Världen hyllar Tess Asplunds höjda näve

Tess Asplund framför, fr. v, Antti Niemi, Simon Lundberg, ledare för den nazistiska grenen av svenska motståndsrörelsen, och Haakon Forwald, ledare för den norska motsvarigheten Motstandsbevegelsen.
Foto: David Lagerlöf/Expo
Tess Asplund.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Fotograf David Lagerlöf som tog den redan ikoniska bilden.
Foto: David Lagerlöf

Aktivisten Tess Asplund ställde sig i vägen för nazisterna. Ögonblicket fångades av fotografen David Lagerlöf. Medier Världen över uppmärksammar den ensamma kvinnan med handväskan som orädd tittar nazistledarna i ögonen.

Bilden spås bli ikonisk och har under veckan publicerats av alla från brittiska The Guardian till amerikanska CNN och hyllats av Harry Potter-författaren J.K. Rowling.

– Jag var arg när de kom, säger Tess Asplund, 42.

Regndropparna gjorde att nazisternas skjortor blev fuktiga och nästan genomskinliga. Flera i tåget skakade av kylan när de marscherade genom Borlänge på första maj.

Många blev överraskade av antalet - drygt 300 - som rest till Borlänge från hela landet och våra nordiska grannländer för att visa sina sympatier för det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen.

Organisationens målsättning är ett styrelseskick baserat på etnicitet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och nätverket Dalarna mot rasism ordnade motdemonstrationer. En mamma ropade in sin dotter från balkongen när den nordiska naziströrelsen passerade Soltorgsgymnasiet längs sin väg mot Borlänge centrum.

– Moa, gå bort därifrån. De är farliga!

En vecka senare har nazisternas första maj-tåg främst handlat om den bild som Expos fotograf David Lagerlöf tog.

Fotografen fångade det ögonblick när aktivisten Tess Asplund ställde sig i vägen för 300 nazister med högra näven knuten i luften.

Bilden har publicerats av medier världen över och blivit viral på sociala medier. Amerikanska tv-jätten CNN, brittiska The Guardian, norska Verdens Gang, brittiska Channel 4, italienska La República, BBC Mundo, Al Jazeera, tyska RP ONLINE, italienska Rolling Stone är några av medierna som publicerat bilden. Många har intervjuat 42-åriga Tess Asplund som är kvinnan på bilden.

"Ensam kvinna trotsar nynazistisk marsch: Jag var arg", skriver CNN på sin nyhetssajt.

"Ögonblicket då en kvinna står upp mot mer än 300 nazister och vägrar låta dem passera: Aktivisten ses som en hjälte i Sverige efter en "ikonisk" markering framför fascistmarschen", skriver brittiska Daily Mail.

"Kvinnan som trotsade 300 nynazister på svensk demonstration talar om sin ilska", skriver brittiska The Guardian.

"Maria-Teresa Tess Asplund, kvinnan som utmanade 300 nynazister i Sverige och bilden som blev viral", skriver BBC Mundo på sin spanska sida.

På de svenska hatsajterna uppstår i stället en debatt om vem kvinnan är. Hon beskrivs som en proffsdemonstrant och bilden anklagas för att vara arrangerad.

Internationella arbetarrörelsens dag

Borlänge är arbetarstaden med industrierna SSAB och Kvarnsvedens pappersbruk. Det är arbetarstaden med fotbollsklubbarna IK Brage och Dalkurd FF och det är här som Sverigedemokraterna i valet 2014 ökade från sju till tolv mandat i kommunfullmäktige. Partiet fick stöd av nästan var femte kommuninvånare. Staden är känd för sin mångkultur. Från finska invandrade som kom efter andra världskriget för att arbeta för industrierna till de kurder, albaner, bosnier och nu på senare tid somalier och syrier som bosatt sig i kommunen.

