matt Damon och förre vicepresidenten och Nobelpristagaren Al Gore har kul i Davos.Foto: Denis Balibouse
Irans president Hassan Rouhani. Foto: Ruben Sprich
Expressens Tomas Kvarnkullen och Jen L'Estrade på plats. Foto: Jens L'Estrade
1 / 11

DAVOS. Världens maktelit har packat ihop och lämnat alpbyn.

Expressen har följt hur regeringschefer, presidenter, kungligheter och vd:ar under fyra dagar deltagit i öppna - och slutna diskussioner.

Och samlat på sig visitkort med några av världens mest eftertraktade telefonnummer.

- Det är bisarrt, om man ska vara ärlig, med alla man möter. Man blir nästan starstruck om man kan säga så, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

TRE UPPMÄRKSAMMADE DISKUSSIONER UNDER ÅRETS WORLD ECONOMIC FORUM

Irans nya öppna inställning

Irans president Hassan Rouhani höll ett uppmärksammat tal inför deltagarna i kongresscentret, i vilket han visade öppenhet för mer samarbete med resten av världen. Han förklarade också att kärnvapen inte hade plats i Irans säkerhetsstrategi, samt att landet ska vara en av världens största ekonomier inom 30 år.

Krisen i Syrien

Samtal om en lösning på krisen i Syrien pågick samtidigt som världsekonomiskt forum - och i fredags när USA:s utrikesminister John Kerry talade i Davos sa han att förhandlingarna som inletts i Schweiz inte kommer att leda till en fungerande överenskommelse så länge Bashar al-Assad sitter kvar. "Denna man måste kliva åt sidan", sa Kerry.

Rörelsefriheten i Europa

Storbritanniens premiärminister David Cameron höll ett anförande i kongresscentret om EU och hur han såg positivt på globalisering och öppenhet. Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, M, ställde sig upp och ställde Cameron mot väggen - och undrade hur det gick ihop med att han vill minska arbetskraftsinvandringen. Diskussionen fick stor uppmärksamhet.

När dörrarna stängts till ett av lunchmötena på hotell Morosani Post i Davos stängs omvärlden ute. Där inne, runt prydligt dukade bord, sitter representanter för den politiska makten, näringslivet och finansvärlden för att diskutera framtiden för ett växande Europa. Årets tema för World Economic Forum i Davos är just “The reshaping of the world" ("Att göra om världen").

Bland deltagarna på lunchen finns flera statsministrar, bland dem Fredrik Reinfeldt. SEB:s vd Annika Falkengren är också här liksom Investors ordförande Jacob Wallenberg.

En knapp timma senare är församlingen upplöst och dörrarna öppnas.

Wallenberg, som är här för 20:e gången, dröjer sig kvar inne i salen och samtalar med flera andra lunchdeltagare.

På väg ut stannar han till och säger:

- Det bästa med det här är möjligheten att träffa en stor mängd människor, det blir som att träffas över en kopp kaffe. Det är inga långa möten. De är inte jättedjupa, men du får tillfälle att stämma av lite grann med varandra. Och när man kan göra det, som här, är ju effektiviteten fantastisk.

De andra svenskarna som sågs till i lokalen, Annika Falkengren och Fredrik Reinfeldt har redan försvunnit i väg.

På väg mot nya möten och seminarier.

Eller personliga samtal med någon de vill träffa och tala med mellan fyra ögon.

Syftet med Världsekonomiskt forum är samma nu som det var när det grundades 1971: att skapa en möjlighet att mötas på ett och samma ställe under en knapp vecka för att lära sig av andra, nätverka och eventuellt inleda samarbeten.

Skillnaden är att det har växt.

Nu omfattar den exklusiva gästlistan inte bara företagsledare - nu är deltagarna även höga politiker, artister, akademiker och entreprenörer.

Enligt New York Times betalar vissa delegater omkring 450 000 kronor för att delta.

Hundratals journalister finns här för att rapportera om det som händer, även om delar av det som händer i Davos traditionellt sker bakom stängda dörrar. Det har fått det årliga mötet att stämplas som en hemlig klubb för de rika och mäktiga.

Men många menar att öppenheten har ökat något.

- Visst, man kommer åt människor på ett sätt man annars inte gör. Samtidigt är det många som går med tre livvakter runt sig, säger Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman.

I uppförandekoden som alla deltagare får ta del av står att läsa om de så kallade Chatham House-reglerna, som uppges gälla i alla situationer:

"När ett möte, eller delar av det, hålls under Chatham House-reglerna kan deltagarna använda informationen man har fått, men varken identiteten eller tillhörigheten för talare, eller för andra deltagare, får avslöjas".

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, som varit 13 gånger i Davos, tycker inte bilden av den hemliga lyxklubben stämmer längre:

- Jag tycker det är väldigt öppet faktiskt. Visst finns det parallella möten och alla är inte öppna för media. Jag skulle gärna se att fler var öppna, men den här bilden av att det är en hemlig samling lyxmänniskor stämmer inte längre. Det är mer öppet och det är därför det så mycket mer folk också, säger hon.

Några hundra meter bort från lunchhotellet ligger kongresscentret. Det går att åka med bussar, men trots att väglaget är halt och slaskigt tar flera av de kostymklädda deltagarna risken att halka.

Säkerhetsarrangemanget är omfattande, det står vakter och poliser om vartannat utanför - och samtliga väskor gås igenom.

För det som skiljer från en vanlig konferens är deltagarna.

Fredrik Reinfeldt sitter under en eftermiddag först ner en stund och har ett möte med Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, för att sedan springa på den brittiske premiärministern David Cameron.

- Det går till ungefär som det gjorde nu. När han väl är här så ser vi till att träffas över en öl. Och ibland har vi kontakt inför, säger Reinfeldt.

Sedan går han i väg för att förbereda sig för en paneldebatt med andra regeringschefer, ministrar och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

I en annan del av kongresscentret blir en BBC-journalist bortmotad av säkerhetsvakter när Irans president Hassan Rouhani och hans delegation kommer gående. Vid en annan trappa har Birgitta Ohlsson hittat FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson. Storbritanniens vice premiärminister Nick Clegg och hans delegation har bråttom någonstans och passerar med väldigt fart - och från andra hållet går finansminister Anders Borg förbi med sin pressekreterare tätt bakom.

Borg säger senare:

- Det är väldigt många olika möten. Jag har träffat rätt mycket amerikanska politiker som är väldigt viktigt för oss att hålla kontakt med, inte minst för att framhålla att vi inte får tillbaka den här oron från USA.

Den tidigare republikanske presidentkandidaten och senatorn John McCain struntar i att hans assistent stressat drar honom i kavajen och säger till Expressen:

- Det här är en unik möjlighet för oss att samverka med människor från hela världen och ur olika aspekter av världsekonomin och politiken. Det är verkligen en unik möjlighet.

Det låter ungefär likadant, oavsett vem som får frågan.

SEB:s seniorekonom Klas Eklund meddelar via telefon från Sverige att han stannat hemma i år. Men han har varit här ett par gånger tidigare och vet precis vad det handlar om. Att lära sig nya saker - och att knyta värdefulla kontakter.

- Många svenska läsare vet vad Almedalen är. Jämförelsen är inte så illa. Fast det här är Almedalen uppskruvat i kubik. Nivån är högre, kostnaden är högre och säkerheten är mer markerad, säger han.

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson har haft en hektiskt början på veckan. Hon anlände några dagar tidigare än sina kollegor i regeringen. Väskan är redan full med visitkort.

- Det är bisarrt, om man ska vara ärlig, med alla man möter. Man blir nästan starstruck om man kan säga så. Det kan vara att man ser olika världsledare som går förbi. Men i och för sig, den jag sett folk stå och köa mest för var Matt Damon, säger hon.

Världsekonomiskt forum lockar även Hollywoodstjärnor och kungligheter, ofta för att de är engagerade i någon organisation eller har en agenda som stämmer in med konferensens profil - att göra världen bättre.

Filmstjärnan Matt Damon har fått mycket uppmärksamhet i år, efter att han fick pris för sitt engagemang kring människors rätt till rent vatten. I år var också Goldie Hawn här, för att lära ut hur man mediterar. Liksom tidigare dök Norge kronprins Haakon upp, liksom Belgiens kung Philippe.

Statsminister Fredrik Reinfeldt erkänner när vi sätter oss ner att han måste läsa på lite grann inför resan till Schweiz för att ha koll på vilka alla är. Det finns andra som vittnar om att det är omöjligt att ha koll på alla som rör sig i skidorten.

Jacob Wallenberg berättar hur han vid ett tidigare år slog sig ner vid en lunch och vände sig om för att hälsa på grannen.

- Då hamnade jag bredvid en man och man säger ju “god dag, jag heter så och så och så frågar man vad gör ni för någonting?". Han tittade lite konstigt på mig och sa “Well, I'm the oil minister of Saudi Arabia". Och det var väl då en människa man säkert såg i tidningarna varje dag, säger Wallenberg.

En liknande erfarenhet fick Matt Damon i år. Han berättade för BBC:

- Det finns så mycket inflytande och makt här. Jag satt bredvid en vid middagen i går, han såg ut att vara i min ålder så jag frågade honom “Vad arbetar du med?". Han svarade: “Jag är statsminister i Finland".

Världsekonomiskt forum i Davos beskrivs ofta som ett av världens största cocktailpartyn och en möjlighet för de rika och mäktiga att ha festa tillsammans. Mottagningar och drinkmingel som ordnas är oftast exklusiva.

- I går var det Googles party, men jag gick inte dit. Det är jättepoppis annars. Om man vill festa så går det att festa hela veckan, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Det påpekas ofta att avgörande beslut inte tas här, även om det har hänt.

1988 skrev Grekland och Turkiet under den så kallade Davosdeklarationen som stoppade konflikt mellan länderna.

1992 mötte Sydafrikas dåvarande president de Klerk Nelson Mandela för de första samtalen utanför Sydafrika.

Även 1994 skedde ett viktigt möte mellan Israles dåvarande utrikesminister Shimon Peres och PLO-ledaren Yassir Arafat.

I år pågick samtalen om krisen i Syrien på andra sidan Genèvesjön och flera av de som varit involverade i samtalen fanns också i Davos, bland andra utrikesminister Carl Bildt.

Enligt deltagarna är det viktigt att kunna mötas och föra diskussioner på det mer avslappnade sätt som görs i Davos. För det kan påverka politiken, på längre sikt.

Anders Borg tar ett exempel:

- Jag har träffat rätt mycket amerikanska politiker som är väldigt viktiga för oss att hålla kontakt med, inte minst för att framhålla att vi inte får tillbaka den här oron från USA, säger Borg.

Anders Borg berättar sedan att det som präglat hans dagar i Davos egentligen inte har haft att göra med varken Europas eller Sveriges ekonomi.

- Det är väl ett 20-tal olika skämt om frånvaron av min tofs. Jag var på middag i går, den franske finansministern och den tidigare kommissionären Sutherland och republikanernas majoritetsledare i kongressen skämtade om frånvaron av tofsen. Men det får man väl stå ut med.