– Vi tycker att det är lämpligt att vara i Dalarna och Borlänge är en lämplig stad i Dalarna. Vi vet att det finns mycket arbetare där och vi har bra stöd där, sade partiets talesperson Pär Öberg till SVT Nyheter Dalarna inför demonstrationen som gick under parollen "Kamp mot storfinans och folkförrädare".

Flera ledande personer i den svenska Vit makt-miljön har bosatt sig i södra Dalarna. Den för Kärrtorpsattackerna dömde Emil Hagberg bor i Sunnansjö med sin familj. Haakon Forwald, ledare för den norska motståndsrörelsen, är skriven i Ludvika. Naziströrelsens talesperson Pär Öberg har kuppat in sig i Ludvikas kommunfullmäktige på en SD-stol. Pär Sjögren, ledare för motståndsrörelsens Dalaavdelning, är skriven i Borlänge och är ersättare i kommunfullmäktige. Det skedde genom att 21 personer skrev hans namn på Sverigedemokraternas öppna valsedlar.

På första maj samlade de nazister från hela Norden i Borlänge. Ett hundratal av dem var identiskt klädda. De bar vita skjortor och hade slipsen inföst innanför knapparna. En anhängare inspekterade alla före marsch. Männen, anhängarna var nästan uteslutande män, bar mörka byxor och mörka skor. På flankerna gick anhängare med sköldar.

I mitten längst fram gick Simon Lindberg, ledare för den svenska rörelsen. Till vänster hade han Haakon Forwald, ledare i Norge. Bredvid marscherade även Antti Niemi från den finska motståndsrörelsen.

De ropade "landsförrädare" till Mona Sahlin, Göran Greider, Peter Hultqvist och Stefan Löfven. Bevakade av poliser ropade nazisterna "ut med packet" och manade till en nordisk revolution.

Det var då som Tess Asplund ställde sig mitt på vägen.

Tess Asplund vill vara på plats

Aktivisten Tess Asplund vill alltid vara på plats, oavsett var i landet det är, för att protestera mot extremister. Därför var hon i Borlänge.

– Man måste visa att vi är fler, säger Tess Asplund.

Telefonen ringer fortfarande för nya intervjuer. Samma dag har hon pratat med tre olika colombianska medier. I en intervju med BBC Mundo, som sänds till en spansktalande värld, berättade Tess Asplund att hon föddes i Colombia i Sydamerika och adopterades av ett par i Sverige. Då blev colombianerna lyriska. De ville veta allt om colombianskan som trotsat nazisterna. Tidigare under veckan har medier från främst Europa, USA och Australien hört av sig.

Vad tänkte Tess Asplund, aktivist och mamma från Stockholm, egentligen när hon ställde sig framför 300 nazister och anhängare till Nordiska motståndsrörelsen?

– Jag tänkte inget. Det var ren impuls. Jag var arg och irriterad när de kom, säger hon över telefon.

Hennes gest pågick under några få sekunder.

– Jag såg ondskan komma. Därför lyfte jag min näve. Det står för frihet, rättvisa och kärlek. Det är en hyllning till Nelson Mandela.

Tess Asplund är 42 och har varit aktivist i 26 år. Hon är talesperson för "Fokus afrofobi" och engagerad i Asylrörelsen i Stockholm. Asplund har barn och vill inte att de ska behöva se nazister på svenska gator, så som hon var med om i slutet på 1980- och början på 1990-talet.

Att hon ställde sig framför nazisttåget var kanske ingen slump. Hon är en van demonstrant.

– Jag har alltid varit sådan. Jag vill synas. Jag vill visa att de inte skrämmer mig, säger hon.

Aktivismen väcktes tidigt genom hennes föräldrar. Hon var drygt sex år när hon fick den första insikten om orättvisor. Tess Asplund ville ha ett äpple i affären. Föräldrarna sa nej för att äpplet importerats från Sydafrika. De förklarade att det inte var bra att stötta Sydafrika eftersom landet hade ett rasistiskt apartheidsystem som diskriminerade svarta. Nelson Mandela var fängslad för att han kämpat för att svarta skulle få lika rättigheter som vita, lärde hon sig.

– Redan då tänkte jag att jag på att också är svart och lärde mig att det finns människor som inte får sitta eller gå på restaurang för att de är svarta. Den knutna näven mot nazisternas ledare var för Mandela.

Uppmärksamhetens positiva sida har varit att nazismen i Norden fått internationella ögon på sig. Tess Asplund kritiserar i intervjuer att nazistiska rörelser tillåts hålla demonstrationer. Men fokuset kring sig som person är hon inte bekväm med.

– Vi är så många aktivister. Det är jätteviktigt att betona. Alla kämpar och sliter dygnet runt, säger Tess Asplund.

Hennes uppmärksammade gest - att ställa sig framför hela nazisttåget - var en engångsföreteelse.

– Jag ångrar mig inte, men jag skulle inte göra om det. Jag har familj, jag har döttrar, säger hon.

På uppdrag av Expo

Frilansfotografen David Lagerlöf var i Borlänge på uppdrag av stiftelsen Expo som skriver om rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. Där fanns åtskilliga fotografer, men han lyckades ta bilden som blivit viral efter att Expo lagt upp den på sin sajt och David Lagerlöf publicerat den på Twitter och Facebook. Han anade först inte vilken bild han tagit.

– Jag var missnöjd för det hände saker i bakgrunden som störde och gjorde att jag inte uppfattade exakt vad som hände, säger han.

När han såg aktivisten som ställde sig på vägen började han dokumentera.

– Det här är en ganska aggressiv gruppering och jag vet att det kan sluta illa, säger fotografen.

Ögonblicket var över på några sekunder. En polis föste bort Tess Asplund. Först när David Lagerlöf laddade upp materialet på datorn såg han bilden som skulle komma att bli megaviral. En av många som delat bilden är "Harry Potter"-författaren J.K. Rowling som har 7,4 miljoner följare på Twitter.

"Tess Asplund, du är magnifik <3">, skriver författaren.

Uppståndelsen är svår att ta in för fotografen.

– Det är lite roligt när en person som J.K. Rowling delar bilden. Det är fascinerande att den har fått en sån jäkla spridning i Sverige och utomlands, säger David Lagerlöf.

Precis som aktivisten Tess Asplund har han blivit uppringd från hela världen.

– Jag har aldrig någonsin tänkt att det här ska bli en bild som folk verkligen berörs och engageras av.

Varför tror du att den blivit så uppmärksammad?

– I efterhand har jag förstått att det som folk berörs av är av att en ensam kvinna ställer sig upp mot ett antal nazister med stenansikten. De ser osympatiska ut och är större och starkare. De här personerna är vana vid våld och är dömda för diverse våldsamheter. Men hon höjer näven och stirrar dem i ögonen. Det är vad som gör bilden ganska stark. Det är min tolkning.

Samtidigt har rykten spritts om att bilden var arrangerad, och att Tess Asplund och David Lagerlöf kände varandra.

– Vi har haft kontakt efter bilden. Men när jag tog den kände jag inte henne, absolut inte, säger David Lagerlöf.

Han tror att upprinnelsen är en debattartikel i Metro som Tess Asplund skrivit tillsammans med Mattias Järvi. Under de båda porträtten på skribenterna står det, Foto: David Lagerlöf/Privat".

– Men jag har tagit bilden på Mattias Järvi, till vänster. Och bilden på Tess är privat. I pappersupplagan ser man tydligare hur det ska vara, säger David Lagerlöf.

Tess Asplund uppger att hon träffade David Lagerlöf första gången under en debatt på tisdagen i Aftonbladets studio.

– Om han var min vän, skulle han säga till mig: "Ställ dig framför Nordens farligaste nazister"?, säger hon.

Uppståndelsen är stor

På sociala medier har flera dragit paralleller till den ikoniska bilden på kvinnan som svingar sin handväska mot en nynazist i Växjö 1985. Den bilden togs av Hans Runesson och kvinnan som ofta beskrivs som "tant" var Danuta Danielsson. Hon var 38 år och har senare sagt att hon inte ville bli en symbol för antirasism. Hon ville inte alls ha uppmärksamhet. Bilden har ändå blivit ikonisk.

Kommer David Lagerlöfs bild att bli lika ihågkommen om 30 år?

– Bara det faktum att vi pratar om bilden säger något om dess status och hur mycket känslor den har väckt. Det visar på vilka behov som finns av tydliga symboler för demokrati, säger Margita Ingwall som är PR- och marknadschef på Fotografiska i Stockholm.

I utställningshallarna vid Slussen i Stockholm samlas fotografier från världens främsta fotografer.

– Bilder har den fantastiska funktionen att ordlöst både väcka magkänsla och tankar. På det sättet är det ett demokratiskt verktyg att fånga tiden, säger Margita Ingwall.

Uppmärksamheten kring Tess Asplund upprör den nordiska naziströrelsen. De har kallat bilden arrangerad (vilket både Lagerlöf och Asplund alltså kraftigt dementerar) och anklagar medierna för att "hugga på betet" för att det passar "sionisterna som kontrollerar mediehusen".

– Det är inte ett dugg modigt av henne att stå där med tanke på att hon företräder ett system som förtrycker sådana som oss. Det är vi som slåss mot en enorm makt. Det är knappast hon som gör det, säger Nordiska motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg och fortsätter:

– För oss var det en pellejöns som kom ut framför tåget. Vi bryr oss inte. Jag hoppas bara att det ger reklam för oss.

Expressen har varit i kontakt med Haakon Forwald som är en av männen på bilden. Han avböjer att kommentera och hänvisar till intervjuer i norska tidningar.

– Det är ganska vanligt att det förekommer provokationer från meningsmotståndare, så det var inte oväntat. Jag ser emellertid att det hon gjorde beskrivs som modigt, och det tycker jag inte att det är. Vi har inte som tradition att gå till angrepp på meningsmotståndare, säger Forwald i VG.


Läs också: Kvinnan som stod upp mot nazisterna

Så skriver internationell media

  • BBC Mundo (BBC Worlds rapportering för latinamerikaner): "Maria-Teresa Tess Asplund, kvinnan som utmanade 300 nynazister i Sverige och bilden som blev viral."
  • CNN:s internationella upplaga: "Ensam kvinna trotsar nynazistiska marschen: "Jag var arg".
  • AJ+ (global nyhetsrapportör på nätet): "En kvinna vs 300 uniformerade neo-Nazis. #TessAsplund är en symbol för motståndet mot Sveriges högerkrafter."
  • Engelska Daily Mail: "Ögonblicket när en kvinna står upp mot över 300 nazister och vägrar låta dem passera: Aktivist hjälte i Sverige för att hon visar en trotsig gest framför den fascistiska marschen."
  • I amerikanska nättidningen Huffington Posts spanska upplaga hyllar en spansk illustratör Asplund. Här på twitter: "En spansk illustratörs virala hyllning av aktivisten som står framför 300 nynazister".
  • New York Times: "Svart kvinna som trotsade svenska nynazister inspirerades av Mandela".
  • Franska Liberation: "Tess Asplund, symbol för oppositionen mot svenska nynazister".
  • Brittiska The Guardian: "Kvinnan som trotsade 300 nynazister vid den svenska demonstrationen talar om ilska".
  • Arabiska nyhetsbolaget Al Jazeera: "Rasismen ökar i Sverige och det är skrämmande". "Aktivisten Maria-Teresa "Tess" Asplund blev fotograferad med sin näve lyft i protest mot 300 nynazister som marcherade i Sverige".